Tross avlyste sykkelritt og vanskelige treningsforhold tar landslagssjefen også med seg noe positivt fra 2020. Han har også et godt treningstips til mosjonisten, og ett viktig håp for 2021
SPESIELL SESONG: Landslagssjefen ser tilbake på en spesiell, men ikke bare negativ sesong. Foto: NCF
Lesetid: 4 minutter
2021 er godt i gang, så vi ringte landslagssjef Eddy Storsæther Knudsen for å gjøre opp status.
– Hva gjør du akkurat nå, Eddy?
– Akkurat nå er jeg ferdig for dagen, vi har hatt utøversamtaler hele dagen og evalueringer etter samlingen på Lillehammer.
– Hva dreier samtalene seg om nå?
– Vi hadde en treningssamling på Lillehammer i forrige uke, hvor vi kjørte det vi kaller optimaliseringsøkter. Da tester vi forskjellige intervaller, for å se hva rytterne responderer på. Så i samtalene evaluerer vi opplegget med utøverne. Det er en evig prosess å evaluere og optimalisere.
– Så det finnes ikke én perfekt intervalløkt for alle?
– Haha, nei, dessverre.
– Hva gjør landslagsutøverne for tiden?
– Vel, hele regimet vårt er jo endret på grunn av koronaviruset. Vi skulle normalt sett vært i Spania og trent på denne tiden av året. Men inntil videre er alle samlinger lagt til Norge. Vi har hatt samlinger på Olympiatoppen, og utendørssamling i Ås. Vi må kanskje reise litt lenger sør i landet for å få gode barmarksforhold etter hvert.
– Vi legger et merkelig år bak oss, hva var den beste opplevelsen du hadde?
– At vi klarte å få til arrangementer her i Norge. Det var en stor lettelse for meg, og jeg er veldig takknemlig for dugnadskreftene på Lillehammer, Frøy og NM på Rye godt hjulpet av flere klubber som fikk i stand sykkelløp. Det var en stor sportslig opptur. Og i NM var det flere ryttere som imponerte meg i de aldersbestemte klassene. Det var et mye høyere nivå, spesielt på det tekniske enn hva jeg har sett før. Det lover godt for fremtiden.
– Vi må snakke om nedturene også, hva var den største nedturen?
– Det var når det nærmet seg VM og EM. Da var jeg gåen. Det var forferdelig. Utøvere sitter og venter hele sesongen på å få sykle, så blir det arrangert løp, og vi velger å ikke stille på grunn av smittevernet. Jeg orket ikke å se rittene på TV en gang. Så tøft har jeg aldri hatt det. Det er nesten litt rart å si, men jeg ble på en måte litt letta når jeg så at det var smittetilfeller i Nove Mesto.
– Hva imponerte deg på utøvernivå i fjor?
– Vi har lenge både ønsket oss og etterspurt en utvikling på jentesiden, og der skjer det mye spennende nå. Vi har et rekruttlag for jenter med blant annet Oda Laforce, Berit Resell og Hedda Bjørklund. Vi har fått en del kritikk for utviklingen på jentesiden før, sikkert med rette, men vi har ikke hatt ressurser til å satse bredt nok hverken på gutter eller jenter. Nå ser det ut til at vi har det i større grad , og har dem med på samlingene våre samt at vi ønsker å bidra mer inn mot lokale trenere.
– Rytterne har måttet holde treningsarbeidet ved like i en uvisshet om når de får konkurrert. Hva tenker du kan være overførbart for treningen til en vanlig mosjonist?
– Vel, treningen har jo vært litt som å skyte ut i mørket og håpe at man treffer noe. Utøverne våre har angrepet det ved å tenke at nå har de enda ett år til å forberede seg. Og så er det jo en parallell til hjemmekontor her. Det å reise hele verden rundt å sykle ritt, det går på bekostning av trening det også. Derfor har utøverne hatt mer tid til å ta tak i det som er lengt unna optimalt. Hvis man sitter på hjemmekontor og plutselig sparer masse tid på å ikke måtte reise til jobb hver dag, er det kanskje en fin anledning til å bruke tid på den treningen man kan få mye igjen for.
– Hvilke konkurransemål jobber dere mot?
– Vi har en plass i OL, den er så og si hundre prosent sikker for gutta. Vi er både kvalifisert via nasjonsranking og VM i 2019. Jeg mener at topp 10 i OL er realistisk. I World Cup er det håp om at Erik (Hægstad, journ.anm.)klarer der å ta opp tråden der han var. Og så håper vi at jentene kan få prøve seg ved noen anledninger. Det hadde vært en viktig milepæl for oss.
– Hva er ditt største håp for 2021?
– Jeg håper at rytterne vi har i U23 har etablert seg topp 10 i verdenscup. Så håper jeg at Erik klarer å vise at han er stabil topp 10 i senior, samt at Emil Hasund Eid har tatt store steg, han er en berikelse for landslagsgruppa. Og som nevnt, at jentene klarer å løfte seg så vi har med ei jente på øvre tredjedel av resultatene.
Og så håper jeg at vi får sykla ritt, rett og slett.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.