/ Birken

BIRKEN 2014: Går for hattrick i Ultrabirken

Neste helg håper Jon Kristian Svaland å ta seieren hjem for tredje gang i Ultrabirken. Men i år dropper han høydesamling på forhånd.

Sist oppdatert: 22. august 2014 kl 08.30
birken ultrabirken birkebeinerrittet
Foto: Eirik Grønevik
Lesetid: 6 minutter

 

– Jeg må vel innrømme at målet er å gjøre hattrick i år, sier Jon Kristian Svaland.

Han kan vinne det 12 mil lange stirittet UltraBirken for tredje gang.  

 

Riktignok prioriterer mange av landets beste terrengsyklister på Birkebeinerrittet dagen etter. Men det betyr ikke at det er lett å vinne UltraBirken, som ble arrangert for første gang i 2010.

– Du må jo ta de konkurrentene som kommer, uansett hvem de er. Og det dukker stadig opp noen outsidere og seige gamle gubber en skal ha respekt for, sier Svaland.

Svaland elsker UltraBirken. Når konkurransetida strekker seg over fem timer, i stedet for de to-tre timene som er vanlig i maratonritt, er det andre egenskaper som blir avgjørende. Og ikke minst er stemningen og atmosfæren i UltraBirken helt unik.

– Det er ikke mange av de 500 som stiller til start i UltraBirken som faktisk har seier i tankene. Mange har som mål å fullføre, og mange har en drøm om å fullføre på en tid som er en viss prosent bak vinnerne. Noen klarer å nå målet sitt, andre gjør ikke det, men det er egentlig veldig avslappet, forklarer Svaland.

Suksess i UltraBirken krever fokus på detaljer både når det gjelder utstyr og oppkjøring. I den sammenheng divergerer teori og praksis en del hos Svaland. Som trener for Norges skiskytterlandslag har oppkjøringa mot UltraBirken de siste to åra bestått av høydesamling i Alpene, gjerne med mange og heftige innslag av økter som generelt ikke anbefales siste uka inn mot et slikt langt ritt.

– I fjor hadde vi motbakkeintervaller på 2000 til 3000 meters høyde torsdagen før UltraBirken, som går på fredag, så da vi var ferdige med siste draget på 3000 meter hev jeg meg i gondolen, kom meg ned og til flyplassen, fløy til Gardermoen og kjørte rett til Rena. Jeg tror jeg var i seng i ett-tida på natta, minnes Svaland.

Det gikk greit fordi det var noe han hadde planlagt og tatt høyde for på forhånd.

– Jeg hadde planlagt alt. Jeg hadde gjort sykkelen helt i stand så den sto klar og ventet, og jeg hadde pakket sekken på forhånd, så alt jeg trengte å gjøre var å bringe kroppen min til start, med sykkel og sekk, forklarer Svaland, og legger til at nøkkelen er å planlegge.

Les også: Er dette den perfekte Birkensykkelen? Vi har testet for deg.

– Jeg hadde forberedt meg mentalt på reisen, og hvordan jeg skulle takle logistikken på forhånd, sier han.

Men sjøl om dette har fungert bra så langt, har Svaland mer tradisjonelle oppkjøringsplaner i år.

– I år har vi samling med skiskytterne på Natrudstilen uka før, og de blir med å sykle Birkebeinerrittet på lørdagen, sier Svaland.

Ultrabirken_50019-6
Ultrabirken_50019-6

(foto: Eirik Grønevik)

Svaland syns det er greit å få noen langturer innabords før UltraBirken, og ritt er som kjent beste trening for ritt. I år er det Å i Heiane, Bukkerittet og andre tekniske ritt med mest mulig sti som står på oppkjøringsprogrammet, samt en liten snartur over Finnmarksvidda på Offroad Finnmark 300.

– På UltraBirken må du tenke litt annerledes enn i tradisjonelle maraton terrengsykkelritt. Det blir relativt lav gjennomsnittsfart fordi det er veldig mye sti og grovt terreng, sier Svaland ivrig, og røper at dette er saker som smaker.

– Det er morsomt. Jo mer sti, desto bedre, gliser han.

– Her sykler du på fjellet og kan se til neste blåne. Det er gjerne 30-35 minutter på sti eller mer før du kommer på noe grus. Det er veldig stas.

Svaland er også glad for at løypa er litt forskjellig fra år til år. Det gjør at ingen har muligheten til å nitrene på alle de tekniske partiene.

– Det er klart man kan gjøre seg kjent i fjellet generelt, men i og med at den er hemmelig fram til mandagen i rittuka kan man ikke vite eksakt hvordan det blir, sier han.

 

FAKTA ULTRABIRKEN
* Arrangeres for 5. gang 29. august 2014
* Cirka 120 km
* Start på Rena og målgang ved Håkons hall
* Maks 600 deltakere
* Åpen for alle som har fylt 19 år per 31.12.2014
* Mer informasjon birkebeiner.no

 

JON KRISTIAN SVALAND
* Født 21.september 1979
* Sykler for Team Cityride (tidligere Team United Bakeries)
* Meritter: Vant UltraBirken i 2012 og 2013, OffroadFinnmark 700 i 2010 og 2011
* Bakgrunn som skiskytter, stafett-sølv i junior-VM 1999, stafett-bronse EM 2005
(Kilde: Merida Rittranking, Wikipedia)

 

Tre tips til UltraBirken

* Ha noen gode langturer innabords, gjerne et par stykker på rundt fem timer de siste to ukene før UltraBirken.

* Vær sikker på at absolutt alt på sykkelen er 100 prosent pålitelig og rett skrudd sammen. Ikke gå og lure på om du burde ha skiftet dekk eller om kjedet kanskje er litt slitt. Skift det og kjør det inn i tide.

* Vær forberedt på å kose deg lenge.

 

Unngå ultratabbene

1. For hard åpning

Med konkurransetid på minst 5-6 timer må det holdes fart hele dagen, og da må en unngå for mye syre.

– I fjor var det veldig lenge på grus før vi kom til terrenget, og da var det mange av de nest beste som hang med lenge. Men de datt av med en gang da vi kom ut i terrenget, noterer Jon Kristian Svaland.

Som trener for skiskytterlandslaget vet han en ting eller to om treningslære.

– Hvis en går ut fra Olympiatoppens intensitetsskala fra i1 til i5, så ligger vi stort sett på i2 til i4, og mest i i2 og i3, altså under syreterskelen. Det må du, ellers klarer du ikke stort mer enn en time til halvannen før du blir skikkelig stiv, forklarer Svaland.

– Vi er veldig sjelden over syreterskelen. Det er stort sett bare hvis vi skal følge et rykk eller støte litt, sier han. 

 

2. Slurv med næringsinntaket

Næringsinntak helt avgjørende, enten ambisjonen er pallen eller listefyll.

– Går du næringstom begynner kroppen å forbrenne fett og proteiner for å få energi, og det er veldig energikrevende. Da blir det lite igjen til framdrift, sier Jon Kristian Svaland.

– Det er viktig å begynne å spise og drikke tidlig i rittet, slik at en beholder mest mulig av lagrene i musklene så lenge som mulig og en har krefter til å sykle fort på slutten, sier han, og legger til at prosessen begynner lenge før startskuddet går.

– Tre dager før rittet begynner jeg å fokusere enda mer på kosthold enn vanlig, sier Svaland. 

Publisert 22. august 2014 kl 08.30
Sist oppdatert 22. august 2014 kl 08.30

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen