/ Birken

Hånd i hånd over mål i UltraBirken 2012

Det var de eldste og seigeste som kom først i mål på Ultrabirken. Også i år ble det vist stor idrett da de to vinnerne, krysset målstreken sammen.

Sist oppdatert: 25. august 2012 kl 09.29
birken ultrabirken birkebeinerrittet
HAND I HAND: Jon Kristian Svaland og Tor Halvor Bjørnstad var ikke mer konkurrenter enn at de valgte å sykle i mål hånd i hånd.
Lesetid: 4 minutter

Ved Pellistova, drøye en halv time før mål, var det klart at vinneren skulle bli enten Tor Halvor Bjørnstad fra Hard Rocx Proteinfabrikken, eller Jon Kristian Svaland fra Team United Bakeries. Der hadde de opparbeidet seg en ledelse på drøye fem minutter til fjorårsvinneren, Johannes Reiten.

Fjorårets ritt skulle vise seg å få en underfundig avgjørelse. Bjørnstad kom i mål i god tid før Reiten, men i ettertid viste det seg at Bjørnstad hadde kjørt feil.

Dog viste Bjørnstad stor idrett, da han personlig ringte Reiten og nærmest beklaget det hele. Reiten på sin side krysset i 2011 målstreken med knekt setepinne og provisorisk sete, noe han kanskje hadde sluppet om Bjørnstad hadde kjørt riktig vei.

Her finner du alt om Ultrabirken og Birken. 

Vant på ordentlig i år

I år var det altså ingen tvil: Tor Halvor Bjørnstad var først over målstreken, men ikke alene. Han kom hånd i hånd med Jon Kristian Svaland fra Team United Bakeries. Rent bortsett fra å sykle fort og komme hånd i hånd i mål, de har i tillegg én annen særegen egenskap til felles. De er nemlig begge svært gode i andre kondisjonsidretter.

Svaland kom for anledningen rett fra samling med kvinnelandslaget i skiskyting, i et tempo som de færreste ville klart å matche.

– Ja, jeg kommer rett fra høydesamling i Italia, og egentlig er jeg på jobb ennå, kunne Svaland fortelle.

– I går hadde vi motbakkeintervaller opp til 3000 moh., og da jeg var ferdig med det, så måtte jeg bare løpe til bilen for å rekke flyet i Zürich. Jeg skal ikke sykle i morgen, så i kveld skal jeg bare ligge med beina høyt og kose meg, la han til.

Bjørnstad så ut til å trives med å ha syklet riktig løype.

– Det var en del plasser der det var vått i gjørma, så jeg bekymret meg nesten for dem bak en stund. Vi holdt faktisk på å sykle feil en gang litt tidlig i løpet, men jeg hadde kikket veldig mye på løypen. Den siste kneika som var i dag var der jeg syklet feil i fjor, sånnsett hadde jeg god kontroll på løypen, fortalte Bjørnstad.

Fjorårsvinneren Johannes Reiten ble nummer tre, mens Rune Høydal endte på fjerdeplass.

– Jeg er ganske sliten etter Norseman. Hadde jeg vært i samme form nå som jeg var da, skulle de ha fått!, smiler Rune.

Han slet med litt mer enn bare sure bein, allerede tidlig i løpet fikk han en sivepunktering han aldri gjorde noe mer med enn å pumpe så smått opp.

– Jeg burde bare ha tatt litt tid og lagt i en slange med en gang. I stedet stoppet jeg og pumpet opp hele tiden. Men jeg er egentlig fornøyd, bare jeg har en god dag på sykkelen!, la han til mot slutten.

Fornøyd rutelegger

Aksel Selmer er både forfatter og lidenskapelig syklist, og er en viktig mann for arrangøren. Han er nemlig ansvarlig for å legge opp ruten til Ultrabirken.

– Traseen er noenlunde lik etter Sjusjøen. Vi har en avtale med grunneieren når vi kommer til fjellet, at vi må variere litt fra år til år. Vi må variere litt på grunn av slitasjen, og derfor er det ny løype fra år til år. Bjørnstad fortalte at det var en veldig fin trasé i år, forteller Selmer

Løypen er som nevnt forandret fra i fjor, og det er mer enn bare høyre- og venstresvinger som er endret. I år er det også færre høydemeter, 2060 totalt. – Løypen i år er litt lenger, og en del færre høydemeter. Du kan godt si at det er litt mer flyt, og litt mindre teknisk, legger Selmer til.

Ultrabirken arrangeres i år for tredje gang, og det er høstet mange erfaringer de tre årene. Det første arrangementet mente mange var altfor teknisk, og tidvis vått og umulig å sykle.

– Det var et parti det første året, hvor det hadde regnet utrolig mye. Da ble det 80 % gåing og 20 % sykling, i stedet for motsatt. Men vi har fjernet det partiet. Ønsket fra mange er jo at vi skal begynne på Sjusjøen, så vi kommer rett inn i fjellet. Men Birkebeineren er jo et ritt som skal gå fra Rena til Lillehammer, avslutter han.

Larsen best blant damene

I år som i fjor, superkvinnen Tone Kristin Larsen var klart best av damene. Hun brukte 7.37.01 på de 124 kilometerne. Etter forholdene relativt upåvirket, Larsen var litt usikker på om hun ville få massasje fra sin bedre halvdel

– Hehe, mannen min sykler han også, så det spørs hvor mye pleie det blir, spøkte hun over stadionanlegget.

Resultater

Resultatlistene til Ultrabirken og Fredagsbirken oppdateres fortløpende.

 Resultatlistene finner du her.

Publisert 24. august 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 25. august 2012 kl 09.29

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen