UBEKYMRET: Knut Røhme har både profflag og Olympiatoppen i ryggen inn mot OL-sesongen. Ikke alle norske utøvere er like priveligerte. FOTO: Cube Factory Racing
Lesetid: 7 minutter
Verdenscupen i Nove Mesto (24-26. mai), Val di Sole (14.-16. juni) og Crans-Montana (21.-23. juni) blir avgjørende for rytterne som blander seg inn i uttaket til OL i Paris.
Det vil si, dersom det blir tatt ut én norsk utøver:
– Er de dårlige hele gjengen, er det ikke sikkert vi stiller med noen i det hele tatt. Vi innstiller den vi mener er best skikket, og så er det opp til Olympiatoppen å bestemme om de vil sende dem, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til terrengsykkel.no.
De som kjenner ham vet at uttalelsen falt med et lite smil i munnviken, for det er lite terrengsjefen har mer lyst til å gjøre.
Det som også gjør uttaket litt spesielt, er at to av utøverne er nødt til å ta på seg et lite favorittstempel underveis. Forbundets generelle økonomiske forfatning er skral, men via Olympiatoppen og prosjektmidlene til «Det krevende steget» har to av utøverne fått litt ekstra å rutte med på veien mot Paris.
– Utrolig trist
Olympiatoppen har valgt seg ut Knut Røhme og Mats Tubaas Glende, og dermed også øremerket tilskuddet til disse to.
Summen er pålydende 400 000 kroner for 2023- og 2024-sesongen. Pengene gjør blant annet at duoen sykler verdenscuprittene i Mairipora (12.-14. april) og Araxá (19-21. april) i neste måned.
Dit skal også U23-utøverne William Handley og Sondre Rokke. De er dog nødt til å dekke utgiftene selv.
– Du og Mats Tubaas Glende har mottatt et tilskudd fra Olympiatoppen, som gir dere ekstra gode finansielle vilkår. Det er vel ikke urimelig å tenke at dere på grunn av dette favoriseres noe i dette uttaket. Hvordan ser du på det?
– Jeg tenker at vi var heldige som presterte godt i fjor. Olympiatoppen er beinharde når de ser på utøverne som kan gjøre det godt i et OL. Vi får nå ting litt ekstra tilrettelagt og det gjør oss kanskje til favoritter i et uttak. Vi får i hvert fall den letteste oppkjøringen rent økonomisk. Samtidig er jobben vi skal gjøre like vanskelig, sier Knut Røhme til terrengsykkel.no.
Tidligere har terrengsykkel.no skrevet om at WO2 Max, et privat sponset lag for ryttere i U23- og juniorklassen, har gått inn med pengestøtte til forbundet for å redde landslagsopplegget i inneværende sesong.
Røhme uttalte seg om den økonomiske situasjonen i forbundet på vei inn i OL-sesongen før den nyheten sprakk, men også da var hans største bekymringen rettet mot dem som nå befinner seg i aldersbestemte klasser.
– Jeg synes det (den økonomiske situasjonen, vår anm.) er utrolig trist. Det er veldig trist med tanke på rekrutteringen og de som kommer etter oss. Inn i en OL-sesong kan du som junior oppleve å bli usynlig veldig fort. De pengene vi har fått, skal brukes på to personer. Alt fokus ligger i så måte på oss, og selv om vi skulle ha et ønske om å bruke midlene på en annen måte, så kan vi ikke gjøre det.
– Dette sammenfaller også med at vi har den generasjonen med størst og best bredde på vei ut av juniorklassen på lenge. Så det er ganske brutalt. Det kjennes nesten litt urettferdig. På den ene siden er jeg utrolig glad, men det er samtidig trist å se terrenglandslaget stå nede i knestående. Det går utover mange unge, påpeker Røhme.
Tror ikke tilskuddet blir avgjørende
Landslagssjef Knudsen Storsæter er enig og mener det viser litt av svakheten til den norske toppidrettsmodellen.
– Det er ikke noe nytt at det er dårlig stilt med ressurser rundt terrengsykling. På vei inn i en OL-sesong, og med de talentfulle utøverne vi nå har på vei opp fra juniorklassen, synes du dette er ekstra belastende nå?
Får pengegave fra privat sponsor. Det åpnes samtidig opp for at det kan drysse mer midler over landslaget i terrengsykling.
– Det er fryktelig vanskelig synes jeg. Særlig når vi nå i miljøet ser at vi har ressurser til de som er eldst og best. Det gjør det enda vanskeligere for dem som er på vei opp i systemet. De reiser rundt og holder på, sier han og fortsetter:
– Utfordringen er at det er to forskjellige potter ting tas fra. Den norske toppidrettsmodellen synliggjør problemstillingen litt. Det å bygge opp utøvere er ikke så interessant, men når de er på toppen, så finnes det penger. Man er nødt til å investere i å få folk på veien dit også. Det finnes heldigvis både gode skole og gode klubbmiljøer i Norge som redder oss litt. Hadde det ikke vært det, hadde vi vært sjanseløse. Disse gode miljøene gjør at situasjonen likevel ikke er så ille, selv om forbundet får gjort mindre, sier landslagssjefen og nevner blant annet Wang Toppidrett, NTG-skolene og klubber som Frøy, Rye, Son, Lillehammer, Sande og Region Øst.
– At du har to utøvere som nå sykler med spesielt gode betingelser fra Olympiatoppen som en del av uttaket, hvor mye tror du det kommer til å ha å si til slutt?
– Jeg tror ikke det vil få noen betydning. Roger (Gjelsvik, vår anm.) bryr seg ikke om hvem det er som har fått støtten, men det er de to vi per dags dato måtte sette ressursene inn på. Det som betyr noe, er hvordan du gjør det i konkurransene. Du starter ikke noe høyere på rankingen eller har ekstra poeng ved starten av året, bare fordi du mottar denne støtten.
Håper flere melder seg på i OL-uttaket
I håp om å la utøverne starte sesongen med like vilkår, har landslaget besluttet at de to konkurransene i Brasil vil telle minst i det endelige uttaket.
– De viktigste løpene er i verdenscupen når det gjelder OL-uttaket. Standarden der er den samme man møter i OL. Rittene som er lengst unna, vil telle minst, påpeker Knudsen Storsæter.
Foruten Røhme og Tubaas Glende, vil Petter Fagerhaug og Emil Hasund Eid være blant de aktuelle foran OL i Paris. Røhme tror også andre utøvere kan ende opp i den endelige miksen:
– Nå skulle jeg vel kanskje sagt at det bare var meg som var aktuell, men jeg er i hvert fall én av rytterne, sier han spøkefullt.
– I tillegg er det Mats, Petter Fagerhaug, Emil Hasund Eid og Erik Hægstad. Jeg vet at Erik har trent veldig godt i vinter og var i tillegg med i Tokyo. Det er vel kanskje de jeg tenker på som hovedkandidatene. Ole Sigurd Rekdahl kan også være et alternativ, mener Røhme.
– Hva tenker du om konkurransen mellom dere ryttere, frykter du at det kan bli «spisse albuer» i et slik race om OL-plassen?
– Jeg tror det hele kommer til å gå ryddig for seg. Drømmen er på et vis at vi er 3-4 utøvere som kjemper tett og har en skikkelig fight fordi vi som lag har tatt store steg. Men man ser vel ofte at det er én eller to utøvere som ender opp med å ta skikkelig steg og utvikler seg noenlunde jevnt utover sesongen, sier han.
Røhme kommer også med en oppfordring til ryttere som nå kanskje føler at de jobber litt motstrøms i terrengsykkel-karrieren sin:
– Jeg vet også at ryttere ved siden av meg har hatt veldig dårlig forutsetninger tidlig i karriere. Verken Mats eller meg hadde noe særlig å gjøre med landslaget som junior og førsteårs i U23-klassen. Det endret seg litt da jeg var i mitt tredje år, for da begynte jeg å sykle ifra de som var på landslaget. Da hadde de heller ikke noe annet valg enn å ta meg med. Som utøver må man vise at man er litt ivrig og er villig til å stå i det. Det blir litt det samme for den neste generasjonen som står på startstreken nå, påpeker han.
PS: OL-fellesstarten i Paris sykles mandag 29. juli. Det er kun 38 ryttere som har anledning til å starte i det litt uvanlige OL-formatet. Landslagssjefen regner med å ha uttaket klart etter konkurransen i Crans-Montana, men åpner for å vente til i etterkant av NM dersom det er vanskelig å skille mellom utøverne.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.