Krysset Nord-Amerika

10 000 km, et helt kontinent og tre land. Skog, fjell, isbreer, prærie, plantasjer, ørken, strand, klipper, regnskog og høyplatåer. Opp og ned fra havnivå til nesten 3000 meters høyde. Vi var helt utenfor allfarvei og midt i storbyen. Nina Gässler er i mål etter sin livs reise, og har bestemt seg for å anke dopingdommen.

Sist oppdatert: 18. november 2013 kl 00.00
Lesetid: 4 minutter

Like etter at Nina Gässler fikk dopingdommen etter å ha avlagt en positiv dopingprøve høsten 2012, dro hun langt vekk fra alt sammen. Sist gang Terrengsykkel snakket med terrengsyklisten hadde hun akkurat landet på andre siden av Atlanteren, nærmere bestemt i Anchorage i Alaska. Målet var å krysse Nord-Amerika på langs – på to hjul.

Det er fire måneder og 10 000 km siden. Denne uken kom Nina tilbake fra den store turen: The North American Epic.

- Jeg sitter igjen med inntrykk og opplevelser jeg aldri kommer til å glemme. Minner, bekjentskaper og venner for livet, forteller Nina etter å ha krysset tre land. Fra Anchorage i Alaska i nord til Mexico City i sør.

Tøffe tak

30 syklister fulle av pågangsmot hadde meldt seg på sykkelturen gjennom den nordamerikanske kontinentet arrangert av Tour d’Afrique. Noen skulle være med hele veien, andre bare deler. Etter fire måneder på sykkelsetet, var det syv syklister som syklet hele veien til Mexico City. Nina var en dem. Etter fire måneder på sykkelsetet og flere netter i telt, viser hun nok en gang at hun er en hardhaus.

Fra isbre til ørken 

Ruten gikk på kryss og tvers. Målet var ikke å komme først frem, men å oppleve mest mulig.

- Vi syklet gjennom ulike klima- og vegetasjonssoner. Skog, fjell, isbreer, prærie, plantasjer, ørken, strand, klipper, regnskog og høyplatåer. Opp og ned fra havnivå til nesten 3000 meters høyde. Vi var helt utenfor allfarvei og midt i storbyen, forteller Nina.

Ruten fulgte den berømte Alaskan Highway gjennom Alaska og Yukon. I Rocky Mountains syklet de langs The Icefield road, mens de fulgte The Glacier route i Sør-Canada og Montana. På veien fikk syklistene også med deg den berømte nasjonalparken Yellowstone, der antall ulver er langt større enn mennesker.

- Vi syklet forbi the Tetons, tilbrakte to dager i terrengsykkelens mekka, Moab, campet i Monument Valley. Vi syklet innom Navajo indianer-reservatet og et stykke langs Grand Canyon. Vi hadde utsikt over Baja California, før vi avsluttet med en historisk rute gjennom Mexico.

At levestandarden også har variert fra dag til dag og uke til uke, er ingen stor overraskelse. Kontrastene kunne neppe vært større: Fra å vaske seg i elver i urørt natur til hvite håndklær på hotellrommet.

Mest asfalt, men også litt terreng

Nina forteller at etappene var 110 km lange i gjennomsnitt, med noe mindre enn 1000 høydemeter klatring hver dag. Selv om de i all hovedsak holdt seg på asfalt- og grusveier, ble det likevel muligheter for noen stier.

- Jeg fikk med meg en del sti underveis, for på hviledagene tok jeg meg ofte en terrengtur, blant annet i Whitehorse, Jasper, Banff, Helena og terrengsykkelens mekka, Moab. Jeg syklet med 29", og det var et godt valg. De fleste stilte med touring eller cross-sykkel, noen med hybrid, "bike-friday"-sykkel eller ren landeveissykkel.

Variasjon

Variasjonen blant syklistene var stor. Den yngste var 25 år, mens eldstemann var 73. Det var folk fra hele verden: Canada, USA, Sør-Afrika, Australia, Skandinavia og resten av Europa. Nivået innad i gruppen varierte, og Nina forteller at man kunne velge om man ville bruke hele dagen eller sykle så fort som mulig til dagens mål.

- Vi syklet enten alene eller i små grupper, forteller hun.

En indre reise

- Det har selvfølgelig også vært en indre reise full av tanker og emosjoner. Det som skjedde i fjor var en tøff påkjenning. Det har forandret livet mitt - og synet mitt på livet, forteller Nina som ble dømt til to års utestengelse fra all organisert idrett, hvilket er den strengeste straffen man kan få som idrettsutøver i Norge.

Nina mener turen gjennom Nord-Amerika har gjort henne godt.

- Den har tatt meg tilbake til røttene, inspirert meg og fylt meg med glede. Sykkelen er en del av livet mitt, og den kommer den alltid til å være, sier hun.

Anker dommen

Nina Gässlers advokat, Gunnar-Martin Kjenner, har satt i gang en ankeprosses, og Nina kommer til å anke dopingdommen.

- Jeg hadde egentlig ikke lyst til å anke dommen, for jeg ønsker å legge det bak meg så godt det lar seg gjøre, forteller hun. Men etter rådgivning fra adovat Kjenner, har hun altså valgt å anke dommen.

- Det er ikke sikkert utfallet av ankeprosessen vil forandre dommen, og som jeg har nevnt tidligere handler det ikke om å komme tidligst mulig tilbake til konkurransesykling. Det handler et prinsipp; det handler å få passende straff for det man har gjort. 

Publisert 10. november 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 18. november 2013 kl 00.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen