Bygger OL-løype på rekordtid

Dugnadsgjengen fra Bryne CK og terrengentusiastene i strøket kaster ikke bort tida når det er OL-oppkjøringen til Gunn-Rita Dahle Flesjå det står om.

Sist oppdatert: 2. november 2015 kl 10.00
Dugnadsgjengen i Terrengavdelingen på Jæren har kommet lenger med OL-løypa til Gunn-Rita Dahle Flesjå på fem dager enn de fleste OL-arrangører gjør på et tiår. Foto: Privat
Dugnadsgjengen i Terrengavdelingen på Jæren har kommet lenger med OL-løypa til Gunn-Rita Dahle Flesjå på fem dager enn de fleste OL-arrangører gjør på et tiår. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter

Vinteren står for døra, og det er bare ni måneder til OL 2016 går av stabelen. Men i løpet av en liten uke har jærbuene fått utrettet mer enn de fleste OL-arrangører får levert på et tiår. De har bygget en skogløype proppfull av relevante elementer og langt på vei både sondert og organisert selve tjuvtreningsanlegget til Dahle Flesjå.  

– Med denne farten burde det ikke ta mange ukene før hele anlegget er klart, sier Bjørn Kjetil Aanensen. Han er primus motor for prosjektet, og snakker like fort som han jobber.

Og kimen til hele prosjektet? En artikkel på terrengsykkel.no der Dahle Flesjå fortalte at det viktigste med turen til prøve-OL i oktober var å samle erfaringer fra løypa slik at hun kan bygge en kopi av løypa i nærmiljøet og terpe på detaljene til alt sitter som støpt.

– Jeg leste på Terrengsykkel.no at Gunn-Rita ville lage en kopi av OL-løypa her, sier Aanensen.

Forrykende framdrift
På tirsdag traff Aanensen en kar i skogen som viste seg å være kompis med Kenneth Flesjå. Han fortalte at de var ute og kikket etter terreng som kan brukes til en slik løype. Da tente Aanensen på alle plugger.

– Vi har fått lov til å sykle i denne skogen her, og vi får lov til å lage løyper her av Jæren Skoglag, som eier skogen. Så det har vi gjort, sier Aanensen, og forteller at terrengavdelingen ikke somlet da de hadde løyve.

– Vi har kloppet bekker og laget noen hopp og slikt, og eierne er veldig fornøyde med oss. Så hvis Gunn-Rita og gjengen har lyst, så kan vi få bygge noe skikkelig, sier han.

Det ene fører fort til det andre. Onsdag møtte Aanensen både Kenneth Flesjå og Sondre Norland, som er teknisk trener for landslaget, i skogen. Norlands trente øye oppdaget fort hvor de kunne lage en rundløype, og deretter var de formelt i gang.

– På torsdag begynte vi å hugge opp tømmer som har falt i storm, for det har vi lov til. Og da vi syklet sammen på torsdag kveld, viste det seg at en entreprenør her i strøket kunne droppe av et lass med grus omgående, forteller Aanensen, som tok spaden i egen hånd.

Saken fortsetter under

Thomas Nærland - Stian Osmundsen - Lasse Johannesen - Helge Løge - Foto Privat 100x924
Det flasker seg i skogen på Jæren. Foto: Bjørn Kjetil Aanensen

Det flasker seg i skogen på Jæren. Foto: Bjørn Kjetil Aanensen

Hopp og sprett
Fredag, lørdag og søndag har det vært nesten sammenhengende dugnad i skogen.

– Det har vært så mye folk at det tok ikke mange timene før vi ble ferdige med det vi skulle bygge. På tre timer har vi bygget tre gap-hopp og et par BMX-hopp, og vi har bygget og utbedret noen doseringer. Dette er noen av de elementene som skal være med i kopi-løypa, forteller Aanensen, og legger til at skogløypa allerede er nesten ferdig.

Nå skal dugnadsgjengen begynne å anlegge den ekte kopien, og til den er det tøffere krav. Den må være på hardpakket grus slik at det blir like tøff som OL-løypa i Rio, og det skal være bare håndlagde elementer. Sondre, Kenneth og faren til Gunn-Rita har sondert etter et åpent felt for den, og nå mener de har funnet et hogstfelt som kan egne seg. Der håper de også å bygge en skikkelig rock-garden av samme kaliber som den Gunn-Rita møter i Rio.

Men selv om iveren er upåklagelig, og lokale aktører stiller opp på alle kanter, er det likevel noen formelle og økonomiske elementer som må falle på plass.

– Vi må få godkjent den hardpakkede løypa av skogvokteren, og det gjenstår litt med budsjetter. Men snart er det vinter, og da vil løypa sette seg slik at den blir hard, og det må skje før det eventuelt kommer snø. Det er mye grus og en del tusenlapper som må legges inn der. Men det går nok ikke mange dagene før det meste er på plass, og jeg tenker at innen en måned kan den bli ferdig, sier Aanensen.

Setter Jæren på kartet
Aanensen har imidlertid større og mer langsiktige visjoner for løypa enn OL-medalje for Gunn-Rita, selv om det selvsagt står i fokus akkurat nå. Aanensen tror anlegget vil bidra til betydelig rekruttering til terrengsykling fra hele Jæren.

– Vi har jo mange som sykler landevei og grus her på Jæren, men nå blir det en vanvittig rekruttering til terreng fra hele Jæren, sier han ivrig.

– Ringvirkningene av dette er store. Hvis vi kunne få til en familiedag med Gunn-Rita her, så ville det være helt vanvittig. Hun er jo lokal, og hun snakker som oss. Hun har 10 VM-titler, og så er hun likevel så jordnær. I går la hun seg til i gruppa til terrengavdelingen, og i tillegg trener hun i vår skog, sier Aanensen.

– Vi har fått en god start. Fortsetter det slik, kan det bli helt magisk, sier han. 

Bjørn Kjetil Aanensen Ultrabirken 2015 - Foto Privat 1400x924
Bjørn Kjetil Aanensen er primus motor for dugnadsgruppa som skal bygge en kopi av OL-løypa der Gunn-Rita Dahle Flesjå kan terpe på detaljene inn mot Rio i august. Foto: Privat

Bjørn Kjetil Aanensen er primus motor for dugnadsgruppa som skal bygge en kopi av OL-løypa der Gunn-Rita Dahle Flesjå kan terpe på detaljene inn mot Rio i august. Foto: Privat

Publisert 2. november 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 2. november 2015 kl 10.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen