FREERIDEHISTORIE: «Nothings for Free» drar deg gjennom freeridesyklingens historie, og betydningen den har hatt for terrengsykling i dag. Foto: Ale di Lullo.
Lesetid: 4 minutter
– The mountainbike was my first love.
– Now, over a billion people have watched me ride online.
De to setningene fra Danny MacAskill i filmen «Nothings for Free», før han går videre til å hylle freerideheltene i sykling.
Dette er sykkelfilmen som mange har ventet på, mye fordi Brage Vestavik - den norske freeridestjerna står på lista over syklister man får se.
Vil du ha et helt ubesudlet inntrykk av filmen bør du kanskje vurdere å stoppe her, selv om vi på ingen måte gir bort hele handlingen.
Filmen tar utgangspunkt i de gamle dagene, og legenden Hans «No Way» Rey som setter på gamle VHS-kassetter.
Med en spilletid på nesten to timer, strekker denne filmen seg langt ut over korte reels og YouTube-sekvenser.
Den tar en dypdykk i hvordan syklingen gikk fra å være landeveissyklister som satte knastedekk på syklene sine, til noe seriøst med lycra og startnummer, og hvordan syklistene etterhvert heller ikledde seg jeans og dro med sykkelen utfor bratte skrenter.
Vi får også se de kjente skinny-broene fra the North Shore rundt Vancouver i Canada, og hvordan kreativiteten fikk løpe løpsk i skogen med treverk, sag og spiker.
– There's tons of people who ride for joy, who ride for fun
Sykkelfilmene har- og alltid vært det som inspirerer til å sykle.
Vi får møte filmskaperen Bjorn Enga og flere - og se hvordan noen av de legendariske klippene var ren og skjær flaks. Samtidig får vi også se kalkulert og iskald planlegging, og hvordan de skapte de ikoniske klippene av sykling på smale trestokker og ned stupbratte sandtak.
Bender.
Kyle Strait.
Darren Berrecloth.
De store navnene, og sporene de har satt i syklingen kommer på løpende bånd.
Både moro og festing, men også de mindre festlige tingene, som alvorlige skader. Freeridelegenden Brett Tippie får særlig mye fokus med sin røffe historie.
Filmen jobber seg kronologisk gjennom historien, med mye dialog. Hva sykling angår, blir det mye korte, men morsomme og underholdende retro-klipp. Begynnelsen til Red Bull Rampage i Virgin Utah får også en sentral rolle.
Så hvis det bare er korte klipp og wow-faktor du søker, må du enten sette på en annen film.
Eller smøre deg med tålmodighet. For det kommer.
Etter cirka en time skjer det et taktskifte, hvor vi får møte det som er den yngre generasjonen stjerner.
Et høydepunkt er når Cam McCaul snakker seg gjennom en del av terrengsykkelhistorien med lydopptaker mens han sykler en hel dirtlinje med hopp.
Sykling har i alle år vært en tungt mannsdominert aktivitet og er det fortsatt, tross mange riktige skritt i likestillingens navn.
Og selv om filmskaperne rett nok tar med noen små glimt fra kvinnene som var med fra begynnelsen, tar det lang tid før neste dame dukker opp på skjermen igjen.
Det er derfor spesielt godt å se Brett Tippie ta med seg sin 13 år gamle datter ut for å sykle de samme bratte sonene som i gamle dager.
At Brage Vestavik har blitt inkludert i denne filmen er nesten bare slik det måtte bli.
Vi skal ikke avsløre for mye, annet enn at syklingen her ikke foregår i Mysen, men på de ikoniske stedene Brage selv så på film da han var liten.
Men det faktum at Brage Vestavik får være med å sette kronen på dette mesterverket, er helt rått.
Den tar deg gjennom hvordan freeridesyklingen brøt ut av noe konformt, ble noe fritt, men så rundes også sirkelen når man ser hvordan en grad av press har kommet ved at man må poste fete klipp og helst møte forventninger om likes og klikktall.
Men så knyttes det sammen gjennom noen øyeblikk hvor vi får se gamle helter i uventede situasjoner som får en tåre fram i øyekroken hos undertegnede.
Nothings for Free har stor verdi som et slags historisk manifest.
Uansett om du har vært med på hele terrengsykkelhistoriens reise, eller er ung og knapt har hørt om 26-tommer hjul.
Den gir et omfangsrikt innblikk både i menneskene og hendelsene som har vært med på prege ikke bare freeridesyklingen - men i ytterste konsekvens påvirket sykling til å være det vi kjenner det som i dag.
Hvis du har den minste glede av å suse nedover en sti i skogen, er dette en film du bør se.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.