Klar for nye utfordringer

Når Eddy Knudsen Storsæter tar over som landslagssjef, er det mye å ta tak i. Samarbeid, tett oppfølging, god planlegging og tålmodighet vil være nøkler til suksess.

Sist oppdatert: 5. november 2012 kl 10.36
LEKEN SJEF:- Alle voksne må ha en sandkasse. For meg er det sykling og langrenn, uten dem er jeg mindre enn halv, sier Eddy Knudsen Storsæter. Foto: Privat
LEKEN SJEF:- Alle voksne må ha en sandkasse. For meg er det sykling og langrenn, uten dem er jeg mindre enn halv, sier Eddy Knudsen Storsæter. Foto: Privat
Lesetid: 6 minutter

Eddy Knudsen Storsæter tiltrer som ny landslagssjef for terreng rundbane og maraton, samt BMX og utforsykling. Terrengsykkel har tatt en prat med den påtroppende sjefen for å høre litt om hva vi kan vente oss i tiden fremover. For endringer, det blir det.

43-åringen var selv aktiv langrennsløper på nasjonalt nivå og «i vannskorpen til landslaget som senior», som han selv sier. Når han nå tiltrer som ny landslagssjef, kommer han fra stillingen som utviklingskonsulent og assisterende sportsdirektør ved NTG Bærum, der han har hatt ulike roller siden 1995.

Eddy har en imponerende tverrfalig idrettsbakgrunn. Gjennom et toåring engasjement ved Olympiatoppen jobbet han med langrenn, ishochey, alpint og bordtennis. Han sitter også inne med en bred idrettskompetanse etter alle årene på NTG, i tillegg til utdannelse fra Norges Idrettshøyskole. Dette er med andre ord en mann med sans for samarbeid på tvers av grener og idretter.

Fokus på samarbeid

I følge Knudsen Storsæter, finnes nok av kompetanse innad i miljøet. Men man mangler en felles plattform for utvikling av kommende topputøvere, en slags rød tråd.

- Jeg ser det som sentralt at jeg kan bidra til en forsterket trenings- og toppidrettskultur gjennom samarbeid og enighet om hva som skal til for å oppnå dette, sier Eddy, før han legger til at det blir viktig også å ha fokus på utvikling og kvalitet på arbeidet som gjøres hver eneste dag for flest mulig utøvere. Slik vil nivået heve seg. - Fokuset må ligge på utvikling, mer enn topp resultat i det kommende rittet, mener den påtroppende landslagssjefen.

Stikkordet for å heve nivået i norsk terreng-, BMX- og utforsykling er med andre ord samarbeid. Man må dele spisskompetansen som finnes innenfor de tre grenene; BMX-syklister er eksperter på å akselerere, noe som står sentralt både i terreng- og utforsykling. I tillegg til det som er felles for alle grenene, som oppfølgingsrutiner av utøvere, sesongplanlegging, mental trening og ernæring. Knudsen Storsæter er også åpen for at det kan være nødvendig å søke utenfor sykkelsporten for å heve nivået ytterligere:

- Jeg har stor kontaktflate inn mot andre idretter jeg mener vi kan lære mye av.

Det er mye å gripe fatt i som ny landslagssjef. Hva er det første du vil gjøre?

- Det viktigste er selvsagt sesongplaner, og så fort jeg kommer i gang skal jeg være med bidra til å utvikle det treningsfaglige arbeidet og kvaliteten på oppfølging av utøverne. Det dreier seg om kvalitet på alt som gjøres, og det er klart det må være i orden. Jeg er helt avhengig av at det arbeidet som blir gjort rundt omkring holder høyt nivå for at vi skal lykkes i å få fram flere topputøvere, svarer Eddy.

Den nye landslagssjefen kan fortelle at det er landslagstrenere i BMX og utfor som vil drifte lagene og være de som har direkte kontakt med utøverne og klubbtrenerne. Når det gjelder terrengsyklingen blir rollen hans antakelig noe annerledes:

 

- Her blir jeg med på mange av rittene, og jeg vil være mer hands on.

Eddy oppsummerer sine første arbeidsoppgaver slik:

- Jeg må bli kjent med miljøet og sørge for å utfordre det i retning av toppidrett.

Han understreker samtidig at han representerer hele miljøet, fra de som nettopp har startet å sykle til proffene. Og 43-åringen har en ambisjon om at hele utviklingsløpet må fungere:- Det er en stor ambisjon, og da er jeg er avhengig av å ha et godt samarbeid med hele miljøet og på alle nivåer.

Vil ha sultne og selvstendige utøvere

På spørsmålet om hvilke konkrete ambisjoner han har, er Eddy litt forsiktig. Først vil han danne seg et bilde om hva som er realistisk. - Når det er sagt er jeg opptatt av å etablere systemer som sørger for å utdanne sultne og selvstendige utøvere som er innstilt på å bidra til en solid toppidrettskultur, forteller den påtroppende landslagssjefen.

Med stikkord som seriøsitet, nysgjerrighet, tålmodighet, utholdenhet, stå-på vilje, positivitet, ærlighet, åpenhet, dedikasjon, glede og kunnskap, vil han sørge for å utvikle nye norsk utøvere.

- Ingenting skal stoppe oss fra å tro på at vi skal lykkes med å få opp nye olympiske deltakere. Skal vi klare det, må vi ha et faglig godt samarbeide og være tålmodige.

For å lykkes, må man se hver enkelt

Har du en oppskrift på hvordan å dyrke frem talentfulle juniorer ?- Noen pilarer må først og fremst være på plass. Man må se den enkelte utøver og jobbe ut i fra det, svarer Eddy som legger til at det samtidig er viktig å involvere utøveren i egen utvikling. For ikke å glemme god kommunikasjon, for å skape felles forståelse for hva som skal til. Når man er ung skal man prestere på flere arenaer, og det er viktig at man ikke glemmer totalbelastningen. De skal henge med på skolen, være sosiale og kanskje også jobbe. Alt dreier seg ikke bare om trening, noe Eddy legger vekt på:

- Det er viktig å ha et klart bilde av helheten rundt utøveren, slik at man kan justere treningen.

Nulltolleranse for doping

Sykkelsporten har ikke fått mye positiv omtale, noe som er på sin plass, og den står ikke veldig høyt i kurs blant folk flest for tiden. Tror du dette vil påvirke interessen blant mosjonistene?

- Det har vært mange skandaler i løpet av de siste 13 årene, men interessen bare øker. Jeg tror heller ikke dette vil påvirke interessen i særlig stor grad. Så lenge de beste presterer, tror jeg populariteten vil vedvare. Det er imidlertid viktig at vi viser at vi har en klar oppfatning om at doping er det absolutte lavmål, og at det er nulltoleranse for det, svarer Eddy.

De voksnes sandkasse

Etter mange seriøse spørsmål, er det på tide å løsne opp litt helt på slutten, og det siste spørsmålet blir: Hva er det beste med å være syklist?

- Jeg pleier å si at alle voksne må ha en sandkasse. For meg er det sykling og langrenn. Syklingen gir meg glede jeg drar stor nytte av i det daglige. Jeg vil si det så sterkt at uten idretten, og syklingen spesielt, er jeg mindre enn halv. Det er like viktig som mat; den gir energi og mestringsfølelse til støtte i de daglige plikter.

Publisert 2. november 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 5. november 2012 kl 10.36
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen