Andalucia Bike Race
Etapperitt med UCI-klassifisering XCS1, ett av fire i verden med denne UCI- klassifiseringen.
Arrangeres for femte år på rad. Selv om rittet går i samme områder, er det alltid nye løyper.
Ny deltakerrekord med 375 team, totalt 750 ryttere, fra 31 nasjoner. Flere verdensmestere og nasjonale mestere, og flere kvinner både i eliteklassen og mixed klassen.
17.000 Euro fordelt på kvinner og menn, like premiepenger for begge kjønn.
419km med 13750 høydemeter fordelt på seks dager – den tøffeste løypa så langt. Etappene blir hardere og mer tekniske for hver dag.
Hjemmeside http://www.andaluciabikerace.com
– Det er ikke noe typisk Syden-opphold dette her, selv om vi bruker det som en Sydensamling. Her kan du få alt mulig, sier Knut Erik Nesteby i Team Trek Mesterhus (tidligere Helios-DBS).
Nesteby deltar for tredje gang, og vet hva han går til: Alt fra kort-kort til snøstorm.
Etappene 2015
De fire første etappene går i Jaén med lange, bratte og seige motbakker. Der skal rytterne opp i 1300-1400 meters høyde hver dag, og ingen av etappene har under 2000 høydemeter. De to siste etappene går rundt Cordoba. Der er det mer bølgende terreng, færre lange bakker, mindre høyde over havet og færre høydemeter.
Etappe 1: 89.12km, 3076 høydemeter
Etappe 2: 61.46km, 2308 høydemeter
Etappe 3: 75.67km, 3071 høydemeter
Etappe 4: 50.63km, 2017 høydemeter
Etappe 5: 86.23km, 1985 høydemeter
Etappe 6: 55.81km, 1136 høydemeter
Se alle etappene
Norske lag
iHus Racing 1: Lars Granberg og Søren Nissen
iHus Racing 2: Geir Ole Reiakvam, Otto Andreas Solberg
Trek Mesterhus 1: Knut Erik Nesteby, Martin Andersen
Trek Mesterhus 2: Eirik Fiskvik, Christian Amdahl
Team Johnsen: Joakim Johnsen, Johnny Johnsen
Team Trimtex: Kjell Karlsen, Frode Røsand
FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology: Kate Aardal og Sonya Looney (USA)
Det gjelder ikke bare været men også etappenes profil og terreng.
Felles for alle etappene er mye høydemeter og mye stein. Derfor er det ikke de letteste Birken-dekkene Nesteby har tatt med seg. Og han har tatt med seg rikelig av det.
– Det er mye stein, både små og store, og det sliter ned dekkene rett og slett. Du taper mindre tid på å ja litt mer robust utstyr enn å skifte slanger og dekk hele tida, sier Nesteby.
De fire første etappene går rundt fjellbyen Jaén, og byr på mange både lange og bratte bakker. Deretter avsluttes rittet med to etapper rundt Cordoba der terrenget er mer småkupert.
Opplevelsen er overordnet resultatet for Trek Mestershus.
– Vi gleder oss til å sykle på ville heftige stier og mye flott terreng som er mer utfordrende enn det vi finner her hjemme, men det er treningsutbyttet av et slikt ritt vi er ute etter. Resultater er litt i andre rekke for oss, sier Nesteby.
– Når du har vært med i gamet noen år er det mer motiverende å sykle et slikt ritt enn å banke timer på egenhånd. Her får vi et ferdig oppsatt treningsopplegg med merkede løyper og logistikk, så det er veldig fint på den måten. Og så håper vi på fint vær og gode opplevelser.
Han forklarer at en av utfordringene i Andalucia er å temme sin egen iver.
– Det er viktig å disponere kreftene. Det varer tross alt i seks dager. Men spanjolene er jo spinn ville. De sykler alt de kan fra første tråkk og sprekker så de holder hver eneste dag, sier Nesteby.
Totalt er det sju lag med norske deltakere i Andalucia Bike Race i år. Nesteby stiller med Team Trek Mesterhus nysignerte Martin Andersen, som er en fersking i Andalucia Bike Race. I tillegg stiller Eirik Fiskvik i Team Mesterhus sammen med Christian Amdahl fra Solør CK, som er utlånt til teamet for anledningen.
Les mer om Team Trek Mesterhus
iHus Racing har med to lag: Søren Nissen fra Danmark og Lars Granberg, som er utlånt fra Sepura Toyota Racing with Birk, skal kjempe om topp 10 sammenlagt, mens Otto Andreas Solberg og iHus-gründeren Geir Ole Reiakvam skal kjempe om heder og ære blant supermosjonistene.
Slik gikk det med Granberg og Nissen i Team iHus i 2014
Kjell Karlsen og Frode Røsand fra Team Trimtex stiller med åpne sinn.
– Ambisjonene er ikke konkretisert ennå da jeg ikke ønsker å legge lista for høyt før vi har syklet 1. etappe. Ligger vi topp 5 da, vil målsettingen fort bli topp 3, sier Karlsen, og røper at duoen har jobbet systematisk mot rittet siden i fjor høst.
– Forberedelsene har bestått i en lang grunntreningsperiode siden i fjor høst, hvor vi bevisst syklet mye i terrenget. Andalucia Bike Race har usedvanlig mye teknisk og til tider svært krevende tekniske partier, sier Karlsen.
– Hovedtyngden av treningen har bestått av rolige langkjøringsøkter med to hardøkter pr uke. Etter at vinteren ankom har hardøktene blitt gjennomført på sykkelrulle eller spinningsykkel. I tillegg har de lengste langturene opptil 4-5 timer blitt gjennomført på ski, forteller Karlsen.
Han forsøkte seg på rittet for tre år siden, da uten å fullføre. Han havarerte bakhjulet på siste etappe.
Videre er Team Johnsen med Johnny Johnsen og Joakim Johnsen også påmeldt, samt at Kate Aardal stiller for laget FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology sammen med Sonya Looney.
RÅTT: Lars Granberg fikk testet det meste under Andalucia Bike Race i fjor. Nå er han på plass igjen. Foto: Sportograf/Privat