Har verdensmester- oppskriften

Norges beste utforsyklist bruker vinteren til å forberede seg på en ny sesong blant de beste i verden. Les intervjuet med Isak Leivsson der han oppsummerer årets sesong og prøver å se inn i krystallkulen.

Sist oppdatert: 13. november 2012 kl 19.46
HISTORISK: Isak Leivsson syklet som en internasjonal stjerne i Hafjell. Hans 12. plass i mål er Norges beste plassering i verdenscupen siden tidlig nittitall.
HISTORISK: Isak Leivsson syklet som en internasjonal stjerne i Hafjell. Hans 12. plass i mål er Norges beste plassering i verdenscupen siden tidlig nittitall.
Lesetid: 8 minutter

Uredd og uten respekt for de etablerte seniorene i verdenscupen, tok Isak Leivsson fatt på sin aller første sesong som senior. Som landslagets beste rytter gjennom hele sesongen og norgesmester i Bodø, satte han kronen på verket da han viste hva han er god for på hjemmebane og kjørte inn til en suveren 12. plass i verdenscup-avslutningen på Hafjell. Dermed avsluttet førsteårssenioren sesongen blant de aller beste.

Før verdenscupen i Hafjell sa du at du kom til å være fornøyd dersom du fikk en plass blant de 30 beste, men du kjørte over alles forventning og klinket til med 12. plass. Hvordan var det å få det til på hjemmebane?

- Det var helt supert! Det er ikke ofte ting klaffer like bra som det gjorde da, og å gjøre det på hjemmebane er jo bare enda bedre! sier Isak til Terrengsykkel.

Fra spøkelsesby til folkefest

Da de store innenfor utforsykling kom til Hafjell på onsdagen før verdenscuprittet, ble det sagt at det minnet om en spøkelsesby. Mange tvilte, inkludert Isak som tross alt var på hjemmebane, på det det kom til å dukke opp mange tilskuere på konkurransedagen. Utforsykling i Norge er da ikke så stort? Vel, der tok alle kraftig feil, for det kom langt flere enn forventet:

-Ikke nok med det; de var også veldig flinke til å lage lyd! Det er den verdenscupen jeg har syklet med aller best stemning av alle jeg har syklet! forteller Isak som var veldig fornøyd med finalerunet sitt:

- Under kvalifiseringen og treningen lå jeg på et for labert nivå, noe som viste seg i kvalifiseringen. Jeg gikk inn med et mye mer aggressivitet på treningen før finalen. Jeg syklet partimessig så fort jeg klarte, og slik fikk jeg godfølelsen jeg trengte. Da var det bare å gire seg opp og gi alt. Tilskuerne pushet meg videre, så selv om jeg hadde et par sketchy moments, tenkte jeg ikke over det og ga gass videre. Da jeg krysset mållinjen visste jeg at jeg hadde gjort det jeg kunne. Det føltes utrolig bra, nesten uavhengig av resultatet!

Arrangørene i Hafjell på sin side imponerte verdenseliten, og de ble kåret til årets nest beste WC-arrangør denne sesongen. Kun slått av de skotske arrangørene i Fort William. Også neste år inviteres de store innenfor utforsykling til Norge for å kjempe om viktige verdenscuppoeng. Da skal Isak være med å kjempe om topp 10-plasseringer, og bruker man årets sesong som mal skal man ikke se bort i fra at Isak klinker til i Hafjell igjen.

Er komfortabel blant de beste

Isak har vært Norges beste utforsyklist gjennom sesongen, og han alt i alt er han veldig fornøyd, noe som seg hør og bør når han har en 12. plass i verdenscupen, Norges beste utforplassering i et VM noen sinne og NM-tittel å se tilbake på. Å brekke håndleddet i løpet av sesongen, var likevel ikke akkurat optimalt:- Men det ga meg litt perspektiv på skadeforebygging, og det var heller ikke lenge før jeg var tilbake på sykkelen. Jeg tok en god del steg i riktig retning når det gjelder sykkeloppsett, kroppsposisjon og det mentale, sier Isak som legger til at dette er oppgaver han må fortsette å jobbe med videre.

Å sykle verdenscup er utrolig viktig for de norske utforsyklistene. Enn så lenge er ikke utformiljøet godt nok etablert i Norge, mener Isak. For å få skikkelig konkurranse må de til utlandet.

 

- I begynnelsen var det ganske stort, og det satte jo preg på mentaliteten. Jeg ble ganske nervøs, men nå som jeg har fått syklet (nesten) en hel sesong, føler jeg meg hjemme i verdenscupen. Jeg er mer komfortabel og kan være mer fokusert på meg selv, istedenfor resultatene og hva alle andre gjør.

Drar til varmere strøk

Kortere dager, regn, sludd og snø – det innbyr ikke akkurat til utforsykling i Norge på denne tiden av året. Frem til jul og ut på nyåret ligger 19.-åringens fokus på basistrening. Den er delt mellom styrke- og terskeltrening. Styrketreningen er i stor grad basert på knebøy, markløft og benk for å bli sterk nok til å stå imot ulendt underlag i stor fart. I tillegg legger han mye vekt på core-trening (det vil si trening av kjernemuskulaturen). Utholdenhetstreningen foregår for det meste på 6-toms stisykkelen, en sykkel som likner mye på utforsykkelen.

- Slik kan jeg opprettholde utforskillsa mens jeg trener, sier Isak. Programmet på sin side likner mye på oppskriften som ga resultater etter forårets vinter, og den norske utforsyklisten forteller at han får hjelp av landslagstreneren i BMX, Petter Dalen, som også bor i Sandnes. - Jeg har planlagt å reise sørover til Italia eller Spania. Der er det tilrettelagt for å sykle mye, og været er heller ikke så verst. Nærmere sesongen blir det delt mellom basistreningen og syklingen. Det er veldig viktig å få syklet mye utfor, både for å være komfortabel og for å ta fremskritt, forteller Isak.

Variert vintertrening

Et par minutters maksimal konsentrasjon, et krav om å akselerere fra null til toppfart på bare noen sekunder, luftige svev og et terreng så bratt og ulendt at de fleste har problemer med å forsere det til fots er noe av det som beskriver utforsykling. Ikke rart det kreves variert og hard trening – både fysisk og psykisk.

Ja, hvordan trener egentlig en utforsyklist?

- Utenom basistrening, er selve sykkeltreningen ganske variert. Mye av syklingen foregår på andre sykler. På stisykkelen trener jeg foreksempel utholdenhet. I tillegg bruker jeg mye tid på hardtailen, enten på BMX-baner eller trailsa, altså dirt jumps. Det er god trening med tanke på sykkelkontrollen, i tillegg til at det øver inn hjernen slik at du blir presis når du skal treffe landinger og når du skal pumpe fart, sier Isak som legger til at det ikke så overraskende, er ganske mye lettere å få trent BMX enn utfor i det flate landskapet på Jæren.

Ikke bare lek og moro

- Å bli god på utforsykkelen handler om hele tiden å bli raskere. Man må bli komfortabel i en stadig høyere hastighet. Det er ikke bare bare, så treningen handler mye om å teste forskjellige ting på sykkelen. Utenom det, kommer man ikke unna det at man må skremme seg selv litt ved å slippe bremsene lenger enn man vil! sier Isak.

Så det er ikke bare lek og moro?

- Det er ikke det, men mye moro er det. Og det blir enda mer moro når man får fremgang, i motsetning til å bare ha det gøy. Når det er sagt, er det alltid kjekt en gang i blant å ta det rolig bare for å sykle.

Å være pysete er et ukjent ord for Isak, men han innrømmer at ting skjer, men man må enkelt og greit bare akseptere at man skader seg når man tryner. Selv har han vært relativt heldig på dette området. Nøkkelen til å holde seg skadefri er i følge Isak å være tålmodig, og ikke ta stegene for raskt. Å bli skadet tar ofte lengre tid, enn å øve litt ekstra. Man må hele tiden balansere på den hårfine eggen mellom å stadig pushe grensene, og å ikke være overmodig. Tar man et steg av gangen, blir man ikke redd, selv om Isak innrømmer at det hender, men:

-Frykten går fort over til litt nervøsitet eller spenning, og det er slik det skal være.

Mål for 2013: topp 10

Isak er allerede godt i gang med oppkjøringen til neste års sesong, og dette er en gutt vi kan vente oss mye av i 2013. Fortsetter han fremgangen slik vi har sett denne sesongen, er det ikke godt å vite hva vi kan håpe på. Til Terrengsykkel forteller Isak at han har som mål å være topp 20 sammenlagt i verdenscupen, i tillegg til å få plasseringer blant de ti beste.

Når Isak skuer inn i krystallkulen, er det verdensmestertittelen og sammenlagtseier i verdenscupen som er målet – å bli best i verden med andre ord. For å komme dit, skal han sette seg stadig høyere mål og alltid strebe for å bli bedre. Og oppskriften på suksess har han: - Å holde seg fri fra alvorlige skader er ganske viktig og må være med i totalvurderingen. Det å få hjelp fra folk som har vært der før hjelper på å gjøre prosessen raskere. Etter min mening er det viktigste å alltid jobbe videre mot målene, selv om ting må ofres på veien.

Om Isak

Navn: Isak Leivsson

Alder: 19

Klubb: Sandnes SkBosted: Stavanger

Yrke: Profesjonell utforsyklist

Publisert 11. november 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 13. november 2012 kl 19.46
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen