Lars Ragnar Manengen har hovedansvaret for å finne årets UltraBirken-trasé, og den tidligere norgesmesteren vet mer enn de fleste om hva som kreves for å takle den 11 mil lange løypa med stil.
I følge Manengen, er det andelen sti og ikke lengden på løypa som gjør årets utgave utfordrende. Hans beste råd er å fokusere på mengde de nærmeste ukene, slik at grunnlaget er på plass når starten går 26. august.
– Jeg tror ikke man trenger å trene så mye for å komme seg gjennom løypa. Men når det er så mye terreng så blir man jo sliten i kroppen, så det kan være det som blir tyngst. Men hvis man skal kjøre rundt med stil så ville jeg hatt noen timer på sykkelen i uka, sier Manengen.
Les også: UltraBirken 2016 blir smud
Mengde, styrke, intervall og teknikk
Den tidligere norgesmesteren og Birken-vinner fra både 2005 og 2012 anbefaler en kombinasjon av volum, styrke intervall og teknikk.
– Hvis jeg skulle prøvd å blitt litt i form til UltraBirken, så burde jeg gjort dette selv. Jeg skulle hatt et par langturer i uka, og hvis jeg hadde hatt tid så skulle de vært 4 timer eller mer. Så skulle jeg hatt to økter med styrke på beina, og en av dem ville jeg kjørt i forkant av en intervalløkt, sier Manengen, som nå er blitt småbarnspappa med fulltidsjobb og familieforpliktelser.
Se bildene fra UltraBirken 2015
Slipp opp gradvis
Manengen ville kjørt hardt på både mengde og styrke helt til de siste par ukene før UltraBirken. Deretter ville han sluppet gradvis opp på volum og styrke.
– Når det er igjen to og en halv uke til Ultraen ville jeg kuttet ut styrketreninga og. Da hadde jeg kuttet ut styrken å bare kjørt et par lette intervaller sammen med langturen til det er igjen en uke.
Den siste uka handler bare om å få overskudd, sier Manengen, og legger til at hva som utløser formtopp er individuelt.
– Dette er det jeg hadde gjort selv, så sant jeg hadde hatt tid og hadde orket å gå i kjelleren for å trene styrke igjen, sier stifinneren, som har kost seg med å pønske ut traséen.
– Tror faktisk UltraBirken kommer til å bli et av høydepunktene blant terrengrittene i år. Ei løype som har så mye terreng og samtidig så mye flyt skal man lete lenge etter, sier Manengen, som har et par favorittsegmenter i løypa.
– Det er et par av stipartiene som kommer til å bli mine høydepunkter underveis. En bra utforkjøring som blir veldig morsom, og et lengre flytparti som går slakt nedover. Men det er jo totalen av hele løypa som blir bra. Og som løypelegger er jeg jo veldig spent på tilbakemeldingene.