TAR NYE STEG: Mille Johnset kommer stadig nærmere topp 5 i verdenscupen. Landslagssjefen håper Oslo-jenta tar nye steg også neste sesong. Foto: Matt Wragg
Lesetid: 6 minutter
Årets utforsesong er konkludert. Valentina Höll skuffet ingen under sesongavslutninga i Mont-Sainte-Ann.
Selv med sammenlagttrofeet i verdenscupen i havn alt før den avsluttende runden, sparte ikke Rockshox-Trek-stjernen på noe nedover den 2,3 kilometer lange løypa.
Litt hjulpet ble hun nok av at Nina Hoffmanns forhjul eksploderte etter en dårlig landing på det siste hoppet før mål, men seiersmarginen på hele 13 sekunder var likevel et meget bastant punktum.
Det ikoniske området i utkanten av Quebec viste seg fra sin beste side med praktfulle høstfarger i løvskogen. Regnskyll skapte likevel meget vanskelige forhold i løypa, og det var et stort antall ryttere som fikk trøbbel på såpeglatte steiner og gjørmete svinger.
Blant jentene som gikk ned, norske Mille Johnset. Oslo-jenta har levert en veldig solid avslutning på sesongen, som startet den gode trenden med 6.-plass i Andorra. Der var hun for øvrig helt oppe på 3.-plass under kvalifiseringen.
Uhellet i Mont-Sainte-Anne sendte henne ned på 8.-plass, nesten 40 sekunder bak suverene Höll. Det gjorde samtidig at hun klatret forbi Rachel Atherton (ute med skulderskade) i verdenscupen sammenlagt, og avsluttet som nummer sju i totalen.
Terrengsykkel tester hvert år de mest spennende nyhetene innen elsykler. I 2024 har vi testet flere av de råeste modellene.
Gunstig bytte av lag og utstyr
Etter nok en sesong der Höll, Hoffmann og franske Marine Cabirou har dominert kraftig, har Johnset kvalifisert seg til finalen i de fleste rittene og blant annet tatt 4.-plass på hjemmebane i Portes de Soleil og 6.-plass i Snowshoe, West-Virginia.
I etterkant av konkurransen i Andorra fortalte hun terrengsykkel.no at hun ønsket seg «jevn progresjon i rittene som gjensto» for dermed også å stille «enda bedre forberedt til neste år».
Hun var inne på at hun slet litt med å vende seg til Canyon-sykkelen tidlig i sesongen etter overgangen fra Commenzal-100%.
Leder for det norske utforlandslaget, Niclas Stensrud Andersen, tror overgangen til den tyske fabrikklaget har gjort henne godt.
– Fjoråret var nok litt skuffende for henne, og det har hun uttalt selv og. Det var mye stang ut. Kanskje hadde det også litt med å gjøre at hun visste at hun kom til å bytte lag. Denne sesongen har hun presentert på et høyere, mer stabilt nivå. Det kan skyldes alt fra sykkelen til hele pakka rundt det. Nå er hun på et skikkelig «A-lag», et factory team, med ordentlig støtteapparat og backing rundt henne. Hun bor og trener godt i Frankrike. Jeg tror også hun har funnet mer roen i år med tanke på å prestere, sier Stensrud Andersen til terrengsykkel.no.
Stort sprang opp til Valentina Höll
I Canyon CLLCTV Factory DH Team er Johnset i samme stall som blant andre Tahnee Seagrave og Phoebe Gale. Australske Troy Brosnan, Luka Shaw, Oliver Swar, Dante Silva og Loris Revelli er blant de mannlige utøverne som er knyttet til sykkelmerket.
Merket er også tett knyttet opp til DH-legenden Fabien Berell som er en slags mentor for satsingen i både utfor og enduro.
Selv om Johnset er i positiv utvikling, er det fremdeles et godt stykke til de aller største navnene i sirkuset.
– Hva vil være en realistisk målsetting i verdenscupen sammenlagt neste sesong?
– Det er nok ikke så mye hokus-pokus rundt å ta nye steg. Hun har vist at hun har farten til å være topp 5. Jeg tror nok det også er et mer realistisk mål og mer oppnåelig, å blande seg inn i topp 5-sjiktet, enn at hun skal vinne verdenscupen sammenlagt. I utforsporten i dag er situasjonen litt slik at de beste ser ut til å vinne uansett. Det spiller liten rolle hvordan forholdene er eller hvordan det kjøres. Det er ofte de samme som går igjen blant de tre raskeste, vurderer landslagssjefen.
Han peker på at vanskelige forhold og lengden på løypa i Mont-Sainte-Anne er delforklaringer på de store tidsdifferansene i kvinneklassen.
En god sykkellykt forlenger sesongen og gir sykling en ny dimensjon - vi har testet de mest spennende alternativene og har testet totalt 50 sykkellykter.
Men det likevel et enormt sprang opp til superstjernen Höll som har vunnet halvparten av årets konkurranser i verdenscupen, og som har vært utenfor topp 3 ved kun to anledninger.
Hun vant også VM-gull foran franske Camille Balanche i Glasgow, men da med drøye to sekunders margin.
– Det er riktig at det er mange sekunder opp. Hvis man blander inn utøvere fra herreklassen, vil det være rundt 40 utøver mellom tidene til Valentina og Mille. Ti sekunder bak i herreklassen kan dreie seg om 60 plasseringer i kvaliken, så det er der de noen av de norske gutta ligger og håper på å komme seg inn fra kvaliken. Ti sekunder er mye å ta inn i denne idretten, og det er derfor jeg også tenker at å angripe topp 5 er mer realistisk.
– Har skapt seg et navn internasjonalt
Johnset er i ferd med å skape seg et navn innenfor utforsporten. Landslagssjefen mener hun allerede nevnes blant stjernene innenfor idretten.
– Ja, det vil jeg si. Igjen er hun utenfor de helt store navnene, men i sjiktet rett bak. Omtrent som plasseringene hennes også tilsier. Hun er nok heller ikke hentet til Canyon for å vinne VM eller være topp 3, men være med å prege resultatlistene rett i bakkant. Mille har egentlig vært en veldig kjent utøver helt siden hun kom inn på i elitesatsingen.
Hun syklet for Atherton Racing i åtte år, og sto tok sin første podiumplassering i eliteklassen i 2021. Deretter har Commencal og Canyon vært hennes arbeidsgivere.
– Hun har lang fartstid i bransjen og jeg tror at alle managere og lag ser på henne som en de kunne hatt innenfor satsingen sin. Statusen hennes vil bare øke dersom hun klarer å presse seg inn blant de fem beste ved flere anledninger neste år. Hvis du ser på nettsteder som Pink Bike og Vital MTB, er det alltid mange bilder og reportasjer som nevner henne. Hun har skapt seg et navn og et ansikt internasjonalt, påpeker han.
Viktig for rekrutteringen
I fjor klarte Johnset å finne tid til å stikke innom forbundets egen jentesamling på Hafjell. Det lot seg dessverre ikke gjøre denne gangen på grunn av sesongplanen, men også i år har samlinga blitt gjennomført.
Det ble våte forhold under årets NM i Hafjell Bike Park, men publikum stilte likevel sterkt.
Stensrud Andersen mener rekrutteringen til utforsporten går bra, og at man i stor grad kan takke utøvere som Johnset, Frida Helena Rønning og Simen Smestad.
– For utøverne som holder på med dette, er disse utøverne store stjerner. Det er kult at vi hadde Mille med på samling i fjor, og at de bidrar. Det er ikke så mye vi ser til dem her hjemme når de bor i Frankrike og USA og er ute på reise store deler av året. Samtidig er det nesten umulig å satse hjemme fra Norge, så man må til utlandet for å henge med i utviklingen.
Samtidig gror det godt i rekkene bak toppidrettstuøverne. NM i Hafjell for to uker siden, samlet 150 downhill-syklister.
– I norsk målestokk er det veldig bra, påpeker Stensrud Andersen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.