Blir det for mye flyt og tilrettelegging, har Trysil nok av alternativer for de som liker god, gammeldags stisykling. Her er de naturlige stiene du må sjekke ut i sykkelbygda. Både Fageråsen, Ås og Grimsåsen har fine naturlige stier. Vi gir deg guiden og tips til å sykle i Trysil.
STISYKLING PÅ GRIMSÅSEN: Terrengsykkel-redaktør Kristoffer H. Kippernes på en av de morsomme stiene i Grimsåsen rett utenfor sentrum i Trysil. Foto: GT.
Lesetid: 4 minutter
Mangt og mye er sagt og skrevet om stibygging i Trysil. Men selv om bygda har fått mye fortjent oppmerksomhet for satsingen sin på å bygge tilrettelagte stier for sykling, finnes det også et bra nettverk av naturlige stier.
Under prosjektet Trysil Bike Arena er flere av disse stiene skiltet, slik at du kan bruke stisykkelkartet for å finne frem. Stisykkelkartet fås tilgjengelig flere steder i Trysil, og en digital versjon ligger også på trysil.com.
Terrenget og stiene i Trysil er variert, som de fleste steder.
Men det er ikke til å komme bort i fra at stiene preges av landskapet; her er det lite av bratte bakker og spisse tinder – det aller meste av syklingen foregår under tregrensa – og mye er på fine flytstier av beste sort barnålsskog.
Stisykling har blitt populært i Trysil, og mye skyldes et godt samarbeid mellom grunneiere, syklister og næringsliv. Det betyr derimot ikke at det er fritt fram.
Som alltid oppfordrer vi til å følge NOTS sine stivettregler, og vær spesielt oppmerksom på høsten. Da foregår det elgjakt i området, og syklister oppfordres til å velge andre stier.
Er du usikker, sjekk Trysil Stisykkellaug sine sider på Facebook, eller Trysil Bike Arena på Facebook, der vil det vanligvis bli opplyst om tidspunkter for jakt.
Dette er områdene du bør vite om
Grimsåsen
Grimåsen er åsen du kan se fra omtrent hvor som helst i sentrum. Rett nord for bebyggelsen ligger åsryggen med toppunkt 625 meter over havet. Fasongen på åsen og stienes plassering gjør at du får gjort litt av alt her. Både beliggenhet og stiutvalget gjør at du lett kan tilpasse turen etter form og ferdigheter.
Du finner enkelt fram om du tar deg til lysløypa i utkanten av sentrum. Herfra kan du sykle en runde med eller mot klokka, eller bare sykle stien(e) tur/retur.
Ås
Sentrumsnært kan man også kalle Ås. Når du kommer kjørende oppover dalen ligger dette på østsiden, og kan best beskrives som åssiden bak sentrum. Her er det mange turer å velge mellom, og spesielt fine ting finner du på Bjønnåsen, som er lengst nord på Ås.
Nesten uansett hva du velger, så begynner du med å gjøre unna litt kjedelig transport på grus opp Bergeveien.
Beregn alt i fra 30-60 minutter etter form og tempo.
Etter et par kilometer flater veien ut, og du kommer til et platå. Her kan du enten fortsette innover på grusen for å få tilgang til ytterligere terreng, eller ta inn på stier.
På Bjønnåsen kan du både holde på lenge oppe i høyden, eller kjøre en klassisk variant hvor du tar grusveien opp og sti ned igjen.
En av redaksjonens favoritter er å ta grusveien opp og inn til Ørsjøen, sykle Støpavegen nordover, så Støpa Flytsti etterfulgt av Ljørdalsvegen og eventuelt legge inn en grusklatring til og få med deg Sponbergvegen ned til sentrum.
Trysilfjellet/Fageråsen
«Bak» Gullia og oppe rundt Trysilfjellet finnes det også stier, og disse kan knyttes sammen med hytteområdet Fageråsen.
Fageråsen er et av satsingsområdene i Trysil Bike Arena, og her ligger det utbyggingsplaner klare. Du kan ta heisen (eller sykle, selvsagt) opp, og sykle stien Julbokkskaret, som deler seg i to.
Fageråsstien tar deg over til den andre siden, men begge disse stiene kan du knytte sammen med Fjellrunden og den nye stien Fjellflyten, og komme deg ned til en annen fin naturlig sti; Bekkedalen.
SLIK FINNER DU FRAM
1 Trysil.com
Den offisielle siden hvor det ligger både stikart og annen informasjon.
2 Appen Singletracker
Dette er appen som Destinasjon Trysil bruker, dermed er også innholdet kontrollert av destinasjonsselskapet.
3 Trailguide.no
Digital tjeneste hvor du finner tips til både stier og turer. Kan også brukes på smarttelefon ute i felten for å orientere seg.
4 Mtbmap.no
Brukerdrevet tjeneste hvor stier er tegnet inn med vanskelighetsgradering. Kan også brukes på smarttelefon ute på stien.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.