Lånegarantien i boks – Vassfjellet et stort steg nærmere sykkelpark
Vassfjellet Vinterpark fikk garantien de trengte for å lage sykkelspark utenfor Trondheim. Samtidig ble det signalisert at veien for andre idrettslag med byggeplaner kan bli lengre.
KOM SEG OVER HINDERET: Vassfjellet Vinterpark kom seg velberget gjennom behandlingen i Bystyret, men skisenterets daglige leder frykter for følgene for andre idrettslag etter at Høyre har lagt seg på en mer restriktiv linje. Foto: Jørgen Sæther/Rekkje Stiutvikling.
Lesetid: 8 minutter
Etter at et enstemmig bystyre i Trondheim gikk inn for Høyres alternative forslag til kommunal lånegaranti for Vassfjellet Vinterpark, kunne daglig leder Stian Henriksen puste lettet ut.
– Hva tenker du om utfallet av behandlingen i Bystyret i går?
– Det var som vi ønsket, det. Vi måtte bare justere litt på saken og har oppnådd akkurat det samme. Det betyr at vi starter arbeidet med å iverksette våre planer om en sykkelpark i Vassfjellet, sier Henriksen til Terrengsykkel.
Skisenteret utenfor Trondheim går med ambisiøse planer om å videreutvikle det de selv kaller «Hele byens fristed», til også å bli et eldorado for stisyklister.
For å få det til hadde de søkt Trondheim kommune om en utlånsgaranti pålydende 20 millioner kroner.
Forslaget hadde fått kommunedirektørens velsignelse, men under behandlingen i KIF (Kultur-, idretts- og frivillighetskomiteen) valgte Høyre, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Venstre å stemme imot at en «lånegaranti burde innvilges nå».
Det var derfor knyttet litt ekstra spenning før saken skulle opp til endelig behandling i Bystyret, torsdag.
Kortversjonen:
Et enstemmig bystyre i Trondheim har godkjent Høyres alternative forslag til kommunal lånegaranti for Vassfjellet Vinterpark. Dette betyr at vinterparken kan starte arbeidet med å iverksette sine planer om en sykkelpark.
For å få dette til hadde de søkt Trondheim kommune om en utlånsgaranti på 20 millioner kroner, men garantien ble redusert til 11 millioner kroner. Dette ble mulig ved et vanlig lån på de resterende 9 millionene.
Vassfjellet Vinterpark har også søkt om 5,7 millioner kroner fra spillemidler. Disse skal gå til nedbetaling av lånet.
Daglig leder i Vassfjellet Vinterpark, Stian Henriksen, har tidligere uttalt at han tror 40 prosent av veksten vil komme fra aktiviteter på sykkel i fremtiden.
Samtidig reagerte flere politikere i bystyret på signalene som gis til andre idrettslag, etter behandlingen av Vassfjellet-saken, og at de frykter en strammere linje for andre som vil bygge anlegg.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av Terrengsykkels journalister.
Vis mer
Jobbing i kulissene
Henriksen holder i saken for Vassfjellet Vinterpark AS. Han mener det har vært «unødvendig mye støy rundt behandlingen av saken», etter at man i KIF valgte å sette håndbrekket på.
Inn mot avgjørelsen i Bystyret har det blitt jobbet godt både fra skisenterets side, kommunens administrasjon og de politiske partiene. Det gjorde at man kunne forvente en tommel opp under torsdagens behandling av saken.
En viktig forutsetning var å få redusert garantien fra 20 til 11 millioner kroner. Det ble gjort mulig ved at Sparebanken Midt-Norge engasjerte seg:
– Det er bare det at vi har justert på størrelsen på garantien og endret litt på den. Vi har tatt garantien litt ned og løser resten med et vanlig lån i banken, så ordner det seg. Det er alltid viktig å ha en god bankforbindelse, og det har vi hatt via Sparebanken Midt-Norge i veldig mange år, påpeker Henriksen.
Politisk debatt
Sindre Nilsskog (Høyre) var arkitekten bak forslaget som ble fremmet via KIF for å gi bystyret mer på seg tid til å se om driften forsvarte en kommunal garanti.
Han åpnet debatten i bystyret på følgende vis:
– Da saken om lånegaranti var innom KIF-komiteen for uttalelse, så startet jeg med å påpeke det åpenbare: At Vassfjellet har fått en fin oppgradering så langt og at planene om sommerdrift er spennende. Det er imidlertid en stor forskjell på det å drive et godt tilbud i år, og på det å være sikker som banken, sa Nilsskog.
– Vassfjellet har i lang tid slitt med økonomien og svømt med hodet under vann litt lenger enn lungekapasiteten har tillatt. I det siste har de tatt flere riktige valg for å få en tryggere drift, men de er fortsatt en relativt liten aktør i et ekstremt vanskelig marked. Da er det kanskje sånn at å sikre seg videre ved å gå inn i et enda smalere markedet, med et sommeranlegg for downhill-sykling, er kanskje ikke den beste måten å sikre seg mot et underskudd, fortsatte han.
Nærmere 100 millioner
Etter valget i høst overtok Høyre ordførervervet i Trondheim via Kent Ranum. Med på laget har de fått med seg Venstre, MDG, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti.
Det har opplagt vært viktig for Høyre å stramme inn etter at også Trondheim kommune kjenner dårlige, økonomiske tider på kroppen.
Vassfjellet vinterpark har ved to tidligere anledninger (2018 og 2021) fått innvilget garantier fra kommunen for utbygging og forbedring av anlegg for totalt 85,5 millioner kroner.
– Dersom vi der og da og i finanskomiteen hadde sagt ja til 20 millioner i garanti, ville den kommunale garantien for Vassfjellet vært på nærmere 100 millioner kroner. Det er en fjerdedel av den totale lånegarantien vår og nesten 1/3 av det beløpet sosialistene etterlot seg i merforbruk. Det er summer som er så store at hele kommunen føler konsekvenser av det i dag, sa Nilsskog fra talerstolen – og la til:
– Dersom Vassfjellet ikke hadde lyktes med downhillsykling da, er dette penger man veldig gjerne skulle ha brukt til rehabilitering av bygninger, skoler og sykehjem.
Skryt til Vassfjellet
Politikerne var samstemte når det gjaldt å innvilge det alternative forslaget, flere uttrykte undring over den noe restriktive linja Høyre hadde valgt å legge seg på.
– I Vassfjellet skisenter har de et momentum. De har hatt en formidabel utvikling når det gjelder både aktivitet og tilbud gjennom flere år nå. De har også godt kunnskap og tanker om hvordan dette skal utvikles til et helårsanlegg, sa Elin Marie Andreassen (AP).
Hun fikk støtte fra partikollega Sissel Trondsdal.
– Det ville ha vært trist om Vassfjellet ikke skulle fått viktig og nødvendig tommel opp for planene sine med hensyn til sommerdrift. Trist, selvsagt for Vassfjellet selv, men ikke minst i et folkehelseperspektiv og for barn og unge til å drive med aktiviteter både sommer som vinter, fulgte Trondsdal (Ap) opp .
Dette ønsker de seg
Den ønskede utbyggingen av Vassfjellet har en kostnadsramme på rundt 39 millioner kroner. Av disse er 31,5 millioner satt av til sykkelpark, 2,5 millioner til mountain cart og oppgradering av vei, 2,5 millioner til sykkeltilpasning av stolheisen, 1,9 millioner til en ny pumptrack og 600 000 til lekestativ.
I tillegg til den kommunale lånegarantien, har Vassfjellet Vinterpark søkt om 5,7 millioner kroner fra spillemidler. Disse skal gå til nedbetaling av lånet, står det å lese i søknaden.
