Alt du trenger å vite om terrengsykling i OL i Paris 2024

OL i Paris er i gang, og søndag og mandag venter to spennende rundbaneritt, med én norsk deltaker. Her er din guide til terrengsykling i OL.

Sist oppdatert: 27. juli 2024 kl 22.18
REGJERENDE MESTERE: Tom Pidcock og Jolanda Neff stakk av med gullene i Tokyo for tre år siden. Foto: Cor Vos
REGJERENDE MESTERE: Tom Pidcock og Jolanda Neff stakk av med gullene i Tokyo for tre år siden. Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter

Knut Røhme er det norske håpet på terrengsykkelen under årets største sportsbegivenhet, OL i Paris.

24-åringen har hatt en sterk sesong, hva kan han få til i et annerledes OL-ritt? Her er alt du trenger å vite om årets mesterskap.

Her kan du lese hvordan det gikk i rittene:

LES OGSÅ
TØFF GULLKAMP: Tom Pidcock og Victor Koretzky kjempet hardt om gullet i Paris. Foto: Cor Vos

Rittene

Rundbane

  • Søndag 28. juli: Kvinner

  • Mandag 29. juli: Menn

BMX

  • Tirsdag 30. juli: Kvalifisering freestyle, menn og kvinner

  • Onsdag 31. juli: Finaler freestyle menn og kvinner

  • Torsdag 1. august: Kvartfinaler fellesstart menn og kvinner

  • Fredag 2. august: Semifinaler og finaler fellesstart menn og kvinner

Les også

De norske sjansene

 

I motsetning til en verdenscup, hvor det gjerne er 100 startende ryttere, er det helt andre konkurransevilkåer i OL-rittene. Det er nemlig kun 36 ryttere som får plass, og kun noen få nasjoner som stiller med to ryttere.

For vår eneste deltaker, 24 år gamle Knut Røhme, åpner det seg dermed gode muligheter for å kjempe om en fremskutt plassering.

– Det er nok et mye mer åpent ritt og et ritt med mye større muligheter til å være nærmere teten kontra i verdenscupen. Det som passer meg fint med det er at det er en ganske lett løype med tanke på at det går fort. Det er en stor fordel å ligge i en gruppe og å kjøre smart i en gruppe. Det er noe jeg pleier å mestre godt. For meg passer formatet veldig godt, og det gjør at man blir litt ekstra gira på det og, sier Røhme selv i et stort intervju med Terrengsykkel.

knut røhme sykler ritt på skullerud
NORGESMESTER: Knut Røhme har vunnet NM-tittelen i rundbane de to siste årene. Foto: Snorre Veggan

Som nevnt har Leirsund-mannen hatt en sterk sesong, blant annet med karrierebeste i kortbane i Crans-Montana (13. plass), og stabile prestasjoner i rundbanerittene med 25. plass i verdenscupåpningen som beste.

Løypa

Rytterne starter med en sløyfe på 2,2 kilometer (som går i det meste av hovedsløyfen), før de tar fatt på den 4,4 kilometer lange hoverunden.

For kvinnenes del skal den sykles syv ganger (totalt 30,8 kilometer), mens herrene sykler åtte runder (totalt 35,2 kilometer).

Som en typisk OL-løype har den varierte utfordringer og litt av alt. Ut fra start er det brede grusveier og slakt oppover, før man går inn i en bratt knekker som leder inn i sløyfens lange bakke. Den går på smal vei, men fremdeles på relativt fin grus. Her er det flere alternative spor, hvor man kan forsøke å forsere.

Her stiger det et godt stykke oppover gjennom hårnålssvinger, før det flater ut med et nytt parti med bred grusvei.

Videre er det noen pumps og noe mindre rock gardens, men alt i alt relativt enkle utfordringer og det vil gå unna i høy hastighet.

Etter hvert som en begynner å ta seg ned igjen fra høyden blir det litt mer utfordrende med noen drop, flere rock gardens og flere krappe svinger.

Halvveis ut på runden kommer man til den tekniske sonen, hvor man deretter kommer inn på et nytt smalt, stiparti (også grei grus), hvor det også trolig vil være bra tempo og få anledninger til å kjøre forbi, bortsett fra på noen steder hvor det er flere sporvalg.

I den neste utforkjøringen kommer rittets største rock garden, samt flere drop og hopp. Etter å ha passert den tekniske sonen igjen, kommer min inn i et rullende, punchy parti som leder til passering mål.

I videoen under kan du se løypa filmet av den danske syklisten Sebastian Fini:

Favorittene

Menn

Den regjerende olympiske mesteren Tom Pidcock skulle egentlig fullføre Tour de France som sin oppladning til mesterskapet, men underveis ble han smittet med covid-19 og sto av foran den 14. etappen.

Selv om det var langt fra planen, forteller briten at han «føler seg bra» igjen etter sykdommen, og at han har hentet seg bra inn igjen.

Pidcock har syklet to verdenscuphelger denne sesongen, hvor han har vært svært overbevisende. I Nové Mesto ble det syvendeplass på kortbanerittet og seier i rundbane, mens han gikk til topps i både kort- og rundbane i Crans-Montana.

HAR VIST STYRKE: Det Tom Pidcock har vist på terrengsykkelen i år har vært fryktinngytende. Foto: Bartosz Wolinski/Red Bull Content Pool
HAR VIST STYRKE: Det Tom Pidcock har vist på terrengsykkelen i år har vært fryktinngytende. Foto: Bartosz Wolinski/Red Bull Content Pool

Evigunge Nino Schurter (Sveits) må så klart regnes med. 38-åringen har naturligvis vunnet verdenscupritt også denne sesongen, i Val di Sole, og vil nok som vanlig være den som setter høyt, jevnt tempo fra start. Landsmann Matias Flückiger har også vært sterk i år, selv om han mangler en seier.

Under fjorårets prøve-OL var det hjemmehåpet Victor Koretzky som stakk av med seieren. Han hadde en god start på årets sesong og ledet verdenscupen, men velt og covid-19-sykdom har gitt ham en tøff inngang til mesterskapet. I comebacket i Val di Sole var han langt bak i rundbanerittet. Landsmann Jordan Sarrou hadde et veldig solid 2023, men har vært mer varierende i år. Men begge to vil så klart la seg inspirere av å være på hjemmebane.

Alan Hatherly (Sør-Afrika) kan gå inn i rittet med høy selvtillit, da han stakk av med seieren både i kortbane og rundbane i den siste verdenscupen før OL, i Les Gets for noen uker siden, hvor han vant med halvannet minutt til Mathias Flückiger i rundbanerittet.

Andre navn som trolig kommer til å blande seg i nærheten av toppen: Christopher Blevins (USA), Sam Gaze (New Zealand), Charlie Aldridge (Storbritannia), Simon Andreassen (Danmark).

Fullstendig startliste finner du her (ekstern lenke).

Kvinner

Regjerende mester Jolanda Neff har slitt med pusteproblemer denne sesongen. Sveitseren har ikke syklet verdenscup siden Nové Mesto og har dessverre måtte melde forfall til OL-rittet.

Den store favoritten må nok utvilsomt være Pauline Ferrand-Prévot. 32-åringen har jevnt over vært den beste på kvinnesiden de siste årene og i 2022 ble hun verdensmester i alle tre terreng-disiplinene (kortbane, rundbane og maraton).

I år er hun blitt europamester i kortbane og har vunnet to verdenscupritt. Dette er også hennes siste år som terrengsyklist før hun vender fokus på landevei igjen i 2024, så et OL-gull på hjemmebane vil være en perfekt avslutning.

Hennes landskvinne Loana Lecomte vant prøve-OL i fjor og kan fort være Ferrand-Prévots største utfordrer. Hun vant den svært tekniske verdenscupen i Crans-Montana i juni og trives godt i lengre, tøffe motbakker.

KNUSER HUN DEN FRANSKE DRØMMEN?: Puck Pieterse har vært i bunnsolid form hele sesongen. Foto: Karolina Krasinska / Red Bull Content Pool
KNUSER HUN DEN FRANSKE DRØMMEN?: Puck Pieterse har vært i bunnsolid form hele sesongen. Foto: Karolina Krasinska / Red Bull Content Pool

En annen tøff utfordrer blir utvilsomt det nederlandske multitalentet Puck Pieterse. 22-åringen vant en rekke cyclocross-ritt gjennom vinteren, før hun kjørte inn en rekke toppresultater i vårklassikerne på landeveien.

Deretter har hun også vært svært sterk på terrengsykkelen. Europamester i rundbane, seier i kortbane i både Val di Sole og Crans-Montana, før hun vant rundbanerittet i den siste verdenscuprunden før OL i Les Gets, hvor hun vant med to og et halvt minutt.

To ryttere som har vært jevnt og trutt i toppen denne sesongen er Jenny Rissveds (Sverige) og Alessandra Keller (Sveits). Rissveds ble olympisk mester i Rio for åtte år siden, men har siden vært innom en berg-og-dalbane med spiseforstyrrelser og depresjon, men har de siste årene virkelig blomstret som syklist igjen.

Svensken vant verdenscupåpningen i Brasil og ble nummer fire i Les Gets, så 30-åringen virker å være i godt slag. Keller ble nummer tre der, og har stort sett vært på eller rundt podiet denne sesongen.

Andre ryttere å se opp for: Evie Richards (Storbritannia), Savilia Blunk og Haley Batten (USA).

Fullstendig startliste finner du her (ekstern lenke).

TV-program

Det er Warner Bros som har rettighetene til OL i Norge, det vil si at du kan se mesterskapet i både Max (det som tidligere het HBO Max), på TV Norge og på Eurosport-kanelene.

Følgende tider og kanaler gjelder for terrengsykling-øvelsene:

  • Søndag 28. juli, kl. 14.10: Rundbane kvinner (TV Norge, Eurosport Norge og Max)

  • Mandag 29. juli, kl. 14.10: Rundbane menn (TV Norge, Eurosport Norge og Max)

  • Onsdag 31. juli, kl. 13.10: BMX freestyle (TV Norge, Eurosport Norge og Max)

  • Fredag 2. august, kl. 20.00: BMX fellesstart (Max)

Historie

Rundbane ble en del av OL-programmet i Atlanta i 1996, så årets mesterskap blir den åttende gangen det skal kåres olympiske mestere i grenen.

Rune Høydahl deltok i både den historiske førsteutgaven, samt i Sydney i 2000, hvor også Tom Larsen deltok. Deretter gikk det 20 år før vi igjen hadde en mannlig norsk deltaker, Erik Hægstad i Tokyo.

På kvinnesiden har Gunn-Rita Dahle Flesjå hele fem deltakelser (1996, 2004, 2008, 2012 og 2016), og tok i tillegg gullet i 2004 i Athen.

OLYMPISK MESTER: Gunn-Rita viser stolt frem gullmedaljen sin i Athen i 2004. Foto: Cor Vos
OLYMPISK MESTER: Gunn-Rita viser stolt frem gullmedaljen sin i Athen i 2004. Foto: Cor Vos

I tillegg har også Ingunn Bollerud (2000) og Lene Byberg (2008) deltatt.

Når det kommer til BMX, ble freestyle-øvelsen for første gang avviklet i OL i forrige mesterskap i Tokyo, i 2021. Fellesstart-øvelsen har vært en del av programmet siden 2008.

Kun to norske utøvere har deltatt tidligere: Sebastian Kartfjord (2008) og Tore Navrestad (2016 og 2020).

Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Knut Andreas Lone
Journalist
Knut har sin bakgrunn fra landeveissykling og Landevei.no. For Terrengsykkel gjør han nyhetssaker om norske profiler, ritt både innenlands og utenlands, folk og sykkelmiljøet. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Publisert 25. juli 2024 kl 09.29
Sist oppdatert 27. juli 2024 kl 22.18
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen