– Mamma, har du sett hvor mange som er her, egentlig?
Tess van Weerdhuizen står midt i skogen i Trysil, mens moren dytter sykkelen opp for nok en runde under B-Rage Sesh. Hun lurer på om moren har fått med seg de 700 tilskuerne langs løypa.
– Ja, jeg har sett det for fire timer siden, svarer mor Marlou Wouters.
Tess er så fokusert at hun ikke engang registrerer publikumet før det har gått flere timer.
– Jeg synes det er så skjønt at det fortsatt er et barn i henne. Litt sjenert og litt sånn, «Hæ? Dette er ganske stort, kanskje?», sier Marlou.
Som 13-åring har Tess allerede etablert seg som en av Norges mest lovende downhill-syklister og er allerede på et nivå som matcher seniorklassen. Under årets kvalifisering i NM var hun kun ett sekund bak en av verdens beste kvinnelige utforsyklister, Mille Johnset. Det var hele 48,1 sekunder foran andreplassen i egen klasse.
– Hvordan startet det hele?
– Storebror Mees startet først. Vi leide en downhillsykkel til ham i Hafjell da han var seks år, og han var solgt med en gang. Så kom Tess og ville gjøre det samme som han. På det tidspunktet spilte hun ishockey, men det gikk ikke lang tid før hun tenkte mer sykling, det vil jeg jo, forteller Marlou.
Og slik ble det. Fra å være hockeyspillende jente på guttelag, ble Tess også fast inventar i utforløypene. Det begynte med to treningsøkter i uka i terrenget med IF Frøy, men utviklet seg raskt til langt mer.
Fra flatlandet til toppen
Man skulle kanskje tro at en så talentfull terrengsyklist måtte ha vokst opp blant fjell og daler, men familien Van Weerdhuizen har sine røtter fra de flate slettene i Nederland. Foreldrene flyttet til Norge for 20 år siden, lenge før Tess og hennes søsken kom til verden. Begge foreldrene jobber i Exotek. Et selskap som utvikler elektriske terrengkjøretøy for mennesker med nedsatt gangfunksjon.
Far, Eelco, er daglig leder og mor, Marlou er logistikkoordinator. Hele familien har nå en sterk tilknytting til sykkelmiljøet, og hele sommeren går til sykling.
– Hele sommerferien er lagt opp til sykling, og da er alle på sykkelsetet, men Tess... mest, sier Marlou.
Eelco, som også er trener i Frøy, så raskt at mange barn, som Tess og Mees, hadde interesse for tøffere stier. Han startet derfor enduro-gruppen Gravity i IF Frøy. Gruppen trener nå flere ganger i uka i både Østmarka og Drammen Downhill Park.
– Mees og Tess har vokst sammen i downhill-verdenen.
Lærer mye av hverandre, og så er det da den endurotreningen i bånn som vi syns er veldig viktig. For å bygge styrke i kroppen og kondisjon ikke minst, forklarer Marlou.
I sommer har stibyggerne i Trysil jobbet på spreng med å ferdigstille en splitter ny rødgradert heisbasert sti. Selv om den ikke er klar for full åpning ennå, har vi fått muligheten til å teste løypen.
Selvom noen av verdens største freeridestjerner var samlet i Trysil, var det kun 16-åringen Isak Prange som våget å ta det ti meter høye droppet til Brage Vestavik.
Rookie of the Year
Tess sin dedikasjon har allerede begynt å gi resultater. I tillegg til å vinne NM og norgescup, imponerte hun som nykommer og ble kåret til «Rookie of the Year» under B-Rage i 2023. Brage Vestaviks lekeplass i Trysil har blitt stedet hvor de tøffeste syklistene både i landet og internasjonalt møtes for å hoppe, flippe og fly nedover en av de mest krevende løypene i Norge.
Tess utklasserer jentene i sin klasse og er som regel raskere enn gutta i klassen 13-14 år. Imponerende resultater vekker oppsikt, og det er ingen tvil om at hun har potensial til å hevde seg på internasjonalt nivå. Hennes beste tid under NM i år på 3:10.6, en tid som holder nivået til seniorklassen, selv om Tess konkurrerte mot jevnaldrende.
Men selv om Tess har talent i bøtter og spann, er det ikke bare hopp og dropp som gjør henne til en av landets beste. Det er treningen i bunn som teller, forklarer faren og trener, Eelco.
Tess van Weerdhuizen
Alder: 13 år
Sykkel: Nicolai G18 Hammer
Spons: Team Ramp Camp
Klubb: IF Frøy
Meritter: Seier i NM 2023 og 2024 og begge IXS utforritt hun kjørte i år
Største mål: Å bli verdensmester i utfor
Funfact: Spiller ishockey på guttelag – og setter gutta på plass der også
– Tess liker egentlig ikke enduroritt. Men jeg mener det er viktig for å trene styrke og teknikk. Vi sykler mye i Østmarka og Drammen Downhill Park for å terpe på det tekniske. Å manøvrere sykkelen gjennom bratte og tekniske partier er avgjørende - og gøy! Det handler om å ha det lekent så lenge man kan, sier Eelco.
Familien er klar over at det norske terrenget byr på andre utfordringer enn de store løypene i Alpene. I Norge er det færre bratte og teknisk krevende løyper, noe som gjør at trening må tilpasses for å matche det internasjonale nivået. For å bygge opp nødvendig teknikk og styrke, er enduro-treningen et viktig element i Tess sin utvikling som utforkjører.
– Hvis man ser internasjonalt er ikke Norge så veldig teknisk, og de som kjører internasjonalt mangler ofte litt på teknikken. I alpene er det bratt og teknisk. Vi har jo litt, men ikke så mye bratt i Norge. Sånn sett er det veldig bra med enduro-trening og litt knot, forklarer faren.
Verdensmesterdrømmen
Når man snakker med Tess og familien, er det klart at målet er større enn bare nasjonale seire.
– Tess snakker om å bli verdensmester hver eneste uke. Det er det hun vil, og vi skal gjøre det vi kan for å hjelpe henne dit. Til høsten begynner hun på Wang Ung videregående, og fra neste år blir det europacup. Da vil hun konkurrere på et enda høyere nivå, og reise rundt i Europa for å møte de beste, sier Marlou.
Eelco forklarer at det er en utfordring å finne jevnbyrdige konkurrenter i Norge. Det er få jenter i hennes kategori som kan matche hennes fart og teknikk. For å få den motstanden hun trenger for å utvikle seg videre,må hun derfor reise utenlands.
– Hun har vunnet NM et par år på rad. I IXS gjorde hun det veldig bra også. Dessverre var det få konkurrenter på hennes alder. Så vi håper vi møter flere de neste årene, for det er sunt å ha konkurranse. Det er hun klar over også, sier moren Marlou.
Men det er en balansegang. For selv om Tess er på et nivå som få andre 13-åringer kan drømme om, er det fortsatt viktig at hun får lov til å være nettopp det - en 13-åring.
– I denne idretten kan presset bli veldig høyt, spesielt når man skiller seg ut i ung alder. Når man begynner å konkurrere, følger det med mye stress og forventninger, sier Eelco.
– Hun har en indre motor som bare går hele tida. Så vi må passe på henne og at hun får hvile og spise. Det er vår oppgave i hele prosjektet her. Det har blitt et familieprosjekt. Hun vet hvor hun skal, og da er det vi som må tilrettelegge for det, sier Marlou.
20-åringen mener den sportslige oppturen i Brasil ble avgjørende for at han nå skal sykle som proff de neste to sesongene.
Høy fart og hjertebank
Det er ikke til å legge skjul på at utfor kan være en nervepirrende sport – ikke bare for utøverne, men også for foreldre. Marlou forteller at hun flere ganger har holdt pusten når Tess suser nedover de mest halsbrekkende løypene.
– Første gang hun hoppet ned et stort dropp i B-Rage, ropte jeg «Woah!», men så kom Tess bort til meg sa, «Mamma, du må ikke rope. Dette går fint». Så nå har jeg bare hjertebank, også roper jeg ikke - men jeg stoler veldig på det hun og storebroren gjør, sier Marlou.
Det er også en stor trygghet i å ha storebror Mees som sparringspartner. De sykler sammen, bygger hverandre opp og utfordrer hverandre - og det er nettopp dette samholdet som gjør utformiljøet så unikt.
– Det er aldri spisse albuer her, selv om de konkurrerer mot hverandre. Miljøet er fantastisk – de hjelper hverandre over de største hindrene, og det gir oss foreldre en enorm trygghet, forklarer Marlou.
Fremtid på to hjul
Selv om Tess allerede har satt seg store mål, handler veien videre om balansen mellom lek og seriøsitet. Eelco ser viktigheten av å holde det gøy så lenge som mulig, samtidig som konkurransene krever sitt.
– Lekenheten er viktig. Vi føler at det er fortsatt en hobby, ikke så mye jobb. Det er vanskelig å skille når man har store ambisjoner og blir fullstendig seriøse. Det er en vanskelig balansegang, sier han.
Aluminiumsversjonen av Trek Fuel EXe skreller både gram og kroner vekk sammenlignet med den dyrere karbonversjonen. Derfor må du gi avkall på noe - men sykkelen overrasker også.
Vår fotojournalist Sigurd har en sterk lidenskap for alt som involverer fart og visuelle uttrykk. Han er en ivrig frikjører og terrengsyklist, og setter alltid pris på en stor backflip – både foran og bak kameraet. Har du en idé eller et tips til en sak du tror Sigurd vil være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.