På godt og ondt.
Downhill-eliten har slått seg løs i det digre Vallnor Par Arinsal-anlegget (La Vuelta hadde for øvrig også målgang på Arinsal, mandag kveld). For Johnset & Co. var det delvis svært krevende forhold på toppen av løypa – hele 2300 meter over havnivået.
– Det kom en del regn på onsdag da vi gikk igjennom løypa. På fredag var det en jente som hadde et ganske stygt fall og ble fraktet bort i luftambulanse. Det skjedde rett før jeg skulle starte under kvalifiseringen, forteller Johnset til terrengsykkel.no.
– Hva skjedde?
– Det var på et hopp med road gap. Hun ble tatt av et vindkast underveis i hoppet. For min del, ja – jeg ble vel egentlig ikke så veldig bekymret, men jeg valgte å ta det litt rolig på toppen, sier hun.
Ingen brudd, men kraftig forslått
Etter ulykken fikk sveitsiske Camille Balanche behandling på stedet, og kvalifiseringen ble utsatt i én time.
Heldigvis kunne Dorval AM Comencal-laget etterpå informere om at det etter forholdene sto bra til med verdensmesteren fra 2020:
– Camille ble truffet av et vindkast ut fra road gap og krasjet. Smellen var såpass kraftig at hun ble tatt hånd om av medisinsk personell umiddelbart. Etter røntgen og ytterligere undersøkelser, er det klart at hun ikke pådro seg brudd men hun har mye smerter. Hun trenger all støtte hun kan få for å komme seg igjennom det. Hun blir naturligvis værende på sykehuset over natta og stiller ikke til start i morgen, skriver laget via en oppdatering på Instagram.
På passeringstidene til Johnset kan man også lese at hun syklet litt rolig på toppen da kvalifiseringen fortsatte. Ved første split var hun ifølge pinkbike.com var hun ikke bedre enn nummer 14.
Inn til mål var hun dog aller raskest, og den eneste som klarte å hente tid på Valentina Höll.
Kraftig vind på toppen
Lørdag var det klart for finale. Ikke klokka 09:00 som arrangøren egentlig hadde satt opp.
Igjen ble det problematisk på grunn av været.
– Det var vindkast med styrke opp mot 90 kilometer i timen på toppen av løypa, så konkurransen ble utsatt til et stykke ut på ettermiddagen for å unngå dårlig vær. Vi var egentlig heldige som endte opp med å få kjøre, sier hun.
Les også
2,8 kilometer med blodslit ventet Downhill-eliten. Det taklet den regjerende mesteren best.
– Var det diskusjoner mellom deltakerne om hvorvidt det var forsvarlig å arrangere konkurransen under slike forhold?
– På en måte er det en del av risikoen vi kjører med. Det er ingen som kan kontrollere været, og vi er heller ikke ukjent med at forholdene kan være vanskelig. Jeg synes også arrangøren gjorde det de kunne for at det ikke skulle skje noe mer dagen etter. Det går på en måte ikke an å stenge et hopp midt under konkurransen. Det må være like forhold for alle ryttere, påpeker hun.
Under finalen startet hun igjen litt forsiktig, men nedover mot mål lå hun hele tiden og knivet om en plass tett på de fem beste. På den tredje split’en var kun Nina Hoffmann raskere, mens kun tre jenter avsluttet raskere enn Johnset inn mot mål.
Det holdt til slutt til en sjetteplass. Hennes beste resultat i verdenscupen så langt i år.
– Jeg er fornøyd. Det er årets første toppresultat for min del. Samtidig er det også en av de helgene jeg vet at om jeg hadde hatt et bra run, så kunne det ha gått veldig bra. Det er litt frustrende sånn sett. Men det er også kult å være med i nærheten av de beste og kult å kjempe mot dem, sier Johnset.
Kun slått av toppnavn
Over seg på listene hadde hun noen de definitive toppnavnene innenfor sporten: Nina Hoffmann, verdensmester Vali Höll, Tahnee Seagrave, Marine Cabirou og Eleonora Farina.
Uten at Johnset klarte å si seg helt fornøyd med prestasjonen:
– Jeg vet med meg selv at jeg har kjørt bra under hele uka, men også at jeg gjorde for mange feil under finalen. Det kostet meg flere sekunder underveis. Jeg mistet litt fokus og prøvde nesten litt for hardt. Jeg er ikke skuffet over å komme på 6.-plass, men det føles også litt kjipt når man vet at man kunne ha gjort det enda bedre, forteller hun.
Les også
Mille Johnset (15) er klar for å sykle mot de beste utforsyklistene i verden. Hun må bare bli gammel nok.
Neste helg inntar downhill-eliten Loudenvielle som ikke ligger mer enn én times kjøring unna stedet hun bor i Frankrike. Målsettingen for de siste fire rittene på kalenderen er klar, for 22-åringen som skiftet fra Commencal til Canyon foran årets sesong:
– Målet er å fortsette en jevn progresjon i rittene som gjenstår, og dermed også stille enda bedre forberedt til neste år. Jeg har lyst til å komme meg inn blant de fem beste. Jeg var så nære i helga, og har lyst til å få til det før sesongen er over. Nå har jeg blitt bedre kjent med teamet og sykkelen og tror jeg kommer til å stille enda bedre forberedt inn mot neste sesong, sier Johnset.
Det ble også arrangert konkurranser i rundbane i Andorra denne helgen. Mats Tubaas Glende ble nummer 28 (+5:35 bak vinneren Mathias Flückiger). Knut Røhme ble nummer 44 og Emil Hasund Eid nummer 57.
Vertskap for VM neste år
Etter at løypa i Andorra – der VM også skal arrangeres neste høst – ble lagt om, har den blitt en av favorittene til Mille Johnset.
22-åringen reiste derfor ned til fyrstedømmet med ambisjoner.
– Vi har kjørt i Andorra i flere år, men i fjor bygde de en helt ny løype på andre siden av fjellet enn hva vi har vært vant til. Den gamle var en av de mest teknisk vanskelige og bratteste i verdenscupen, nå er det mer høy fart og kanskje litt løsere underlag. Det er en vanskelig løype, og kanskje litt annerledes enn det vi kjører ellers i året.
– Du liker den nye traseen best?
– Det er definitivt en av mine favorittløyper, ja.
PS: Frida Helene Rønning stilte ikke til start i Andorra på grunn av skade.