På Raumerrittets Facebook side skriver rittleder Thor Haraldsen at ”Raumerrittet avlyses og det er med stor beklagelse vi meddeler dette. Med kun drøye 250 deltakere påmeldt er det ikke forsvarlig å arrangere rittet. Alle som er påmeldt vil få tilbakebetalt pengene automatisk. Rittledelsen ønsker å komme tilbake med et nytt ritt den 10. juni 2017.”
Haraldsen er skuffet over å måtte avlyse, men trengte rundt 1000 deltakere for å unngå tap. Med en fjerdedel av det påmeldt og bare to uker til rittet, så han ingen annen løsning enn å avlyse årets ritt.
– Vi visste at vi var sent ute med påmelding, løypekart og avklaring om nytt start og målområde. Derfor forventet jeg at vi nok kom til å slite litt mer med påmeldingene i år, men jeg hadde ikke forventet at vi skulle treffe veggen så til de grader. Jeg trodde ikke nedgangen i antall deltakere skulle bli så dramatisk, sier Haraldsen til Terrengsykkkel.
– Jeg er veldig glad for at vi ikke har noen ansatte i Raumerrittet. Det er tragisk når folk mister jobben.
Flere faktorer
Dårlig vær, tidsjag og utstyrshysteri er noen av faktorene Haraldsen tror har bidratt til deltakersvikten.
For fem år sida var det 3500 deltakere i rittet. I fjor var det 1200. Da sa Haraldseth at været har vært en show stopper for rittet.
Både i 2011 og 2012 var det regelrett drittvær under rittet med skybrudd og gjørmebad i særklasse.
– Vi hadde to år på rad med 12 grader og regn, og da ble det veldig tøft. Vi merker at det ikke er lett å få folk tilbake etter en slik negativ opplevelse, sier Haraldsen.
Saken fortsetter under
Møkkavær gjør at folk vegrer seg for å delta. Foto: Raumerrittet
Og ikke minst er det blitt veldig mange ritt å velge mellom.
– Jeg vet ikke hvor mange ganger flere ritt det er blitt de siste 5 til 10 åra, samtidig som tilsiget av nye ryttere har stagnert. Der har Forbundet en del av ansvaret. De burde ikke tillate så mange nye arrangementer, sier Haraldsen.
Dessuten tror Haraldsen at både prestasjonsjag og utstyrshysteri kan skremme noen fra å delta. Han trekker fram at på tilsvarende arrangementer i andre land, er folk mer opptatt av å gjennomføre, og ha en fin opplevelse på arrangementsdagen. I Norge handler det i for stor grad om hvor fort en har kjørt.
– I Norge handler det i stor grad om tid. Innstilligen til mange er at man må slå kollegaen, naboen, svigers, kompisene… Det blir mye stress, og jeg tror folk vil ha opplevelser, sier han.
Haraldsen tror også at utstyrsjaget er noe av grunnen til at folk vegrer seg for å stille opp i dårlig vær.
– Når folk har sykler til 30.000 og 40.000 kroner, og så må skifte slitedeler for 4.000 til 5.000 kroner etter et grusritt i drittvær, da blir det dyrt å være med, poengterer Haraldsen.
Les også: Vil litt vekk fra klokkejaget
Tok grep
Haraldseth ville senke terskelen for å bli med, tone ned konkurransepreget, og på den måten skape et arrangement som favnet bredere. I fjor lanserte han muligheten for å sykle rittet med de tidligere proffsyklistene Monica Valen og Knut Knudsen. Så sent som søndag averterte Raumerrittet med tilbud om å sykle Raumerrittet 67km i trimklassen med Valen.
Det var lagt opp til ny start/mål i Ask/Gjerdrum i stedet for Hellerudsletta, og løypa var i år endret slik at det var mindre terreng og lettere teknisk. I tillegg var det også åpnet for lagkonkurranse på kort løype 67km, ikke bare på 82km, for å lokke flere vennegjenger og bedrifter til å stille. Likevel var det bare en femtedel så mange påmeldte, og langt fra de 1000 deltakerne rittet trenger for å ikke gå i minus. Hva slo feil?
– Vi er en del kreative mennesker som skal komme sammen og ha en idedugnad på det som skulle vært rittdagen, og se hvordan vi kan mobilere kreftene, sier Haraldsen.
Les også: – CykelVasan er enda større enn Birken
Oppsving i Sverige, nedgang i Norge
Mens CykelVasans 13000 startnummer er utsolgt, og svenskene opplever stadig større interesse for sine terrengsykkelritt, er det vært generelt lavere interesse i Norge de siste åra.
Grenserittet, som for få år siden solgte ut sine 7500 startnummer på flekken, har i år 1973 påmeldte i skrivende stund. Mens folk måtte sitte skuddklare ved datamaskinen for å få meldt seg på til Birkebeinerrittet i løpet av de 90 sekundene det tok å fylle rittets drøyt 12500 plasser, er det fortsatt rikelig med startnummer igjen til årets arrangement 27 august.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Raumerrittet har prøvd å få fokus litt vekk fra klokkejaget. Foto: Raumerrittet