Styret i NCF Region Øst, med hjelp fra Lena Øverbye i Romeriksåsen SK og Tord Bern Hansen i SK Rye, fremmet forslaget om en elitesatsing på terreng for årsmøtet til Norges Cykleforbund Region Øst.
Forslaget ble behandlet som første post etter formelle punkter som årsberetning og regnskap, og ble godt mottatt av årsmøtet. Det ble vedtatt å etablere et terrengutvalg for elitesatsing. Det nye utvalget har mandat fra årsmøtet til å etablere en terrengsatsing og til å ta ut ryttere til et regionlag. I det styret, som har første møte 15. februar, består av leder i Region Øst, Jørn Michalsen (IF Frøy), Asgeir Mamen (Asker SK), Egil Holstad (Drøbak/Frogn sykkel), Marie Ommundsen (IF Frøy), Samir Tafiwg (Smaalenene SK) og Heidi Sannes (Bærum og Omegn CK) foruten Bern Hansen (SK Rye), mens Øverbye er varamedlem.
Les også: Derfor er landslaget halvert
Saken fortsetter under
SK Rye startet en egen elitesatsing for sesongen 2016. Nå er klubben en av initiativtakerne til et elitesatsingsprosjekt på regionsnivå. Her er Andreas Baardseth, Torjus Bern Hansen, Elisabeth Sveum og Marit Sveen på samling i Hellas i fjor vinter. Foto: SK Rye
For mange faller fra
Bakgrunnen for initiativet er at for mange ryttere faller fra fordi de mangler et tilrettelagt tilbud på nivået mellom klubbenes satsingsopplegg og landslaget, der nåløyet for å bli tatt ut er trangt.
– Terrengsykling er en liten idrett i Norge. Med enkelte unntak har norske rytterne en vei å gå før de når et internasjonalt nivå. Det bør derfor jobbes for å bygge opp flere ryttere som kan prestere på et internasjonalt nivå, sier Øverbye.
Les også: Vil etablere regionlag for Østlandet
Ti ryttere og to utenlandsritt
Rammene for laget og konkret innhold for inneværende sesong spikres på styremøtet i februar og i terrengutvalget, men slik forslaget står er det meningen at regionlaget skal få til støtte treningssamlinger og rittdeltakelse i utlandet, at laget skal bestå av cirka ti ryttere, og at laget skal delta på to av UCI-rittene i den felles nordiske rundbanecupen.
Det første satsingsrittet går i Vågårda i Sverige i mai, og det andre i Vejle i Danmark i september. Øverbye antyder at det vil tas ut ti ryttere til satsingslaget. Uttak til satsingslaget for vårsesongen og rittet i Vågårda vil kunne baseres på resultater fra Norgescuprundene i Fiskum i april og på Langsetløkka i mai. Tilsvarende vil det være aktuelt å ha et nytt uttak til høstsesongen basert på Norgescuprittene i august.
Saken fortsetter under
Norgescupen på Fiskum vil kunne fungere som ett av uttaksrittene for den nye terrengsatsingen til NCF Region Øst. Foto: Snorre Veggan
Ikke fullfinansiert
– 100.000 kroner er ikke veldig mye, så det er ikke slik at rytterne på satsingslaget får alt betalt av laget. Da ville hele budsjettet ryke på en treningssamling til Danmark. Men vi ser for oss at vi kan betale utgiftene for de som stiller opp i støtteapparatet, bidra med støtte til båtbilletter, og at vi kan sørge for felles innkvartering. Det at en bor felles er i seg selv samlende og bidrar til å etablere fellesskap, sier Øverbye.
Regionlaget ser også for seg å etablere samarbeid med klubber som reiser på samling med støtteapparat, slik at flere kan bli med på samlingene til disse klubbene. Slike tiltak vil også bidra til et større miljø blant rytterne og klubbene som satser på høyt nivå. Terrengutvalget vil se på dette.
Les også: Satser hardere i stedet for å gå til landslaget
Fikk nesten halvparten av regionens budsjett
Øverbye er fornøyd med at forslaget både ble positivt mottatt og tilgodesett med over halvparten av de midlene som Region Øst bruker på tiltak i år.
– Det er veldig positivt at årsmøtet sa ja til å sette ned et eget utvalg for terrengsatsing , og det er positivt at vi får på plass mer forutsigbarhet for de som ikke har nådd helt opp på landslaget. Det er spesielt tøft for ryttere fra små klubber En slik satsing kan bidra til at disse fortsatt får et fellesskap med andre og slipper å reise rundt alene, sier Øverbye.
I tillegg til den nye terrengsatsingen som Øverbye og Bern Hansen har tatt initiativet til, skal gir regionene 50.000 kroner i støtte til et liknende prosjekt for BMX, og det blir satt av 100.000 kroner til å videreføre en landeveiscup for barn og unge.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.