Minuser:
Høy pris!
Trang rundt håndleddene
Vanskelig å få tak i
eVENT®-membran hvafforno'?
Uansett hva inuitter og gammelmodige besteforeldre med hytte på fjellet måtte si: Verden har gått videre siden anorakken var det beste plagget man kunne ha på seg i ruskevær. Bevares, klart man kan ha det brillefint på tur i fjellanorakk, men personlig får jeg en godfølelse av velbehag når jeg beveger meg utendørs og kjenner at klærne mine stenger alt av uvær ute. Dermed synes jeg at jeg får større opplevelser når jeg har på meg klær med visse spesialtilpasninger. Ja, jeg har vokst opp i sosialdemokratiske rammer og synes at kjøpehysteri er teit. Når man prøver noe nytt, kan man imidlertid risikere å havne lengre nedi markedskreftenes dype lomme – mer eller mindre motvillig.
Perler, som i Pearl Izumi, er en av ytterst få ting som er ferdigforedla fra naturens side. Andre kostelige saker, som for eksempel gull og diamant, må bearbeides før vi kan kalle dem perfekte. Våre egne organer er også fullkomne fra naturens side. Blant dem finner vi huden; den er perfekt lagd. Alkymistene prøvde lenge å lage gull av ymse ingredienser, men uten å lykkes. Tekstilindustrien har også lenge forsøkt å kopiere huden. Dette prosjektet vil selvsagt heller ikke lykkes, men man må likevel si at man i det minste nærmer seg.
eVENT® heter det siste skuddet på stammen av patenterte hudhermere, hvor vindtett, vanntett og pustende er de vektlagte egenskapene. Vanntette plagg vi kjenner fra før av består av ePTFE, eller enklere sagt teflonbaserte membraner som er vanntette og pustende. Ulempen ved slike tekstiler er at de til en viss grad er nedbrytbare. Svette er ikke bare svette, men kan inneholde ureinheter og salter fra huden, i tillegg til evt. rester av sololje eller kremer, som kan skade membranen over tid.
Problemet har man tidligere omgått ved å legge på en tynn film av PU (polyuretan) for å beskytte ePTFE-membranen, som svetten må fordampe gjennom. I eVENT-membranen har man derimot holdt porene mer åpne ved å belegge hele strukturen med antinedbrytningsstoff. PU-filmen blir dermed overflødig, og svetten kan ta snarveien rett ut til ePFTE-membranen og fordampe direkte gjennom denne. Nuvel…
”Tekniken i praktiken”
Channel-jakka fra Pearl Izumi ser ut som ei vanlig trelags skalljakke med teip over alle sømmene på innsida. Det første man merker når man tar den på seg er at den har en veldig god passform. Den er ikke posete, stor og blafrete, som mange sykkeljakker (og anorakker!) ofte er, og ikke er den gul heller. Bra! Isteden har den et smalt snitt og lange, smale ermer.
Ryggpartiet er lenger enn fronten, slik at den også dekker korsryggen når man sitter framoverlent på sykkelen. I denne forlengelsen ned på ryggen er den dessuten forsynt med en strikk, slik at den slutter tett om kroppen og hindrer vannsprut fra bakhjulet fra å komme innunder jakka.
Ellers har den ikke strikk nederst, noe som gjør at den ligger fint rundt hofta uten at jakka kryper oppover magen. Er størrelsen riktig, vil man ha rikelig med bevegelsesfrihet: Er du ca 180 cm og normalt bygd, er str. M trolig det rette.
En laminert, vanntett glidelås foran holder alt vann ute, og en klaff hindrer at fuktig hud berører metallglidelåsen eller irriteres av den. Alle vi som i barnlig dumhet har prøvd å slikke på metall i minusgrader, skjønner at en sånn klaff er smart… Denne lamineringa kan gjøre at glidelåsen blir litt trang og vanskelig å åpne/lukke i fart med en hånd. Jakka har også en tendens til å legge seg i litt stive bølger når man sitter på sykkelen. Sykler man med drikkesekk vil også stroppene over bryst og mage motvirke dette. Jeg mener at en vanntett glidelås foran likevel er et pluss: Det ville vært liten vits i å legge så store ressurser i et dyrt tekstil om glidelåsen er som en åpen bauport.
