UNDER LOKKET: Assos sin vinterjakke er laget med en hette for å ha under hjelmen. Foto: Tor-Erik Moen.
Assos Trail Winter Jacket
Pris: 3109 kroner
Vekt: 504 gram, størrelse medium (veid av oss)
Størrelser: XS, S, M, L, XL
Størrelse testet: Medium
Størrelse testperson: 178 cm/78kg
Finnes i dameversjon: JA
Produsent: assos.com
Trail Winter Jacket er i vinter-kolleksjonen til Assos, og skal være myntet på dem som vil drive med terrengsykling selv om gradestokken kryper under nullpunktet.
Den er laget i et mellomtykt 3-lags softshell-aktig stoff, og har en integrert hette og hals, som skal gjøre det enkelt for deg å dekke opp rundt hode og ansikt når det blir skikkelig kaldt. Jakken er i aller høyeste grad formsydd for sykling, med litt kortere frontparti, og et lengre parti bak som skal dekke nedover ryggen. Den har en kort glidelås på ene siden for å løsne opp litt, og en lomme. Glidelåsen i front kan åpnes både ovenfra og nedenfra, noe som gjør at du lett kan ventilere litt med jakken i en slags kappe-stil når det er ønskelig.
Toppen av jakken er en slags hette og hals integrert i én del. Denne har en lomme i front hvor du kan «gjemme» hjelmstroppen.
Praktisk bruk
Vi har testet jakken fra Assos i vinterlige forhold i februar 2023, både til stisykling men også en og annen tur langs is- og snøkledde grusveier i marka.
Stram passform
Vi brukte Assos sin størrelses-konfigurator, og ble anbefalt å prøve jakken i størrelse medium. For en person på 178 cm og 78 kilo sitter denne jakken veldig tett. Den oppleves rikelig lang i ermene, og noe kort i front nede ved livet. Testrytteren er på ingen måte kraftig bygd, men jakken oppleves litt uproporsjonalt trang rundt armene. Så trangt at super- og ullundertrøyene vi brukte den med ble dratt med oppover (også Assos sin egen Dermasensor-trøye). Det er fristende å tenke at man kunne gått opp en størrelse, men da ville jakken nok også blitt for lang i armene.
Winter Trail Jacket vil nok treffe enda bedre hos godt trente syklister som vil ha en ettersittende og «rask» jakke, enn dem som vil ha en baggy og kul jakke.
VARM: Hetta dekker både hals og hode. Foto: Tor-Erik Moen.
Norsk vinter
Etter å ha testet klær til sykling i en årrekke er én ting sikkert: land litt lenger sør på kontinentet har ofte en litt annen oppfatning av hva som regnes som vinter, og for den del «extreme conditions», som ofte er et begrep som går igjen. Vi testet jakken både rundt 0 grader, og helt ned mot minus 10 grader. Med superundertøy under, er det bare å slå fast at den trives bedre rundt førstnevnte temperatur.
Hettefunksjonen er på sett og vis smart - gitt at man bruker den hele tiden. Vi ser imidlertid to utfordringer med hetten: Stoffet som hetten er laget av er såppas tykt at det ikke er sikkert du får plass under hjelmen. Jakken er også laget av et syntetisk stoff, noe som gjør at hetten ikke er like god på å regulere varme som for eksempel en hjelmlue av ull. I lange utforkjøringer etter krevende klatringer ble raskt den svette knollen nedkjølt av vinden mot det fuktige stoffet.
Hvis du vil sykle uten hette, kan det være litt krevende å få kragen på jakken til å ligge fornuftig rundt halsen, spesielt hvis du vil ha den litt oppetter nakken for varmen sin del. I de aller fleste tilfeller ville vi foretrukket en tynn hjelmlue og en hals fremfor denne løsningen. Jakken virker rett og slett litt over-tenkt.
Hvem bør kjøpe denne jakken?
Aktive syklister som vil ha en ettersittende og (ganske) varm jakke. Stisyklister som ikke liker tettsittende plagg bør se på andre alternativer.
Alternative produkter
Hvis du vil holde varmen på stitur om høsten og vinteren uten å ha på deg noe veldig tettsittende, kan vi anbefale å ta en titt på 7Mesh Cilco-anorakken, eller 7Mesh Callaghan Merino hoody, da gjerne i kombinasjon med varmt superundertøy.
Konklusjon
Dette er en super jakke for syklister som ikke vil ha plagg som blafrer i vinden, og som ikke sykler i de aller kaldeste temperaturene. Men om du vil videreføre en baggy og avslappet stil fra stisyklingen om sommeren til vinteren, ville vi sett på andre og rimeligere alternativer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.