COGNACRITTET
Hva: Terrengsykkelritt "rundbane" 1, 2 eller 3 runder á ca. 6km etter eget ønske/kondis
Hvor: Fådalen/Tynset
Når: Lørdag 19. sept. kl. 16.00
Underlag: Utelukkende sti/kjerrevei/grus – fritt for asfalt
Hvem: Alle som vil sykle
Konsept: Idealtid uavhengig av distanse
Premier: Cognac til idealtidvinner, uttrekkspremier
Hvorfor: Sykkelglede, felles arena for elite og mosjonister, gamle og unge
Bonus: Økologisk linsesuppe til alle i mål, grilling og røverhistorier fra feltet
Pris: 50 kroner
Cognacrittet på Tynset ble etablert i fjor høst, og er utviklet etter tre kriterier: Det skulle være et ritt som for det første ikke koster skjorta, for det andre har minst mulig asfalt, og ikke minst har fokus på både bredde og glede, sier Per Roger Bekken, som er initiativtaker til Cognacrittet, og også en av ildsjelene bak etapperittet Trans-Østerdalen.
Les også: Knekte etapperittkoden
Men Bekken ønsket også å skape en arena der både elite og mosjonister kan konkurrere mot hverandre på en artig og uformell måte. Derfor har han snekret sammen et annerledes idealtidkonsept.
Deltakerne sykler en løype på rundt 6km og gjør det en, to eller tre ganger etter eget ønske/kondis. Idealtida er uavhengig av hvor mange runder en velger å kjøre. Altså kan det bli en sekundstrid mellom en eliterytter som sykler tre runder og en mosjonist som sykler en eller to runder. Så her kan eliten og mosjonistene virkelig kjempe mot hverandre, i motsetning til de tradisjonelle turrittene der de i beste fall starter på samme startstrek.
Celebert og uformelt
Så langt er både Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng og Knut Erik Nesteby påmeldt fra Team Trek Mesterhus, samt Elin Bjørnstad-Tuveng.
– Min taktikk er å kjøre tre runder så fort som mulig og tipper da jeg er ganske nærme idealtida, sier Nesteby, som gleder seg til både løypa og after bike.
Premiereutgaven trakk drøyt 30 deltakere, og Bekken forventer opp mot 50 i år.
– Trek Mesterhus team 2, som er den virkelige motoren i teamet, punktum for sesongen her i år, der feelgood er fokus. Det blir alltid trivelig etter premieutdelingen med grilling og røverhistorier fra en lang sykkelsesong, sier Bekken.
Saken fortsetter under
Frode Risan foran Kristoffer Müller (som delte seieren med Kjetil Vang i Cognacrittet 2014), på vei inn til mål på premiereutgaven av Cognacrittet, med Brostrup Müller i bakgrunnen. Foto: Arrangøren
Les også: Dobbeltseier til Trek Mesterhus
Ja, det blir Cognac
– Cognacrittet ble navnet da vi satte opp ei hel flaske Cognac til vinneren av rittet på idealtid... Vi ser nå at det kan være et litt uheldig navnevalg, men nå følger navnet oss. Runden har også fått navnet "Cognacrunden" på både folkemunne og på turkart/skilt, forklarer Bekken, som presiserer at hovedpremien består, akkurat som navnet.
– Vi har fortsatt en hel flaske Cognac til vinneren på idealtid, men også uttrekkspremier som oster fra Synnøve Finden, spekemat fra Nortura, mandelpotet fra Tynset, samt mye mer. Dette fordi vi også synes at mat, og særlig lokalmat, er viktig å fronte, sier Bekken.
Flere ritt på terminlista
Det begynner å tynnes i rittilbudet, men Cognacrittet er slett ikke det eneste som skjer denne helga. Lørdag går også Intersport Rundbane i Mosjøen, samt finalen i Norgescup rundbane. Søndag kjører CK Victoria sitt rundbaneritt Victoria Terreng.
Helga 26.-27.september kjøres både Hortensmarka Rundt og Dølisjøen Rundt, samt nyskapingen Lygna Opp – 15km motbakkeritt med 620 høydemeter fra Røykenvik til Lygnasæter.
Videre begynner Norgescupen i sykkelkross helga 10.-11. oktober med Spikkestad kross og Bærumskross. Norgescupen avsluttes med NM 15. november.
Cognacrittet har en høy sosial profil, og after bike er like viktig som on-bike. Foto: Arrangøren