/ Birken

Utelukker ikke fatbike-Birken

Birken holder døra på gløtt for tjukksykkelritt over fjellet i forbindelse med Birkebeinerrennet i mars.

Sist oppdatert: 29. januar 2016 kl 07.00
birken birkebeinerrittet ultrabirken
Birkebeinerløypa på fatbike har potensial til å trekke mange hundre deltakere allerede første året, mener Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng. Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 4 minutter

Interessert i Birken? Her har vi samlet alle sakene våre med utstyrstips, treningstips og reportasjer om Birken. 

– Birken må ikke lure på dette, men satse! Fatbike-Birken ville være helt unikt og utrolig kult, sier Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng.

Han er en ihuga tilhenger av UltraBirken og har etter hvert også blitt hekta på fatbike, og tror fatbike-Birken i renntraséen ville være et arrangement med stort potensial.

– Det vil kjapt trekke omtrent like mange som UltraBirken det første året med god annonsering. Etter det, blir det sikkert saktere økning, men det er vanskelig å spå. Det kan bli en megahit med det samme også, sier Bjørnstad-Tuveng, som understreker at et eventuelt fatbikeritt må skje på skiløpernes premisser.

Og selv om Birken ikke har noen konkrete planer om å etablere et slikt ritt, avskriver de ikke muligheten.

Saken fortsetter under

Birken på Fatbike - Alpers 1400x932
Birken-løypa har vært testet på fatbike før. Her fra turen til Øyvind Aas, Henrik Alpers og Rune Høydahl i fjor vinter. Foto: Henrik Alpers

Birkebeinerløypa har vært kjørt på fatbike før. Her fra turen til Øyvind Aas, Henrik Alpers og Rune Høydahl i fjor vinter. Foto: Henrik Alpers

Fatbike innfrir Birken-kravene
Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, følger fatbiketrenden tett, og vurderer stadig om det kan være mulig å arrangere et fatbikeritt fra Rena til Lillehammer i samme trasé som Birkebeinerrennet.

– Helt siden jeg gikk inn som daglig leder i 2014 har jeg tenkt på det med fatbike i Birken. Vi har sett at den amerikanske birkebeineren har et slikt fatbikeritt i forbindelse med sitt skirenn. Men vi må vurdere hvor stort det ville bli, og om det kan være noe for oss, sier Ellevold, som ser at det kan være et potensial for et fatbikeritt i Birken.

– Hver gang vi vurderer et nytt arrangement, er det en del ting vi må tenke over. Det må passe inn i Birkebeinerhistorien. Det betyr at det må gå over fjellet, det må være en utfordring i det, og et fatbikeritt fra Rena til Lillehammer tilfredsstiller definitivt disse kravene, sier Ellevold.

Pionerene
Det vil imidlertid ikke være første gang Birkebeinerløypa har vært kjørt med tjukksykkel. Slik gikk det da Terrengsykkels redaktør Øyvind Aas, Landeveis redaktør Henrik Alpers og ringreven Rune Høydahl testet konseptet i fjor vinter.

Les også: Skibirken på sykkel

Selv om et fatbikeritt ville være unikt og spektakulært, vil det også være en rekke utfordringer med å innføre et slikt ritt.

– Det krever en del ressurser å arrangere et ritt som holder den standarden folk forventer av Birken, sier Ellevold.

Han antyder at et eventuelt fatbike-Birken må ha minst 500 til 1000 deltakere for å la seg gjennomføre økonomisk.

Stort apparat
Med tanke på logistikk og bemanning, vil fatbikerittet måtte legges til fredagen før hovedrennet, altså på samme dag som FredagsBirken og StafettBirken når det likevel er kjørt løyper hele veien fra Rena, og det er funksjonærer både på start og mål.

Helga før hovedrennet, når HalvBirken og UngdomsBirken arrangeres, er det ikke folk og infrastruktur til tidtaking, matstasjoner og førstehjelp på Rena-siden av fjellet, forklarer Ellevold.

Saken fortsetter under

Fatbike snow race - North Am Vasa
Fatbike har allerede vært fast innslag i flere av de store amerikanske turrennene på ski. Her fra fatbike rittet i det amerikanske Vasaloppet. Foto: Arrangøren

Fatbike har allerede vært fast innslag i flere av de store amerikanske turrennene på ski. Her fra fatbike rittet i det amerikanske Vasaloppet. Foto: Arrangøren

Vil kreve lovendring
Videre vil det også være noen formaliteter som må på plass før Birken kan arrangeres på fatbike over fjellet.

– Birkebeinerrennet går gjennom et stort verneområde, Hemmeldalen, der vi nå får arrangere rennet på dispensasjon fordi rennet har vært arrangert helt siden 1932. Men det kan være at det ikke er lov til å arrangere organisert sykling gjennom dette området, selv om sykling på vinterstid ikke gir på langt nær samme slitasje som på sommeren. Men dette er i så fall en forskrift som må endres, og det kan ikke skje over natten, sier Ellevold.

Les også: Stor test av lette toppturstøvler

Frykter brukerkonflikter
Dessuten er Ellevold opptatt av at det ikke skal bli dårlig stemning i løypa. Han er bekymret for at et fatbikeritt i Birkebeinerløypa kan skape brukerkonflikter mellom skiløpere og syklister.

– Vi har ikke tatt noen stilling til om vi er for eller imot fatbikesykling i skiløyper, men da vi la ut et bilde på nett der noen syklet fatbike i en skiløype kom det inn en del kommentarer på det. Dersom vi skal arrangere fatbike-ritt i Birkebeinertraséen vil det nok komme folk på fatbike for å trene i løypa, sier Ellevold.

– Vi sier ikke at vi ikke skal ha fatbike-Birken, men vi har ikke noen konkrete planer om et slikt arrangement nå, sier Ellevold.

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng Fatbike 2015 - Foto Privat 800x
Tor Halv Bjørnstad Tuveng fra Team Trek Mesterhus, som er fast inventar på UltraBirken hvert eneste år, ønsker seg fatbikeritt over fjellet i mars. Foto: Privat

Tor Halv Bjørnstad Tuveng fra Team Trek Mesterhus, som er fast inventar på UltraBirken hvert eneste år, ønsker seg fatbikeritt over fjellet i mars. Foto: Privat

Les også: Slik velger du rett sykkel

Publisert 29. januar 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 29. januar 2016 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen