På fredag ble årets løype i Ultrabirken offentliggjort: 122 km og 2480 høydemeter er dataene deltakerne fikk servert av arrangøren. Aldri før har det vært så mange kilometer med sti på fjellet, og løypesjef, Ingvald Håberget, mener løypen er bedre enn noen gang.
Rekordmye fjellsti
- Årets motto er «raskest mulig til fjells», forteller Håberget.
Deltakerne i Ultrabirken får god tid til å varme opp før de skal inn på stier i årets trasé. Frem til Rosinbakken er det en god del grus. Derifra blir det mange kilometer på sti.
- Syklistene tar ut i terrenget like etter Rosinbakken. Stiene i fjellet er nesten helt tørre, og det er en drøm å sykle. På stien mot Hornsjø må syklistene krysse noen bekker, men det er ikke noe problem etter flere uker med sol og nesten ikke noe nedbør, forteller løypesjefen.
Hemmelig
For å ta vare på naturen endres løypen i Ultrabirken hvert år, og syklistene vet ikke hva som venter før én uke før rittet. Arrangørene holder nemlig kortene tett til brystet gjennom hele sommeren. Dermed kan ingen tjuvtrene i ferien, selv om hovedgrunnen er selvsagt hensynet til fjellet og de skjøre stiene.
- I år går løypen i noen helt nye områder på fjellet. Det er noen steinete partier og dropp underveis. Det blir nok utfordrende for de fleste ned fra Lunkefjell til Sjursjøen. Det er mer terreng i løypen enn non gang, og aldri har det vært så mange kilometer sti på fjellet, sier Håberget.
Fornøyd
Etter å ha lest igjennom alle tilbakemeldingene fra deltakerne som syklet i fjor og årene før, begynte planlegningen av årets trasé.
- Vi var tre stykker som begynte med å bli enige om hvor vi skulle se etter stier, så da snøen gikk dro vi ut i terrenget for å lete.
Er du fornøyd med resultatet?
- Ja. Jeg tror deltakerne kommer til å like årets løype.
Med en strålende værmelding i vente, ligger alt til rette for en fantastisk opplevelse når de seigeste av de seige setter fra start på fredag. I følge løypesjefen kan de iallfall glede seg til en kanonløype og drømmeforhold.
Se kart og høydeprofil her!