– Vassfjellet vinterpark AS har planlagt en helårig drift i anlegget med ny sykkelpark. Det er bærekraftig utnyttelse av området, det er positivt for folkehelsa og idretten vil få et anlegge som ikke eksisterer fra før. Nærmeste downhill sykkelpark i Norge er Hafjell i Gudbrandsdalen, argumenteres det i søknaden.
Daglig leder Henriksen har tidligere uttalt til terrengsykkel.no at han tror 40 prosent av veksten vil komme fra aktiviteter på sykkel i framtida.
Vil frakte brukerne til topps
I planene var det en forventning om å starte utbygging av et løypenett for stisyklister i løpet av våren 2024, og åpning av fullverdig sykkelpark i løpet av 2026.
Totalt er det planlagt 13,5 kilometer med sykkelstier, fordelt på seks forskjellige løyper.
Den ambisiøse vinterparken åpnet en ny stolheis i desember, 2022. Den har en kapasitet på 2600 personer i timen og ender 501 meter over havet.
På lengre sikt har skisenteret også planer om å få inn nok en stolheis, som skal kunne frakte både syklister og skikjørere helt opp til toppen på 550 meter.
Men først skal det bygges sykkelpark.
– Bekymret for utfallet i andre saker
Både representantene fra Sosialistisk Venstreparti og Penjonistpartiet ytret samtidig bekymring for hva slags signal behandlingen i bystyret ville gi til andre idrettslag i samme situasjon.
– De fleste her synes å være enige om at det som har skjedd i Vassfjellet virker bra, og det som idrettslaget Freidig har gjort her, er veldig bra. De har løfta anlegget fra noe helt annet enn det det var, påpekte Ottar Michelsen (SV) fra talerstolen.
– Det som bekymrer meg i den saken her, og særlig i retorikken fra Høyre, er at det sender et veldig uheldig signal til andre idrettslag som tenker på å bygge anlegg. For det sies at det kommer til å strammes kraftig inn når det gjelder å gi kommunale garantier. I idrettslagene, og der er det folk som i stor sett gjør dette på frivillig basis, kommer til å få det mye vanskeligere med å få igjennom kommunale garantier, og det gjør at bøygen bli større, og det betyr at vi kommer til å få færre idrettslag som tør å sette i gang prosjekter med bygg og anlegg. Utfallet i denne saken her blir bra, men utfallet i andre saker er jeg bekymra for, sa Michelsen og spilte ballen videre til Pensjonistpartiets representant, Svein Otto Nilsen.
– Jeg er helt enig med Michelsen også i dette. Jeg er bekymret for at signalet blir at idrettslagene ikke tør å være aktive, sånn som du sier. Så skal ikke jeg si noe mer om Høyre, uttalte Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet.
– Skremmende
Til tross for at det gjenstår enkelte detaljer rundt byggesøknader, bekrefter Henriksen at planen fremdeles er at sykkelsparken skal ha byggestart i slutten av mai.
Han fulgte debatten fra bystyresalen, og var ikke bare imponert over det han hørte:
– Det har vært et politisk skifte i Trondheim, og basert på debatten i Bystyret i går, så framsto det for meg viktig for Høyre å markere at de nå legger seg på en litt mer restriktiv linje. Hva er dine tanker rundt debatten i bystyret og hva tror du den nye linja vil ha å si for andre idrettslag som har liknende planer for utbygging?
– Jeg synes den var skremmende. Det var et helt tydelig signal fra Høyre om at de gjør det tyngre å få slike planer realisert i Trondheim kommune i framtida, og det synes jeg er feil. Nå har det ordnet seg for oss fordi vi har en unik driftsmodell, leverer gode tall og har en bank som stiller opp. Noe sier meg at det kan bli enda vanskeligere i framtida å realisere slike prosesser med det nye styret kontra det som har vær før. Det synes jeg er veldig synd, og jeg opplevde også at Høyre fikk skarp kritikk for det i går. Det ordnet seg i går, men jeg synes det har vært unødvendig mye støy rundt denne saken, sier Henriksen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.