Andalucia Bike Race
Etapperitt med UCI-klassifisering XCS1, ett av fire i verden med denne UCI- klassifiseringen.
Arrangeres for femte år på rad. Selv om rittet går i samme områder, er det alltid nye løyper.
Ny deltakerrekord med 375 team, totalt 750 ryttere, fra 31 nasjoner. Flere verdensmestere og nasjonale mestere, og flere kvinner både i eliteklassen og mixed klassen.
17.000 Euro fordelt på kvinner og menn, like premiepenger for begge kjønn.
419km med 13750 høydemeter fordelt på seks dager – den tøffeste løypa så langt. Etappene blir hardere og mer tekniske for hver dag.
Etter litt innkjøring på første etappe, har Kjell Karlsen og Frode Røsand i Team Trimtex klekket ut en rittstrategi som gjør at de får mest mulig ut av hverandre som lag: Røsand styrer farten i motbakkene, og Karlsen tar vinden utover og på flatene.
Norske lag
iHus Racing 1: Lars Granberg og Søren Nissen med ambisjoner om pallen
iHus Racing 2: Thomas Engelsgjerd, Otto Andreas Solberg – gjennomføre med stil
Trek Mesterhus 1: Knut Erik Nesteby, Martin Andersen – organisert treningsleir
Trek Mesterhus 2: Eirik Fiskvik, Christian Amdahl – organisert treningsleir
Team Johnsen: Joakim Johnsen, Johnny Johnsen – gjennomføre med stil
Team Trimtex: Kjell Karlsen, Frode Røsand – kan fort få store ambisjoner om starten er bra
FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology: Kate Aardal og Sonya Looney (USA) – hevde seg i toppen
– Taktikken med at Frode styrer farta i bakkene fungerer optimalt, og i tillegg bærer jeg en flaske for Frode på ryggen samt ekstra sete og slanger i sekken. Siste timen dytter jeg bevisst i bakkene for å få ut maksimalt av etappen, sier Karslen, som er tilfreds med innsatsen etter halvkjørt løp.
Kombinert med smart kjøring i starten av etappen har de hevet seg fra 20. plass på søndagens etappe via sjuendeplass i går til pallplass i dag. Når de spisser albuene fra start, slipper de nemlig kø i terrengpartiene eller å bli liggende bak teknisk dårligere lag på smale stier.
– Vi sto i kø nærmere fire minutter i går, og måtte også slite med det i fortsettelsen på singletracks da de foran oss kjørte dårlig teknisk og sakte, og var umulige å passere, forteller Karlsen.
– Så langt har vi kjørt feilfritt teknisk, og ikke hatt noen tekniske stopp, sier Karlsen.
Se også: Rekordinteresse for Andalucia Bike Race
Lars Granberg, som kjører med Søren Nissen på iHus førstelag, begynner å merke kjøret etter sammenhengende ritt og treningssamlinger siden midt i januar. Selv om ambisjonen opprinnelig var topp ti sammenlagt, har Granberg nå firet på egne forventninger.
– Det går så som så. Vi kjørte nokså godt opp første fjellet i dag sammen med Huber og Platt fra Team Bulls før vi roet det hele ned siste halvdel. Jeg har ikke overskuddet i orden til å kunne kjøre full gass, så vi kjører 80 prosent og tar det som trening, sier Granberg og forklarer:
– Jeg var på treningssamling med Sepura Toyota racing with Birk i forkant av dette rittet, og klarte ikke å hente meg inn igjen så kjapt som jeg hadde håpet på. Det ble nok litt for mye styr med reising og diverse før vi starta på søndag. Men sånn er det, sier han i etterpåklokskap.
Nå ser Granberg framover og satser mot formtopp til det ni dager lange etapperittet Cape Epic i Sør-Afrika i midten av mars.
– Det positive er at jeg, med god hvile og riktig trening etter dette, kan bli veldig sterk til Cape Epic. Hvis jeg hadde vært i bra slag her nå, kunne det blitt vanskeligere å være like god eller bedre i Cape Epic, sier han.
– Resten av rittet blir som ren trening. Det er kule løyper og godt vær, så sånn sett er alt bare velstand.
Les også Granbergs tips for Sydensamlinger
Begge lagene til Team Trek Mesterhus hevet seg på dag to, men i dag ble det verre for førstelaget. Knut Erik Nesteby tryna og sliter samtidig med forkjølelse, og kombinasjonen resulterte i at laget nå er ute av konkurransen. Martin Andersen vurderer å fortsette på egenhånd, da som hjelperytter for andrelaget med Eirik Fiskvik og Christian Amdahl, som kjørte inn til 44. plass i dag.
– Vi sliter fortsatt med å holde farten over lang tid, og prestasjonene bærer selvfølgelig preg av at dette er sesongforberedelser til sesongen hjemme. Jeg kjenner at det er litt tungt å dra treningssykkelen opp 7-800 høydemeter i slengen, sier Nesteby, og legger til at laget uansett kjører Andalucia Bike Race som et alternativ til tradisjonell treningssamling i Syden.
Kate Aardal og makker Sonya Looney i FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology kjørte inn til fjerdeplass i kvinner elite i dag, lagets beste plassering så langt i rittet. De to første dagene ble jentene nummer fem i kvinner elite.
(Saken fortsetter under)
TRENINGSTUR: Lars Granberg på iHus førstelag må innse at hardkjøret de siste ukene har kostet. Nå tar han resten av Andalucia Bike Race som trening inn mot Cape Epic i Sør-Afrika i mars. Foto: Attilio Tino
I morgen venter etappe fire med 50.68km og 2017 høydemeter.
Rittets fire første dager går i terrenget rundt Jaén med lange, bratte og seige motbakker. Der skal rytterne opp i 1300-1400 meters høyde hver dag, og ingen av etappene har under 2000 høydemeter.
De to siste etappene går rundt Cordoba. Der er det mer bølgende terreng, færre lange bakker, mindre høyde over havet og færre høydemeter. Det er totalt sju lag med norske deltakere i årets utgave av Andalucia Bike Race.
Slik gikk det for de norske på tredje etappe
Elite menn:
1. Selea + O Nacional Liberty Seguros 1, 3:12:03
25. iHus Team 1, 3:30:44
44. Trek Mesterhus 2, 3:55:57
59. iHus Team 2, 4:08:46
67. Team Johnsen, 4:20:58
Elite Kvinner
1. Wheeler Pro Team, 4:10:39
4. FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology, 4:23:27
Master 40
1. Goldnutrition, 3:48:25
73 Team Trimtex, 4:02:13
Slik gikk det for de norske på andre etappe
Elite menn:
1. Extremadura MTB Team 2:34:05
19. iHus Team 1, 2:47:08
37. Trek Mesterhus 2, 2:59:34
41. Trek Mesterhus 1, 3:00:09
66. iHus Team 2, 3:21:20
84. Team Johnsen, 3:39:22
Elite Kvinner
1. Wheeler Pro Team, 3:21:19
5. FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology, 3:35:14
Master 40
1. Goldnutrition, 3:02:14
7. Team Trimtex, 3:20:04