Det er fritt fram for de som vil sykle EM i maraton når Furusjøen Rundt går av stabelen 6. juli. Her finner du informasjon om hvordan nettopp du stiller til start.
For de som vil delta i EM på eget initiativ kreves kun aktiv lisens og klubbtilhørighet, eller at en er på et UCI-registrert lag. Skal du sykle i landslagsdrakta gjelder Norges Cykleforbunds nylig reviderte uttakskriterier.
– I EM maraton kan man melde seg på som klubbrytter. For VM maraton har Norge en kvote på seks ryttere. Det er det samme som vi har for rundbane i både EM og VM, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter. Det arrangeres ordinære eliteklasser for menn og kvinner senior i EM. Menn elite sykler 90 kilometer, mens kvinner elite sykler 70 kilometer.
Videre har Furusjøen Rundt også status som master-EM, med aldersinndelte klasser. I disse klassene kan alle med helårslisens delta. Master menn og kvinner sykler de samme løypene som ble brukt til Norgescupklassene til og med i fjor, altså henholdsvis 73 og 57 kilometer. Junior menn elite sykler 57 kilometer og bruker samme løype som master kvinner, mens junior kvinner elite sykler 32 kilometer.
Online påmelding til alle klasser og distanser er åpen. Påmeldingsfristen for elite- og masterklassene er 26. juni.
Det er også krav om at alle som deltar i de aktive klassene må sykle i drakt godkjent av egen klubb og forbund. De som representerer landslag skal sykle i nasjonens drakt, godkjent av UCI.
Ingen endringer i turrittet
I tillegg til mesterskapet og mastermesterskapet, arrangeres turrittet Furusjøen Rundt som normalt. Dette rittet er som tidligere på 70 kilometer, og avvikles på samme dag som EM og Master-EM.
– Det er også viktig for oss å understreke at det vanlige Furusjøen Rundt-rittet på 70 kilometer og med seeding til Cykelvasan og Birken arrangeres som normalt og parallelt med EM. Dette er i dette rittet de fleste deltar, og løypa til 70-kilometeren er mye snillere enn EM- og Norgescupløypa, som også kalles Pathfinder og er seedingsritt for UltraBirken, sier Brendstuen.
Det arrangeres også ungdomsklasser med løypelengder fra 12 til 32 kilometer avhengig av alder, og en kortere utgave av turrittet uten tidtaking på 12 kilometer.
Dette synes de norske rytterne om Furusjøen-løypa:
OLE HEM
– Hva liker du best med løypa i Furusjøen Rundt-rittet?
– Det er ikke bare teknisk i utforkjøringene, slik det ofte er på kontinentet. Det tror jeg vil gi oss norske en hjemmebanefordel. Men aller mest liker jeg den lange utforkjøringen ned til Kvam. Den er lang nok til at du virkelig kan ta inn litt tid der, ikke bare noen sekunder men kanskje opp til et minutt om forholdene ligger til rette for det. Den er lang og bratt og har raskt underlag, så det kiler bra i magen ned der.
– Hva liker du minst med løypa?
– Det er nok bakken opp fra Kvam. Den er lang og bratt, og har stedvis opp mot 20 grader stigning. Selv om den ikke er teknisk vanskelig, så tar den fryktelig på. Den vanskeligste er den første delen av rittet. Det er steinete og teknisk faktisk nesten helt til du kommer til nedkjøringen mot Kvam. Etter det blir det mindre steinete. Du kan nesten si at Furusjøen Rundt er to ritt: Ett fram til nedkjøringen, og ett annet derifra og inn.
– Hva er ditt beste minne fra løypa?
– Det er nok nedkjøringen til Kvam for to år sida, da jeg vant rittet. Det var i den utforbakken at jeg fikk en ordentlig luke på Fredrik Haraldseth og Lars Granberg, og det var mye lettere å sykle derifra når jeg ikke hadde dem hengende på hjul. Jeg håper jeg kan få til noe liknende i år.
HILDEGUNN GJERTRUD HOVDENAK
– Hva liker du best med løypa i Furusjøen Rundt-rittet?
– Jeg liker veldig godt at det er så mye terreng og så nydelig terreng. Det er mye fin sti, og siden det ikke er så mye skogsterreng, så blir ikke stiene så sleipe selv der det er bløtt. Det er åpent og oversiktlig, og etter hvert er løypa også godt merket. Og så er det flotte arrangører, og det betyr jo også litt for oss som deltar. Dessuten er det ikke så veldig mange høydemeter, og en avslutning som passer meg bra.
–Hva er ditt beste minne fra løypa?
– Jeg syklet veldig bra i Furusjøen Rundt i fjor, da jeg vant rittet. Da klarte jeg å presse meg, og fikk en god opplevelse i løypa.
– Hva er ditt verste minne fra løypa?
– Det er nok den første gangen jeg syklet rittet. Da punkterte jeg om og om igjen, mistet kjedet sikkert 12 ganger, og følte at jeg sprang mer enn jeg syklet. Jeg var ganske muggen da jeg kom i mål.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.