Borghild Løvset takker for seg

34-åringen fra Orkla CK legger opp som elitesyklist etter Birkebeinerrittet sist helg.

Sist oppdatert: 31. august 2015 kl 20.05
Borghild Løvset (til venstre) er ferdig som elitesyklist. Det bestemte hun seg for etter Birken på lørdag. Da ble hun nummer fire. Hildegunn Hovdenak (til høyre) ble beste norske på tredjeplass. Foto: Kristoffer Kippernes
Borghild Løvset (til venstre) er ferdig som elitesyklist. Det bestemte hun seg for etter Birken på lørdag. Da ble hun nummer fire. Hildegunn Hovdenak (til høyre) ble beste norske på tredjeplass. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 5 minutter

BORGHILD LØVSET

Fødselsdato: 3.desember 1980
Klubb: Orkla CK
Sivilstatus: Samboer med Kristian Tokle
Jobb: Lærer
Hjemmeside: Borghildlovset.no
Meritter:
Vinner Birkebeinerrittet 2013, 2014
NM gull terrengmaraton 2011, 2012, 2013, 2014
Vinner etapperittene Transalp og Bike4peaks 2013
Vinner Norgescupen sammenlagt Terrengmaraton 2012
NM, EM og VM gull individuelt i Vintertriathlon
Løyperekord Nibberittet satt i 2013
3. plass i EM terrengmaraton 2014, 6.plass i 2013

Med framgang hvert år og stadig nye meritter har Løvset etter hvert lagt stort press på seg selv. Det har gått på gleden og helsa løs.

– Jeg føler at jeg aldri fikk slappet av med hensyn til egne forventninger. Jeg stiller store krav til meg sjøl, og legger så mye press på meg sjøl at jeg har mistet litt av gleden ved å kjøre ritt, forklarer Løvset, og understreker at prestasjonsjaget er det hun selv som står for.

– Fordi jeg har gjort det bra og hatt framgang, har jeg lagt mye press på meg sjøl med resultater og prestasjoner.

Mest opptur
Selv om den siste sesongen har vært tung, har Løvset fått med seg mange høydepunkter i løpet av karrieren.

Løvset startet å kjøre terrengsykkel da hun var 28 år gammel. Da meldte hun seg på Birkebeinerrittet for å ha et treningsmål. Hun skulle komme i form. Nå er hun 34, og har vunnet NM, Norgescupen sammenlagt, Birken, internasjonale etapperitt som Transalp og Bike4Peaks, vært på pallen i EM, tatt NM-gull, EM-gull, og VM-gull i vintertriatlon.

Men må hun velge ett høydepunkt som karrierens beste, blir det den første NM-seieren.

– Det var i 2011. Drømmen min var å sykle Birken i NM-trøya. Og den første gangen jeg vant Birken. Det var stort, sier Løvset, og trekker på det.

– Birken-seieren rangerer egentlig over NM-seier, fordi det er så mye mer rundt Birken. Men NM-trøya er viktig, og det var artig å ha den, sier hun.

Saken fortsetter under

Borghild Løvset 2013 Foto Scheve 1400x924
Borghild Løvset tok sin første Birken-seier i 2013. I Norgesmestertrøya, akkurat som hun drømte om. Foto: Ingeborg Scheve

Borghild Løvset tok sin første Birken-seier i 2013. I Norgesmestertrøya, akkurat som hun drømte om. Foto: Ingeborg Scheve

Les også: Hvem skal stoppe Løvsets trippel?    

Birken var et naturlig punktum
At Løvset satte punktum etter Birkebeinerrittet er ikke tilfeldig. Da hun hadde vunnet Birken i fjor, lekte hun med tanken om å legge opp. Men utover vinteren fikk hun lyst til å satse en sesong til, og se om hun kunne vinne enda en gang.

Men sesongen 2105 ble alt annet enn Løvset hadde drømt om. Kroppen var ikke på lag. Den ene sjukdomsperioden avløste den andre. Hun mistet både EM i mai og VM i juni.

