/ Birken

BIRKEN 2014: LØYPA - DEL 3

Du kan støte på hvertfall to potensielle problemer i del tre av løypa i Birkebeinerrittet. Følg tipsene til Jo Nordskar, kanskje du unngår å treffe veggen?

Sist oppdatert: 28. august 2014 kl 08.25
birken birkebeinerrittet
Løypa i Birken
Lesetid: 2 minutter

 

De skjulte fellene i Birken

Jo Nordskar i Team Oslo Sportslager/YT, som blant annet har EM-sølv terrengsykling, 4. plass i Birken, og tre ganger NM-sølv på CVn, og deler gjerne sine erfaringer og tips for å få en best mulig reise fra Rena til Lillehammer.

Birken er full av muligheter og utfordringer. Noen er velkjente, som smellen før Skramstad, hammeren på Kvarstad eller fiasko i Ballettbakken. Andre hinder er bedre gjemt. Jo Nordskar avslører fellene i løypa, enten målet er ny pers til Lillehammer eller rett og slett en god opplevelse.

Grovt sett kan Birkebeinerrittet deles inn i fire: Fra start til Skramstad, fra Skramstad til Kvarstad, fra Kvarstad til Elgåsen, og fra Elgåsen til mål.

Del 3: Svi av kruttet opp til Elgåsen

Problem nummer 1: Treffe veggen – Kvarstad til Elgåsen slett ikke noen skjult felle. Det er strekningen der folk faller som fluer, og Rosinbakken er kjent for det. Ta høyde for distansen med jevnt næringsinntak
Problem nummer 2: Snyltere i kjeden – bidra i rulla og gå i mål med god samvittighet

– På toppen etter Kvarstad kommer det grupper hele tida, så det er bare å finne en som er omtrent passe nivå og henge seg med, sier Nordskar, og forklarer at en sparer 30 prosent på å ligge bak kontra å kjempe alene.

– Men husk å bli med rundt. Delta aktivt i feltet og vær med minst en runde i front. Den psykologiske effekten av samarbeid er undervurdert av mange, sier Nordskar.

– Dessuten går det mye fortere om ti mann drar ett minutt hver, enn om en mann drar hele tida. Det skaper god stemning når en viser vilje til å hjelpe hverandre, understreker han.

Etter tempostrekket kommer Rosinbakken og videre motbakker til Elgåsen der siste matstasjon er.

– Ta det i ditt tempo, men det går mye lettere oppover også når en har et hjul å følge. Bytt på å sitte og stå. Det gir avveksling og er godt for både kroppen og hodet, råder Nordskar.

– Når du er ferdig med Rosinbakken er det bare å gi jernet og brenne kruttet. Du skal være sliten på Elgåsen. Herfra går det nedover til mål, gliser Nordskar.  

 

Publisert 28. august 2014 kl 08.28
Sist oppdatert 28. august 2014 kl 08.25

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen