I forkant av årets Birkebeinerritt har Terrengsykkel.no tatt en prat med Tone Kristin Larsen og Jan Olav Beitmyren. Plukk opp de rutinertes aller beste tips, så stiller du enda bedre rustet til start.
- Ikke trå over evne i starten
Tone Kristin Larsen (45) er en av Norges aller råeste terrengdamer og foretrekker Ultabirken. Hun sykler for Sportsklubben Rye, og har tatt merke i samtlige av de 14 Birkebeinerrittene hun har fullført. I 2011 var hun første Ultrabiken-dame i mål på Lillehammer. Bestetiden hennes i Birkebeinerrittet er 3:23, så dette er en dame som vet hvordan man sykler fort.
Hva er ditt beste Birkenøyeblikk?
- De siste tre timene av Ultrabirken 2011. Stisyklingen var så herlig, og på toppen av det kom jeg inn som første dame.
Hvorfor Birken?
- Jeg velger meg Ultrabirken fordi jeg digger stiene på fjellet der oppe! Men jeg har hatt bihulebetennelse de siste 10 dagene, så vet ennå ikke om jeg bør stå på startstreken.
Hva er ditt beste tips?
- Ikke trå over evne i starten, hold deretter et jevnt og godt tempo. Anbefaler Birkensyklister å kjøre sammen med andre ryttere.
Hvilke dekk bruker du, og hvor viktig er det?
- Jeg bruker Continental Race King 2.2 og Rocket Ron. Dekkene er veldig viktige i Ultrabirken fordi det er så mye sti, de skal gi godt grep og ikke få rifter i sideveggen. I Birkebeinerrittet er dekk også viktige, men det er andre egenskaper som trengs. Rulleegenskaper er viktigst her.
Hva har du i sekken?
- Det som kreves i i henhold til reglene, pluss slanger, kjedelåser og girøre. Dessuten sikkerhetsteppe i aluminium! Teppet er bittelite og lett og jeg anbefaler også Birkenryttere å ha dette i sekken. Om du må bryte i møkkavær er det ikke mulig for arrangøren å skaffe deg teppe til å holde varmen mens du blir fraktet til byen...
- Ikke gjør det vanskeligere enn det er
Jan Olav Beitmyren sykler for Team Merida, og i fjor vant han klassen menn 45-49 år. 47-åringen har syklet samtlige 19 Birkebeinerritt, og han har tatt merket alle. Dermed er det 20-års jubileum når han stiller til start på Rena på lørdag. Og han kan uten tvil sies å være blant de mest erfarne i feltet, med 2:39 som bestetid.
Hva er ditt beste Birkenøyeblikk?
- Husker jo alltid best den første gangen, 20 år siden i år. Vi var tre stykker (Ole Kristian Silseth, Atle Pedersen og meg) som kom samlet til mål og jeg veltet på grusen i siste sving da det var 50 meter til mål, den gangen da vi kjørte vi inn i hallen. Jeg husker at jeg var utrolig skuffet og forbannet. Det var også moro å kjøre som førstemann over fjellet den gangen jeg var 34 år. Hadde en UP-motorsykkel foran meg hele veien, mye folk og fantastisk vær, husker jeg.
Hvorfor Birken?
- Jeg har syklet alle ganger og må nok fortsette med dette i mange år. Nå tror jeg vi er 23 stykker igjen som både har syklet og tatt merket alle gangene.
Hva er ditt beste tips?
- Ikke gjør det vanskeligere enn det er. Birken er jo tross alt et av de rittene som er minst krevende rent sykkelteknisk. Krever kjørestyrke og kunnskap, i tillegg til erfaring med det å ligge i felt og jobbe som et lag.
Hvilke dekk bruker du, og hvor viktig er det?
- Siste to årene har jeg kjørt 26 tommer Continental Race King 2,2. Dette er et dekk med knaster som ruller veldig godt, og som har godt grep og bremseegenskaper. I år står valget mellom dette og 29 tommer Maxis Maxlite.
Hva har du i sekken?
- I alle år har jeg hatt det som kreves. Derfor har jeg en lang vindjakke, regnbukse, langt superundertøy over og under, lue, hansker, sokker, to slanger, 23 co2 patroner, mulitverktøy, mobil og en vekt på ca 1 kg.