Brage Vestavik befinner seg nå midt i en krevende rehabiliteringsprosess etter operasjonen i Hamburg, Tyskland.
– Jeg kom hjem for et par dager siden, men det var en ganske gnarly flyreise. Jeg måtte dopes ned ganske mye, sier Brage Vestavik til terrengsykkel.no.
Nå er han tilbake i hjembyen Mysen etter å ha tilbrakt mye tid på rehabilitering i Østerrike. Veien til full restitusjon vil ta tid.
– Jeg ble operert for rundt 14 dager siden og var på sykehuset i nesten ti dager. Det tok meg nesten fem dager før jeg klarte å gå igjen, sier Brage, som beskriver inngrepet som langt mer omfattende enn forventet.
Kirurgen i Hamburg var fornøyd med operasjonen, men innrømmet at det var mer arbeid enn først antatt.
– Han sa at det var mye mer å skrape ut enn han hadde trodd. Så det var bra at vi gjorde det nå, forteller Brage.
– Hvordan føltes det post-op?
– Jeg har operert litt greier før, men den her var jævlig weird. Det er liksom midt i kroppen. Alt du beveger på deg, kjenner du liksom i midten av kroppen.
Til tross for at han kan gå igjen, om enn med smerter, er Brage klar på at han må ta tiden til hjelp.
– Jeg kan gå omtrent 10-15 minutter om dagen, men det er ganske pain altså, sier han, og legger til at muskelvevet som ble kuttet under operasjonen vil ta noen uker å gro.
I år har vikingen kokkelert og huket tak i verdens fremste slopestyle- og freeridesyklister til B-Rage.
Veien til operasjonen
Brage merket først at noe var galt etter et prosjekt i oktober i fjor, da han kjente en rar, elektrisk følelse i ryggen. Til tross for smertene, fortsatte han å sykle, men etter noen dager med hvile, stivnet ryggen helt og smertene ble raskt verre.
– Det kjentes ut som at jeg hadde en snor festa fra tærne opp til ryggen, så hver gang jeg beveget beina, så dro denne snora i ryggen. Det var ganske freaky, forklarer han.
I ukene som fulgte prøvde Brage å tøye og trene på egenhånd, men smertene kom og gikk.
– Vi filma faktisk mer noen uker her hjemme mens det fortsatt var ganske vondt.
– Jeg tenkte bare at det var litt vondt i ryggen, det går fint.
Til slutt ble han nødt til å be Red Bull om hjelp. Han dro til Østerrike, hvor han fikk diagnosen. Smertene skyldtes en skiveprolaps i ryggraden, mellom L4/L5-virvlene.
– Da jeg dro til Østerrike, sa de bare «Oi, du har jo prolaps», men da var de ikke så store, og vi trodde de skulle tørke inn selv med rehabilitering, bevegelighet og trening.
Etter åtte uker med intensiv behandling, trodde de at de verste problemene var løst.
Brage reiste deretter til Chile for å spille inn til «Sandcsape eternal», men smertene kom tilbake med full styrke etter noen dager hvile. Tilbake i Østerrike viste nye MR-bilder at prolapsen hadde forverret seg.
– Det hadde prolapsa dobbelt, men det var jævlig weird, for det har ikke vært så sjukt vondt. Flere av legene lurte på hvordan jeg har klart å sykle.
Hadseløya er kompakt, billedskjønn og overfylt med stier. Selv om øya har storesøsken på alle kanter, bør dette kanskje være favorittbarnet.
En operasjon var uunngåelig.
– Hele greia har blitt en lærepenge om å lytte til kroppen, reflekterer han.
Brage har stor tro på rehabiliteringssenteret i Østerrike, som han mener har mer forståelse for eliteutøvere enn det norske helsevesenet.
– Jeg har opplevd mange ganger i Norge, etter at jeg har operert eller knekt ting, at de sier at du aldri kan sykle igjen. Det er det som er så kult her, at de går litt utenfor boka og gjør alt de kan for å få deg tilbake på sykkelen.
Brage forklarer at Red Bull-senteret i Østerrike har vært avgjørende for hans mentale og fysiske oppbygging.
– Det er veldig low key når du ser det fra utsiden. Det skriker ikke Red Bull og det ser ut som en gammel låve. Så det er veldig beskyttet for utøverne.
– De har leger, fysioer, kiropraktorer, mentaltrener, psykolog. De har alt, og det kan atleter fra hele verden bruke, forteller han.
Han skryter også av miljøet og samholdet på senteret.
– Det er veldig kult at du får møte så mange andre kule atleter når du er der. Skikjørere og skatere fra overalt i verden. Veldig kul vibe der, sier Brage, som trekker frem det positive miljøet og de mange ressursene som tilbys på senteret som en stor motivasjonskilde.
– Til og med Danny MacAskill kommenterte at han hadde gjort samme operasjon for tolv år siden, og han ble helt fin igjen, forteller Brage. Slike tilbakemeldinger har styrket hans tro på at han vil komme tilbake sterkere enn noen gang.
Ser fremover
Selv om han fortsatt har en vei å gå før han er tilbake på sykkelen, er Brage optimistisk med tanke på fremtiden. Han ønsker likevel ikke å haste restitusjonen, men heller gi kroppen den tiden den trenger for å komme tilbake sterkere enn noen gang.
– Når forventer du å være tilbake på sykkelen?
– Akkurat nå har jeg prøvd å ikke sette noe tid. Jeg tror det kommer til å ta en del tid, og jeg har lyst til å gi det den tiden det tar, sier han.
Årets VM i terrengsykling i Andorra er i gang og 15 norske utøvere skal i aksjon i både utfor og rundbane, både i junior og seniorklassen.
I mellomtiden har han planer om å bruke tiden til å dyrke andre interesser og la seg inspirere.
– Jeg føler at når jeg har hatt sånne lange perioder, så sykler jeg bedre enn noen gang. Jeg får så mye tid til å se på og bli inspirert av gamle filmer og kunst, sier han.
Planen er å ha tidenes smertefrie comeback, men til tross for utfordringene, har Brage flere prosjekter på gang.
– Selvom det blir en lang periode av sykkelen nå så har jeg tre ting som kommer nå utover høsten og vinteren. Så det blir jævlig kult.
Før operasjonen rakk han å fullføre et drømmeprosjekt, som vi kan forvente å se i november. Kjenner vi vikingen fra Mysen godt nok, er det ikke noe tvil om at han kommer til å levere sterkt som vanlig.
– Det siste jeg gjorde før operasjonen var å filme to uker i et sted jeg alltid har drømt om å sykle. Så det var jævlig kult. Det dropper en lengre film om det i november tror jeg.
I skrivende stund sitter Brage på flyet tilbake til Østerrike for videre rehabilitering. Han ser på denne perioden som en verdifull mulighet til å fokusere på ting han vanligvis ikke har tid til når all energi og tid har gått til sykling.
– Det er så jævlig lett å bare grave seg ned i et hull, men man kan jo bruke det til veldig mye positivt òg, reflekterer han.
Vår fotojournalist Sigurd har en sterk lidenskap for alt som involverer fart og visuelle uttrykk. Han er en ivrig frikjører og terrengsyklist, og setter alltid pris på en stor backflip – både foran og bak kameraet. Har du en idé eller et tips til en sak du tror Sigurd vil være interessert i? Send gjerne en e-post:
Vi hadde kjørt forbi Lillehammer hundre ganger uten å stoppe for å sykle. Det ble det en effektiv slutt på.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.