Han er universitetslektor i friluftsliv ved Universitet i Sørøst-Norge, og skal være emneansvarlig for det nye stisyklingstudiet ved universitet.
Studiet har oppstart denne våren, skal være samlingsbasert og gir deg 15 studiepoeng. Prisen for studiet er 14 500 kroner, pluss semesteravgift på 929 kroner.
Det blir tre samlinger. Den første 19. til 21. april ved Canvas Hove, den andre i Bø i Telemark fra 1. til 3. juni og den siste fra 5. til 7. september ved Canvas Telemark.
– Må man ta dette studiet som en del av en bachelorgrad?
– Studiet i stisykling er ikke en del av bachelorstudiet i friluftslivsfag, men en etter- og videreutdanning (EVU) tiltenkt de som allerede arbeider med undervisning, guiding eller veiledning i friluftsliv eller idrett, og som ønsker å heve sin formelle kompetanse innenfor instruksjon og guiding på stisykkel, svarer Kildahl.
Ingen internasjonal sertifisering
Hos Norsk MTB Instruktør og Guidesertifisering består utdanningen til sykkelguidet av tre nivåer.
Har du bestått det andre nivået, kan du melde deg opp til det tredje nivået som gir en europeisk sertifisering, som gjør at du kan bli sykkelguide i utlandet også.
Studiet hos USN kommer ikke til å ha en slik sertifisering.
– Studiet gir ingen europeisk eller internasjonal sertifisering utenom at studentene vil få et studiebevis fra Universitetet i Sørøst-Norge og de nevnte 15 studiepoengene.
– Utløser det studiestøtte fra Lånekassen?
– Ja, studier ved alle universiteter og godkjente høgskoler gir rett til støtte fra Lånekassen til å ta 480 studiepoeng, men studentene må selv undersøke med lånekassen om de tilfredsstiller betingelsene deres.
Informasjon om studiet
På studiets informasjonsside på usn.no gis følgende beskrivelse av studiet:
«I samarbeid med Low Camp AS tilbyr vi en praktisk videreutdanning for deg som ønsker å instruere og guide grupper på stisykkel. Vi tar for oss undervisningsmetoder, gruppedynamikk og risikohåndtering, så vel som sykkelteknikk og mekaniske ferdigheter.»
Læremålene som inngår i studiet er turplanlegging, stisykling i grupper, sikkerhet og ferdselsnormer, utstyr og riktig bruk, reperasjon av utstyr på verksted og tur, og allemannsretten og plikter.
Opptakskravene som stilles er at du har generell studiekompetanse, samt relevant erfaring med «undervisning/guiding/veiledning i friluftsaktiviteter og/eller idrett».
Du må også skrive et motivasjonsbrev som tar for seg din erfaring og bakgrunn og hvorfor du ønsker en studieplass.
Totalt er det 20 studieplasser og søknadsfrist er 1. mars.