Les også: Løvset mister maraton-VM 

Innimellom kom noen lysglimt, nok til at hun øynet håp og fortsatte satsingen. Men det kostet.

– Jeg brukte så mye energi på hvert ritt, og jeg følte at kanskje hadde jeg presset nok ut av kroppen, sier Løvset.

Til slutt ville hun bare gi opp resten av sesongen.

– Etter NM i år hadde jeg skrinlagt Birken 2015. Men så kom lysten tilbake likevel. Jeg tenkte at ”nei, jeg skal gjøre et forsøk på Birken.” Det ville vært så godt å kunne avslutte med seier, og så si at jeg legger opp. Jeg følte det ville vært feigt å ikke prøve, forklarer Løvset.

Men Birken-seier ble det ikke.

– Det ble et veldig spesielt ritt, mot normalt hvor det er jevnt høyt fart hele vegen. Støting, rykk og napp er ikke min styrke, sier hun.

Når rittet utviklet seg som det gjorde, og utfallet ble som det ble, var Løvset greit fornøyd med fjerdeplassen.

– Pallen ville vært artigere, men Hildegunn (Hovdenak) hadde bidratt mye underveis og tatt føringen mye, så hun fortjente den tredjeplassen like mye som meg, sier Løvset.

Saken fortsetter under

Elitedamenes-Birkenkamp-i-bilder - Foto Snorre Veggan
Borghild Løvset ble nummer fire i årets Birkebeinerritt, bak Hildegunn Hovdenak, som kjørte Norgesmestertrøya, som Løvset ga fra seg tre uker tidligere. Foto: Snorre Veggan

Borghild Løvset ble nummer fire i årets Birkebeinerritt, bak Hildegunn Hovdenak, som kjørte Norgesmestertrøya, som Løvset ga fra seg tre uker tidligere. Jennie Stenerhag (til høyre) ble nummer to, mens Ariane Kleinhans (bak) vant rittet på målstreken. Foto: Snorre Veggan

Les også: Borghild back in business 

Tomrom etter Løvset
Elitefeltet i Norge er forsvinnende lite. Når Løvset gir seg, blir minst en tredjedel av de stabile pallkandidatene til NM og Norgescup borte.

Videre er det er stort sprik mellom de få beste og resten av det lille elitefeltet i dameklassen. Mens det var over 50 menn i eliteklassen i NM maraton i år, var det 13 kvinner. Av dem var det bare to-tre som reelt kunne slåss om seieren.

Saken fortsetter under

Løvset Helgøyatråkket 2015 - Kristoffer Kippernes
Borghild Løvset på Helgøyatråkket. Foto: Kristoffer Kippernes

Borghild Løvset på Helgøyatråkket. Foto: Kristoffer Kippernes

– Det hadde vært bra om det var jevnere nivå. Da ville Norgescupen vært bedre trening for de som er med. Og det skulle kommet noen flere ryttere, sier Løvset, som ikke vet helt hva som må til for å få det til.

– Jeg tror jo det jobbes bra på ungdoms- og juniorsida, men kanskje det hadde hjulpet med mer klarhet i hva som faktisk kreves for å hevde seg på elitenivå, undres hun.

– Jeg har lagt ned mye systematisk trening over lang tid, og det har nok blitt 12-15 timer i uka i gjennomsnitt. Trening har gått foran alt annet, bortsett fra jobb. Men det er det jeg kjenner litt på nå. At trening har gått foran alt, sier Løvset, som gleder seg til å kunne bruke mer tid på andre ting framover.

Les også: Borghilds beste basistrening 

Løvset holder imidlertid døra ørlite grann på gløtt for å komme tilbake neste sesong, dersom lysten og motivasjonen skulle trenge seg på utover vinteren og våren.

– Man skal aldri si aldri. Men jeg kommer ikke til å bruke mye energi og penger på samlinger og reiser om vinteren. Jeg kommer jo ikke til å slutte å sykle eller gå på ski eller trene. Men jeg vil ta det som det kommer og senke skuldrene mine, sier hun.

Publisert 31. august 2015 kl 20.05
Sist oppdatert 31. august 2015 kl 20.05

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen