Fryser du på fingrene når du sykler, eller blir fort kald på hendene? Terrengsykling i høst- og vintervær kan være en kald affære, og da er det viktig å holde hendene varme. Her er tips til forskjellige hansker som holder varmen.
Med både lave temperaturer og nedbør følger utfordringen med å holde varmen, og hendene er spesielt utsatt.
Det finnes heldigvis klesplagg som kan hjelpe.
Før du går til innkjøp av dyre hansker, er det viktig å huske at en sentral kilde til å holde seg varm på ekstremiteter, er at kroppen ellers er varm. Derfor er en god bekledning ellers helt avgjørende for å holde varmen.
Et sentralt element spesielt for terrengsykling og stisykling, er at de fleste vil ønske å sykle mest mulig likt det de gjør om sommeren, uten tykk eller klumpete bekledning mellom seg selv og kontaktpunktene på sykkelen.
Skal du sykle i vinter er gode sykkelsko viktig. Vi har testet en rekke forskjellige sko og guider deg til hva som er riktig og viktig for deg.
Varme hansker
Til høst-månedene og temperaturer rundt 0 grader, vil det for mange hjelpe med bare litt tykkere og vamere hansker enn hva man vanligvis bruker.
Disse hanskene har gjerne litt lengre mansjetter og varmere stoff enn vanlige sykkelhansker, men føles fortsatt ganske taktile og presise i bruk.
I praksis vil slike hansker ofte bli kalde når man beveger seg ned mot- og under 0 grader, men gi god varme og beskyttelse mot vær i krevende høst-måneder.
Vinterhansker
Hvis de overnevnte variantene ikke fungerer, vil neste nivå være å kjøpe skikkelige vinterhansker.
Disse hanskene har fortsatt separate rom for fingrene, men har gjerne foret stoff, og er både vind- og vannavstøtende. Vi har for eksempel testet et par fra Assos.
Hummerhansker
Et produkt som mange kanskje vil kjenne igjen fra langrenn, er det vi kan kalle «hummerhansker».
Dette er hansker hvor to eller helst én finger er separert fra en vott, slik at du fortsatt kan bremse uten å måtte bruke alle fire fingrene utenom tommelen.
Det finnes varianter, men de fleste sykkelspesifikke hummerhansker har pekefingeren separert.
Én finger holder som kjent i massevis for å bremse med moderne skivebremser.
Muffer
Hvis ingenting annet hjelper, kan muffer, eller såkalte «bar-mitts» være et alternativ. Disse får du i en rekke varianter. Både veldig rimelige og enkle helt ned til et par hundre kroner, og langt dyrere og avanserte varianter.
En bar-mitt er et stoff-stykke som tres utenpå hver ende av styret, som du stikker hendene inn i. Dermed skjermes både hender og delvis armer godt mot både kulde, vind og vann.
En ulempe med slike muffer kan være at hvis du skal ta hånden av styret, og så på igjen, så må du ha tid til å manøvrere hånden inn i denne muffen. Men for mange vil dette være en liten ulempe sett opp mot hvor varmt det blir.
I redaksjonen har vi selv opplevd å kunne bruke vanlige tynne sommerhansker under slike muffer i ganske kalde temperaturer.
Det ser ikke spesielt smart eller pent ut, men sjansen for at de aller fleste vil oppleve stor varmeeffekt, er stor. Både Wolf Tooth og 45NRTH lager slike.
Hansker med varmeelement
Hvis du enten fryser ekstremt mye, eller bare vil ha maks komfort og penger ikke er et tema, kan du gå for hansker med varmeelementer.
Disse fungerer som varmesåler til sko, ved at du har et batteri som driver et varmeelement inne i hansken.
Dette er selvfølgelig kostbart, men har du gitt opp å prøve alt annet vil kanskje slike hansker være verdt forsøket.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.