Kragen er påsydd et behagelig, mykt stoff, og den sitter godt og tett rundt halsen uten å slippe inn mye kald luft. Ei smal refleksstripe i sømmen mellom ermene og kroppen, og mellom ryggpanel og sidepanel på begge sider øker sikkerheten i høst- og vintermørket. I tillegg fins et lite Pearl Izumi-trykk på kragen i nakken.
Vil du ha lommer på ryggen, må du velge noe annet. Perforeringer, sømmer og skjøter gir flere steder hvor vann og vind kan trenge inn, samtidig som kroppens vanndamp (svette) støter på flere hindringer på veien ut. Derfor har Channel lav vekt, et minimalistisk preg og lite dilldall. Dette gjør den også lett å pakke sammen og å ta med seg i drikkesekken på tur.
I regnvær preller vann og søle av som på ei gås dyppa i vaselin, og den holder tett hele sykkelturen sjøl om det regner kraftig. Ei regnjakke som denne er også å anbefale til vintersykling. Idrettsaktiviteter på vinterstid setter imidlertid bekledningen på prøve.
Naturlovene tilsier at varm vanndamp fra kroppen vil omdannes til vann i møte med et nedkjølt ytterskall av bekledning mellom huden og omgivelsene. Om det er ÷5°C ute og du samtidig holder ei viss fart på sykkelen blir temperaturforskjellen stor. Da blir det viktig at undertøyet transporterer svette fortest mulig, og at skallbekledningen får fuktigheten ut like fort. Hvis ikke vil alt du har på deg bli klissvått på toppen av første motbakke. Det er ikke til å unngå at man blir svett og dermed litt fuktig, særlig om vinteren. Channel-jakka fikser imidlertid denne biffen bedre enn noe annet jeg har prøvd med vanntett ytre.
Når man så er på bakketoppen, vil man dessuten bli letta over at jakka er fullstendig vindtett når man begynner på den isnende, lange nedkjøringa. Man må ikke ha mye klær på seg under jakka, men ull eller lignende er å anbefale inn mot huden, og et mellomlag som også har fukttransporterende egenskaper mellom undertøyet og jakka. På den måten lager man færrest mulig stengsler for vanndampen på dens vei ut og bort fra huden.
Skulle man trekke for noe på utførelsen, måtte det bli at den har litt trange ermer rundt håndleddene. Det gjør at man vanskelig får jakka over hansker til vinterbruk, og regn/sludd vil renne ned mot håndleddet og også inn i hanskene ovenfra. Til Pearl Izumis forsvar er det å si at jakka er ment som ei regnjakke, og ikke vinterjakke. Løsningen de har valgt er pent utført i svarte, stretchy mansjetter, men litt videre ermer og en borrelås ved hvert håndledd ville også fungere som en effektiv varmeregulator. Kanskje ei lita lufteluke med laminert glidelås i armhulene kunne gjøre jakka enda mer allsidig også?
Om vanntettheten minsker over tid er impregneringsspray å anbefale, men dette var ikke nødvendig i testperioden. For å beholde pusteegenskapene bør jakka vaskes hyppig på lav temperatur, men da med pulversåpe og uten tøymykner. Man kan også putte den i et putetrekk eller lignende for å begrense slitasjen på stoffet i jakka. En frynsete overflate vil nemlig gi regnvann noe å ”gripe tak” i, og svette fra innsida vil ikke kunne transporteres så godt som man ønsker. Ved vask fjerner man partikler og ureinheter fra svette, og porene i membranen holdes åpne.
Konklusjon
Alt i alt er Pearl Izumi Channel ei fabelaktig sykkeljakke lagd av fabelaktige materialer, og med fine detaljer. Jakka er like vind- og vanntett som ei oljehyre, samtidig som den puster like godt som ei helsetrøye – en kombinasjon av egenskaper som bare vår egen hud har, men som ingen kan kopiere i tekstilform. eVENT ligger likevel tett opptil originalen. Det er lett å la seg begeistre når man ser regndråpene prelle av, når kald vind stoppes effektivt og svette raskt fordamper gjennom jakka. Dessverre tøyles begeistringen kraftig av jakkas høye pris...
P.S.: Du vil neppe finne denne jakka i mange butikker, men en Pearl Izumi-forhandler vil kunne skaffe deg den via importøren.