/ Birken

Kreftsyke barn tente Birken-gnist

Tidligere terrengproff Truls Haugseth tråkker gjerne over fjellet for å gi kreftsjuke barn et lysglimt i behandlingshverdagen, og skal ha med seg minst 200 til i Team SuperSelma.

Sist oppdatert: 27. januar 2016 kl 07.00
birken ultrabirken birkebeinerrittet
Tidligere terrengproff Truls Haugseth er regjerende norgesmester i kross i M30-39. Han trodde han var ferdig med Birken, men da Team SuperSelma kom på banen fikk han gnisten og lysten tilbake. Foto: Frank Solberg
Lesetid: 3 minutter

FAKTA SuperSelma

  • Selma fikk leukemi da hun var 3 år. Hun er grunnen til at SuperSelma-prosjektet begynte, etablert av foreldrene Marita Jacobsen og Tommy Kristiansen.

  • SuperSelma deler blant annet ut små lysglimt til kreftsyke barn på sykehus i hele Norge, sender barn og familier på turer, og pusser opp sykehusrom på Vestre Viken.

  • I 2015 debuterte Team SuperSelma i Birkebeinerrittet med 100 ryttere, og ble dermed tredje største laget i Birken.

  • For 2016 har Team SuperSelma ambisjoner om å bli det største lag i Birkebeinerrittet

  • Team SuperSelma sykler for glede: Både gleden av å spre lys for kreftsyke barn, gleden av å sykle for en god sak, og gleden av å sykle i seg selv.

  • Deltakerne styrer tempo selv – målet er å få flest mulig i mål. Der venter felles mottakelse og egen stand.

  • Fram mot Birkebeinerrittet kjøres det fellestreninger og samlinger med blant annet Truls Haugseth, tidligere terrengproff som syklet for Team Etto Høydahl, og mentor Knut Knudsen, tidligere olympisk mester og sykkelproff i Italia.

  • SuperSelma fikk prisen ”Årets Dugnadshelter” under Norske Helter 2015. Prisen er et samarbeid mellom Gjensidigestiftelsen, TVNorge og VG, og ble delt ut på Telenor Arena i desember.

Team Superselma overgikk målsettingen med nesten 100 deltakere i Birken i 2015. De hadde håpet å få 15 deltakere til å sykle til inntekt for en lysere sjukehushverdag for kreftsjuke barn. De fikk 115 og var tredje største lag i Birken. I 2016 håper Superselma å stille med 200 som sykler. Da får de egen pulje, og håpet er å bli Birkens største lag.

Se også: Birkebeinerstemningen – stort bildegalleri  

Selma (5) er inspirasjonen til Team SuperSelma. Selma fikk leukemi og en tøff start på livet for snart tre år siden. Hun er grunnen til at foreldrene Marita Jacobsen og Tommy Kristiansen startet SuperSelma prosjektet, bare måneder etter at Selma ble sjuk. De så at små uventede lysglimt gjorde underverker for datteren i sjukehushverdagen, og det ville de bidra til å sørge for at andre kreftsjuke barn kunne få.

Team SuperSelma er ett av tiltakene i prosjektet, der deltakerne samler inn penger og øker synligheten av prosjektet ved blant annet å sykle Birken i teamets iøyefallende rosa og lilla drakter – Selmas yndlingsfarger.  

Tidligere terrengproff og regjerende veteran-norgesmester i sykkelkross Truls Haugseth anså egentlig Birken som et avsluttet kapitel for sin del, da han aldri syns det rittet var terminlistas mest spennende. Men da Superselma-prosjektet dukket opp i fjor sommer, la han til side sin personlige mening om Birken, og tråkket det remmer og tøy holdt over fjellet.

– Hvis jeg kan være med å sette fokus på en slik sak, og bidra til at små barn som har fått en tøff start i livet får noen lysglimt underveis i kampen, så gir jeg alt for det, sier Haugseth.

Les også: Minimalisten

I år er han med igjen, og stiller også som instruktør for deltakerne i prosjektet. En gang i uka kjører Haugseth spinningtimer for Team SuperSelma på Akropoli Sports Club avdeling Lier, og merker at han gir litt ekstra når det tråkkes for en god sak.

– Spinningtimene til SuperSelma er langkjøring med fullt trøkk i 55 minutter. Da kan ikke jeg sitte og tenke på hva jeg skal spise til middag. Jeg er en instruktør som liker å gi av meg sjøl når jeg skal sitte foran og motivere folk til å yte. Da blir det til at jeg ligger på 85-90 prosent av makspuls i hele innsatstida, og det er faktisk mer enn når jeg kjører intervaller på rulla hjemme, sier Haugseth, og legger til at Team SuperSelma har rom for alle.

– Vi har alt fra tidligere proffer til folk som vil ned i vekt eller komme i form, og det er deltakere fra hele landet på laget. Målet er å få med nok til at vi får vår egen pulje, sier han.

Les også: Hardt og brutalt

Haugseth er imidlertid ikke den eneste som har latt seg inspirere av SuperSelma Prosjektet. Knut Belgum, som er en av ildsjelene bak Beitostølen Fatbike Challenge, donerer alle inntekter fra startkontingenten i årets ritt til SuperSelma Prosjektet. Beitostølen Fatbike Challenge 2016 går helga 4. til 6. mars.

Les mer: Slik blir fatbike-året 2016

Team SuperSelma 2016 spinning januar 3 - Foto Privat 1400x924
Denne uka fikk Team SuperSelma besøk av Knut Knudsen (i grønt foran) på spinningtimen. Knudsen er mentor og motivator for Team SuperSelma, som sykler for å spre lysglimt i hverdagen til kreftsyke barn på norske sykehus, og har ambisjoner om å bli største lag i Birkebeinerrittet 2016. Foto: Privat

Sist uke fikk Team SuperSelma besøk av Knut Knudsen (i grønt foran) på spinningtimen. Knudsen er mentor og motivator for Team SuperSelma, som sykler for å spre lysglimt i hverdagen til kreftsyke barn på norske sykehus, og har ambisjoner om å bli største lag i Birkebeinerrittet 2016. Foto: Privat

Publisert 27. januar 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 27. januar 2016 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen