Test av Endura Superlite

Vi har fått testet noen vanntette shortser i høst. Enduras Superlite er den siste i rekken.

Sist oppdatert: 21. desember 2014 kl 11.15
Lesetid: 3 minutter

Når vi tenker på britisk design dukker det opp mentale bilder av ting som er bygget som murstein, som skal tåle en mannsalder med bruk, med et nøkternt forhold pris mot ytelse. Mer Land Rover Defender enn iPhone, om du vil. Endura er et merke som kan ha en sammenheng med dette. 

Vi har fulgt med på Endura lenge, siden de fort etablerte seg ved å gjøre en god jobb med å lage solide sykkelklær ment for klimaet på de britiske øyer heller enn sørkalifornske sesonger. For de mest ekshibisjonistiske og motebevisste er kanskje ikke dette favorittmerket, men er du ute etter å beholde sykkelklærne lengst mulig, er det få produsenter der ute som like mye har klart å bygge opp dette som et kjennetegn.

DSC_8749
DSC_8749

Med soliditet følger gjerne vekt, og Enduras kolleksjoner har ikke pleid å være blant de mest gramjagende, men de har etter hvert også forstått komforten i lettest mulig parg. Superliteshortsen er et resultat av dette, med en vekt på 267 gram har den gått på en real slankekur i forhold til de tidligere vanntettshortsene vi har prøvd fra britene.

DSC_8768
DSC_8768

Shortsen er tynn gjennom det hele, men gir ikke inntrykk av å tåle lite. Vi har testet Superlite gjennom en nordnorsk sommer, høst og tidlig vinter, og har ikke klart å gjøre annet enn å vaske av litt farge. Stoffet, et 2,5-lags anonymt nylonstoff, er ikke av den mest avanserte sorten. Det er merkbart dårligere pusteevne enn de dyrere stoffene som brukes til sykkelklær, som Gore Active Shell. Men med det sagt, shortsen puster godt nok til at den ikke blir ukomfortabel i bruk, og selv om Endura oppgir vanntettheten til 10 000mm, som ikke er stort bedre enn en god softshell, har shortsen aldri sluppet gjennom vann, selv på presspunkter.

DSC_8753
DSC_8753

Det er lett å se at shortsen er rettet mot sykling når du tar den frem. Den består av mange sammensydde deler, og har med det en passform som sitter bra når du er på sykkelen. Innsiden av lårene, skrittet og baken har et tøyelig stoff, mens resten av shortsen er i et ripstopmateriale. Lengden på shortsen er perfekt for bruk på kalde og våte dager, den dekker over knærne, og en borrelås nederst på hvert ben gir mulighet til å stramme rundt leggen. Øverst strammes det rundt livet med strikk og snøre. Vi foretrekker glidelås, knapper og stramming over hoften, men denne shortsen skal fortjene navnet Superlite, og Endura tilbyr kraftigere alternativ for dem som ikke klarer seg uten glidelåsåpning. 

DSC_8770
DSC_8770

Superlite er ikke voldsomt baggy, og selv om den lar seg trekke over en normal baggyshorts, er ikke dette en komfortabel løsning. Vi har brukt en annen shorts som backup i sekken i år, mens Superlite har vært en shorts vi har valgt for å ha på hele turen på de bløteste dagene. Shortsen er romslig nok til at vi uten problem kan bruke relativt røslige knebeskyttere, som Troy Lee Designs' T-Bone. Lommene, en på hoften og en på låret, er temmelig romslige, men du skal ikke fylle dem med mye før det blir ubehagelig. Allikevel er vi glade for å ha dem der, spesielt på raske turer hvor det er fint å slippe å ta med sekk eller seteveske.

Vi har ikke funnet noen større ankepunkter på Superlite. Bedre pusteegenskaper ville vært fint, så også glidelåsåpning i livet, men til prisen og vekten er simpelthen ikke disse gyldige klagepunkter. Er du villig til å betale to eller tre ganger mer, vil du få betydelig bedre materiale. Men om passformen og holdbarheten vil være i samme klasse er vi jammen ikke sikre på.

Publisert 21. desember 2014 kl 11.15
Sist oppdatert 21. desember 2014 kl 11.15

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen