Med løypa på plass, kan Gunn-Rita Dahle Flesjå trene i en løype lokalt med elementer som er identiske med de hun vil møte i OL i Rio 2016. Og det er ingen tvil om at Dahle Flesjå setter pris på dugnaden til de lokale ildsjelene, som har stått på tidlig og sent for å få ferdig OL-løypa i Njåskogen.
Fredag ble den testet av både Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff, og selvsagt Dahle-Flesjå. Hun er både rørt og imponert over den lokale dugnadsiveren.
– Jeg er utrolig takknemlig for den enorme stå-på viljen for å få bygget en Rio-løype til meg, og veldig mange andre, og jeg vil selvsagt ha stor fordel av å få trene i og på elementer som nærmest er identiske med det vi får servert i Rio neste år, sier Dahle-Flesjå.
Anlegget i Njåskogen byr på artige stier og løyper og håndlagede elementer av ulik vanskelighetsgrad, og kommer til å bli verdsatt lenge etter at OL-ilden i Rio er slukket.
– Dette blir rett og slett et fantastisk samlingspunkt for alle i distriktet som liker å ferdes i skog og mark på to-hjulingen sin. Det er mange som skal takkes for at det nå bygges en fantastisk BikePark i Njåskogen som både liten og stor vil få stor glede av langt inn i fremtiden, sier hun.
1000 dugnadstimer
Prosjektet startet med at Dahle-Flesjå reiste til prøve-OL i Rio i oktober, mest for å besiktige løypa med tanke på å bygge en løype med identiske elementer lokalt.
Les også: Bygger OL-løypa hjemme
Terrengavdelingen, en Facebook-gruppe som består av lokale ildsjeler på Jæren, leste om løypedrømmen på Terrengsykkel, og bestemte seg for å sette spaden i jorda for prosjektet. Deretter har det gått slag i slag, og over 1000 dugnadstimer etter at første grep ble tatt i månedsskiftet oktober-november, står OL-løypa klar til bruk.
Les også: Bygger OL-løype på rekordtid
Dahle Flesjå understreker at prosjektet hadde ikke vært mulig å få til uten TS Stangeland og PON Rental, samt godvilje fra Jæren Skoglag. Olympiatopppen står for kostnadene med byggeprosjektet, og dugnadsgjengen består av engasjerte ildjeler fra Sola Cykleklubb, Stavanger, Sandnes og Bryne CK har lagt ned en imponerende innsats, sier hun.
Unikt anlegg
– Hele Rio-løypen er håndlaget, så de elementene som nå bygges i Njåskogen er unike i sitt slag i vårt distrikt. Det er rockgarden, dropper, gap-hopp, doserte svinger og BMX bumper. Rio-banen i Njåskogen er en komprimert utgave av den vi skal kjøre i Rio. Den blir helt rå, sier Dahle-Flesjå, som kommer til å legge ned atskillige treningstimer i anlegget.
– Det blir minst to økter i uken når vi er hjemme som legges til Njåskogen nå fremover. Det skal bli like naturlig for meg å kjøre en rockgarden eller gap-hopp som det er å skli ned de glatte og bratte bakkene med røtter og steiner i Sørmarka hvor vi har trent mye i mange år, sier hun.
Den formelle åpningen av OL-løypa er i morgen klokka 12.00