/ Birken

Lær av de beste og unngå stress på start i Birken

Birken nærmer seg med stormskritt. Nå gjelder det å få de siste - men ikke mindre viktige - detaljene på plass. Da unngår du stress og kan fokusere på det som er viktig: Å komme raskest fra Rena til Lillehammer samtidig som du har det gøy.

Sist oppdatert: 24. august 2013 kl 00.00
birken birkebeinerrittet tips
ET STORT SMIL: Denne mannen smilte fra øre til øre da han kom i mål på Lillehammer i 2011. Foto: Kristoffer Kippernes.
Lesetid: 7 minutter

Birken nærmer seg med stormskritt. Nå gjenstår kun den siste finpussen før man endelig får betalt for alle treningstimene man har – eller burde ha - lagt ned i løpet av sommeren.

I følge syklistene Terrengsykkel har snakket med, gjelder det å samle overskudd den siste uken. Formen kan man ikke gjøre så mye med uansett. Gjort er gjort, spist er spist, som reven sier i Egners historie om Hakkebakkeskogen.

Å forberede seg før et sykkelritt er viktig. Desto mer energi man bruker på unnødvendig stress, desto mindre energi har kroppen igjen når det virkelig gjelder.

Man skal være nervøs før start. Adrenalinet som skilles ut forbereder kroppen på store fysiske utfordringer - fight or flight. Men man skal ikke gå rundt å være nervøs i flere dager. Det tjener ikke til noe godt. For å unngå stress, gjelder det å ha en følelse av kontroll. Her er nøkken gode forberedelser. 

De som sykler ritt flere ganger i sesongen har innarbeidet en rutine de er fortrolig med. De vet hva de skal spise, hvor mye de trenger å sove og hva de skal spise underveis. De vet at sykkelen er i god stand, og de vet hva de skal gjøre hvis noe går galt. Slik unngår de stress og kan fokusere på det som er viktig i Birken: å sykle fortest mulig fra Rena til Lillehammer.

For å unngå unødvendig stress – og dermed unødvendig energibruk – gjelder det å ha tenkt igjennom også de små og enkle tingene før man reiser hjemmefra. Derfor har Terrengsykkel spurt noen av de beste i Birken hvilke dekk de skal bruke, hva man ikke må ha glemt når man står på start og hvordan de pakker sekken. Når du har krysset at for hvert av disse punktene, er du ett steg nærmere starten på Rena - og dermed ett steg nærmere et av årets høydepunkt. 

Så gjør som speiderne; vær beredt. Og ikke minst: GLED DEG!

 

Spørsmål:

1. Hvilke dekk har du tenkt å bruke i Birken?

2. Mange lurer på hvordan man burde pakke sekken, hva er ditt beste tips?

3. Hva er det viktig ikke å ha glemt når du står på startstreken på Rena?

4. Hvorfor sykler du Birken?

5. Hva er ditt beste Birkentips?

 

 

Heidi Sandstø (30),Team United Bakeries.

Beste tid og plassering: 3 timer 12 min, 2. plass i kvinner elite

1. -  Jeg skal bruke Panaracer dekk. De de ruller bra og har sterke sidevegger.

2. - Pakk sekken med de tingene som er anbefalt av arrangøren. Hvis du bruker camelbacksekk, ha gjerne litt vann i posen slik at den ligger innerst mot ryggen. Det øker komforten. Det er også viktig at sekken ligger godt på ryggen, så bruk stroppene til å sette sekken ordentlig på ryggen.

3. - Det er viktig ikke å ha glemt å spise før start. Man må også huske ha ta med gel, sportsbarer og sportsdrikke, som er lett tilgjengelige underveis, slik at du slipper å gå av sykkelen. Da er det lett å få stive bein.

4. - Jeg sykler Birken fordi det er det største rittet i Norge. Alle vet hva en bra tid i Birken er, og det sier veldig mye om hva slags form du er i.

5. - Det er lurt å holde seg på sykkelen hele veien. Selv om krampene kommer, eller man blir sliten. Gi heller masse på nedover og spinn bortover. Det blir garantert mye tyngre å komme i gang hvis du går av!

 

Carl Fredrik Hagen (21), Team Oslo Sportslager

Beste tid og plassering: 2 timer 54 min, 1. plass (19-20 år)

1. - Jeg skal sykle med Maxxis Ikon 2.2. Jeg har kjørt på det dekket i hele år, og det har funket fint, så da er det ikke noe som tilsier at det ikke vil funke i Birken.

2. - Finn en sekk som sitter godt på ryggen, og kjør den inn på noen økter før rittet med vekten du skal ha med deg. Unngå å ha all vekten i bunn av sekken. Prøv å fordel vekten jevnt utover hele ryggen.

3. - Man må huske drikke, mat og gel, startnumemr, godt humør og gode bein. Også er det en fordel å ikke glemme sekken.

4. - Jeg sykler Birken fordi det er et stort ritt med stor medieoppmerksomhet. Det er stor prestisje knyttet til å få et bra resultat der.

5. - Ikke tren for mye den siste uken, men få overskudd. Ta noen turer med sekk på ryggen for å kjenne hvordan det er. Det er lurt å åpne fornuftig, og så finne en fin gruppe og samarbeid godt underveis. Tenk positivt og nyt turen.

 

Lill Hege Bjørklund (41), Ottadalen SK

Beste tid og plassering: 3t 24 min, 1. plass i K40 (10. plass totalt av damene)

1. - På min DBS fungerer Continental Race King 2.2 veldig bra, det ruller lett og er komfortabelt å sykle med uansett føre og underlag.

2. - Det gjelder å pakke sekken noen dager i forveien med rett utstyr og vekt som anbefalt. Det som veier tyngst bør ligge nederst i sekken.

3. - Godt humør!

4. - I år sykler jeg Birken spesielt fordi jeg deltar på Birkebeinertrippelen. Det er veldig artig å være deltaker i et årlig arrangement som har så mange deltakere.

5. - Sett deg et realistisk mål ut i fra egne forutsetninger. Det gjelder å åpne moderat. Spar litt krefter til Rosinbakkene på slutten, sats ikke alt i nedoverbakkene og fyll på jevnlig med energi og drikke.

 

Hildegunn Gjertrud Hovdenak (28), Toyota Fuji team

Beste tid og plassering: 3 timer 14 min, 4. plass i K-elite (2. plass K25-29)

1. - Nå har jeg Continental race king foran, og Maxxis ikon bak. Jeg tror nok jeg kommer til å kjøre på disse. Race king-dekkene triller godt, og Maxxis-dekket er relativt safe med tanke på punktering i tillegg til at det triller godt nok. De siste to årene har jeg brukt Race king i Birken, og er fornøgd med det.

2. - Det er regler for hva man skal ha i sekken. Ta med det du skal. Jeg mener Birkensekke må pakkes som alle andre sekker: Det tyngste nederst, det du kan komme til å trenge kjapt, som verktøy og patroner, i lommer utenpå. Velg bekledning som kan komprimeres om du kan, og få sekken så flat og smal som mulig. Stram og tilpass den godt, så den ikke henger og slenger. Det kan fort være plagsomt. Har du for lite vekt, ta vann i en camelback-pose. Om du tryner slår du deg iallfall ikke på den.

3. - Det er mye å huske på før start, men det er vanskelig å glemme når 500 andre rundt deg styrer med akkurat det samme. Det du derimot burde ha glemt, er hvor tungt den første biten opp til Skramstad faktisk er.

4. - Jeg sykler Birken fordi det er en folkefest uten like.

5. - Mitt beste tips er å syke så fort du kan den første halvdelen. Da er det bare to min til det begynner å gå nedover, og da er det bare å øke på og glede seg til nedoverbakken. I det siste stipartiet er det nok smart å være litt føre var. Gi beskjed om du vil forbi og pass deg om du er en litt forsiktig type. Det er surt å gå på en real smell.

Publisert 23. august 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 24. august 2013 kl 00.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen