Ultrabirken ble lansert som svaret på mange års syting og klaging over at Birkebeinerrittet ikke lenger var et terrengritt. Både arrangører og deltagere var spent på hvordan rittet skulle bli mottatt, men det ble etterhvert utsolgt allerede på første forsøk. Likevel var spenningen nesten enda større etter regnværsrittet.
Hadde rittet vært for tøft til at noen ville komme tilbake?
– Vi har allerede 420 deltagere og vi åpna ikke for påmelding før i går klokka 09.00, sier en gira og fornøyd Birkensjef, Tone Lien på telefon fra Birkebeinerkontoret.
Taket for antall deltager blir på 500, akkurat som det var i år.
– Vi var redde for at folk fikk skrekken etter årets ritt og at vi ville se en nedgang, men også til den vanlige Fredagsbirken har vi solgt over 4400 startnummer allerede. Mer enn noe annet så er folk ekstra stolte over å ha fullført rittet slik det ble i år, sier hun.
Holdt hva løypeleggeren lovet
Løypegeneral Aksel Selmer lovet et tøft og krevende ritt med spektakulære stier og tunge motbakker. Løypa holdt hva Aksel lovet, men mange fikk seg en realitetssjekk om hvilke ferdigheter de hadde i terrenget. Likevel ser det som om de fleste kommer tilbake.
Ola Kjøren og Tone Kristin Larsen vant årets ritt.
Heftig diskutert
Allerede lenge før start ble rittet diskutert i det vide og breie på forumet her på Terrengsykkel. Også i ettertid gikk diskusjonen varm.
Flere bilder har også blitt lagt ut. Noen av dem kan gi et inntrykk av hva Ultrabirken 2010 innebar.
Praten om neste års ritt er allerede godt i gang.
25 prosent brøt
Drøye 450 syklister startet på årets Ultrabirken-ritt uten å vite hva de syklet til. 11 ukjente mil lå foran dem og det regnet allerede på start. I løpet av turen ville alle oppleve haggel, lårdype myrer, iskalde regnskurer og tidvis stier som ikke lot seg sykle. Men de drøye 331 fullførende opplevde også glede over å mestre distansen og de til tider flotte stiene over fjellene som kom etter passering Sjusjøen.
Ny trend med krevende terrengritt
Ultrabirken er et av flere lange ritt som er med på å ta maratonsyklingen tilbake fra grusveiene og inn på krevende stier. Sammenlignet med de 25 000 som sykler grusBirken hvert år så er fortsatt stipregede maratonritt som UltraBirken, Sølvstufossrittet, Bukkerittet, Terrengsykkelrittet, Drammensrittet, Å i Heiane m.fl veldig små i antall deltagere, men de er i ferd med å sette et preg på terrengsykkelsporten her i Norge. Salget av rittfulldempere har tatt seg opp veldig de siste par årene og flere ser gleden ved, og behovet for å øke ferdighetene i terrenget, ikke bare øke O2-opptaket.
Ønsker du å være med på Ultrabirken 2011 bør du sansynligvis melde deg på i løpet av de aller nærmeste dagene.
Flere av Terrengsykkels medarbeidere var med på årets ritt. Les om hva som ble syklet på av sykler av Terrengsykkels testryttere her.