Gjertrud Bø er en av landets aller mest erfarne terrengsyklister. Gymlæreren er også den i landet med lengst erfaring i spesifikk terrengsykkeltrening for yngre utøvere. Gjertrud er også i høyeste grad aktiv selv og har de siste årene samlet 8 gullmedaljer i VM for veteraner. Sist i VM på Lillehammer i 2014. I Andorra i fjor ble det sølv.
NCFs forslag går i korthet utpå å innføre noen begrensninger på utstyret for syklister i ungdomsklassene for dem yngre enn junior, altså 13-14 og 15-16 års-klassene.
Forslagene går først og fremst utpå å forby fulldemper og å innføre en minstevekt for sykkelen - 10 kilo er foreslått.
Les original-artikkelen om Forbundets forslag til utstyrsbegrensninger i ungdomsklassene.
Les NTGs Bjørn Ballangruds mening - «At hardtail gjør deg til en bedre syklist er en myte.»
Les også BMX-trener Sebastian Kartfjords mening her:
VERDENSMESTER: Gjertud Bø vet hva terrengsykling handler om. Hun har åtte VM-gull og erfaring fra verdenscup og norgescup gjennom 30 år. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Delta i debatten om utstyr i ungdomsklassene på forumet.
– Jeg har tro på at det er bra å starte opp med hardtail eller BMX sykkel. Dette for å bli god med sykkelen. Jeg har jo vært lenge med i gamet og sett mange eksempler på at mange av dem som startet med hardtail, til og med de første årene da vi bare hadde stiv gaffel, blir rå til å bruke kroppen riktig. Det er moro å tenke tilbake alle stedene vi klarte å sykle med stiv sykkel. Noen ganger er det stier som mange idag mener at vi bare må ha fulldemper for å sykle. På mange av actionvideoene innen terrengsykkel får vi se kjente profiler gjøre det mest utrolige med hardtail.
For de som tenker utfor- og freeride er det mulig at de vil ha nytte av å starte med fulldemper tidligere. I rundbane tenker jeg at det kan være greit å begynne med fulldemper når du blir junior og senior.
Hos utøvere i master-klassene ser vi internasjonalt stor overvekt i bruk av fulldempere. Kroppen er ikke like smidig og mange innser at teknikken ikke helt sitter på plass, sier Gjertrud. Hun er selv med i grenutvalget for terrengsykling som har kommet opp med forslagene til utstyrsbegrensinger for ungdomsklassene, og stiller seg følgelig bak forslagene.
Les vår test av fulldemper mot halvdemper her:
– Jeg syntes de under 13 år bør ha nesten all trening rettet mot teknikk og lek. Trenere bør lære dem grunnteknikkene. Når de blir 13-14 bør det være en miks av teknikk og å lære dem om trening for å bygge utholdenhet. Mye av treningen kan være i terrenget, på pumptrack og gode områder for teknikktrening. Fra 15 år bør det gradvis bli mer strukturert for dem som ønsker å konkurrere. Det bør lages planer med økter med langturer og intervall. Teknikken må vedlikeholdes. Det er hele tiden viktig å gi ungdom nye utfordringer så de videreutvikler seg og ikke bare blir eksperter i kjente løyper på hjemmebane. La det være plass til både de som ønsker å leke seg mest på sykkelen og til dem som trener målrettet. Vi i Soon CK har vekt på ulike ting de forskjellige ukedagene. Noen kommer bare på lette økter og lek. Andre bare på langturer og intervaller. De beste er med på alt. Vi trener veldig variert i Soon CK. På høsten jogger vi, leker, har styrke i skogen, løper med staver, løper og går med tung sekk, forteller Gjertrud, som gjennom sin 30 år lange karriere som terrengsyklist har spilt en viktig rolle i rekrutteringen i mange klubber på Østlandet.
Les om junioren Sigurd Salberg Pedersens trening her:
– Vi er inne i sal en gang i uka og har ballspill, koordinasjon og lek. I slutten av november begynner vi for fullt med langturer og intervaller. Vi sykler ute om det er greie forhold. Ellers jogger vi og går på ski. Vi legger jevnlig inn trening andre steder enn i Son. Vi drar til Østmarka, Larkollen og forskjellige steder i Follo. Variasjon er morsomt og det er bra å møte nye tekniske utfordringer. Når det gjelder teknikk så har vi en fast teknikkdag hele sykkelsesongen. Vi driller grunnteknikker. Vi prøver så godt vi kan å legge inn nye oppgaver. Jeg har tro på seksjonstrening - vi lager en liten runde - da får alle vært mye i aktivitet og får trent bra fysisk samtidig som vi får gjentatt øvelsene. Om mulig tilby utfordringer på ulike nivåer både teknisk og fysisk. For en trener er det viktig å se og følge opp alle. La ungdommene bytte på å stå på siden, kjøre foran og vise og å ligge bak og gi feedback. Jobb også med teknikk og flyt på langturer.
Gjertrud forteller at de i Son CK har en arveordning der sykler går fra eldre syklister til unge. De er også opptatt av å holde kostnadene på utstyret nede og prøver å unngå utstyrsprat. Evigunge Bø er selv særdeles opptatt av utstyr, men prøver likevel å få de unge til å fokusere på andre ting. I tillegg er fint utstyr noe å strekke seg etter og noe å glede seg til.
– Vi i Soon CK prøver å få til en kultur der yngre utøvere tar over sykler til de større og eldre. De fleste har sin sykkel i ca. 2 år. Vi tenker nok at det er greit med lett, men å få sykkelen lett på en billig måte som dekk og produsenter som lager lettere deler billig. Vi har jobbet med å få til et miljø hvor det er plass til alle og at vi skal trives sammen. Vi bryr oss om hvem du er og ikke hvilken sykkel og utstyr du har. Det er lite utstyrsprat. Jeg sitter i grenutvalget i NCF og støtter forslaget [om utstyrsbegrensninger]. Hva folk tenker tror jeg bygger mye på hvor utstyrsfokusert de er selv. Jeg er selv utstyrsfokusert, men er jo over 40 år og har ambisjoner på min satsing som ligger høyere enn de fleste. Jeg sier til mine utøvere at når det er aktuelt å ha det beste så er du så god at du har en sponsoravtale.