En viktig prinsippsak - Oppdatert!

– Jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å konkurrere for Sverige i internasjonale mesterskap igjen, så lenge jeg må forholde meg til de samme menneskene i forbundet.

Sist oppdatert: 16. august 2017 kl 23.08
PROTESJÉ: Thomas Frischknecht har vært Jenny Rissveds lagleder siden hun var 19 år gammel. I vinter vant de Cape Epic sammen. Foto: Scott.
PROTESJÉ: Thomas Frischknecht har vært Jenny Rissveds lagleder siden hun var 19 år gammel. I vinter vant de Cape Epic sammen. Foto: Scott.
Lesetid: 13 minutter

– Helt fra begynnelsen av dette for 16 måneder siden har Anders Bromée lagt press på meg om å signere en kontrakt som jeg ikke ville signere. Ha sa tydelig fra at det ikke var rom for forhandling. Jeg ville være lojal mot sponsorene mine og signerte derfor ikke. Nå har Alexandra Engen, Ida Jansson og jeg blitt blokkert for at vi ikke vil bryte våre andre kontrakter for å undertegne kontrakten med forbundet. Selv om jeg nå har fått lov til å bruke min egen hjelm og briller ser jeg ikke for meg at jeg kommer til å konkurrere for Sverige i internasjonale mesterskap igjen så lenge jeg må forholde meg til de samme menneskene i Svenska Cykelförbundet. Jeg er en følsom person og jeg trenger å være 100 prosent trygg i omgivelsene mine for å prestere. Jeg hadde det sånn under OL i fjor, og når jeg konkurrerer med Scott-Sram-laget mitt. Men jeg har det ikke sånn nå med Svenska Cykelforbundet, skriver Jenny Rissveds til Terrengsykkel onsdag ettermiddag. 

Les også: OL-mester dropper VM

Den regjerende Olympiske mesteren Jenny Rissveds nekter å skrive under på det Svenske Cykelforbundets landslagskontrakt, noe som gjør at hun ikke kan delta i VM i Cairns i Australia 5. til 10. september.  Alexandra Engen og fjorårets junior-verdensmester Ida Jansson har heller ikke ønsket å underskrive SCFs kontrakt, og står også de over årets VM. Dermed blir hele seierspallen fra de svenske mesterskapene i rundbane tidligere i sommer hjemme mens VM arrangeres i Cairns, 21 år etter Rissveds team-sjef tok VM-gull der. 

Les også den ferske svenske mesteren Emil Lindgrens innlegg i debatten her. Emil er tidligere proff på Giant og Bianchi og tok sølv i sprint-VM på Lillehammer i 2014. Et utdrag nedenfor: 

– Inför VM i Nove Mesto får vi ett avtal skickat till oss där vi är fria att använda våran egen hjälm och glasögon. Gör vi det så avsäger vi oss rätten till att vara med och ha möjligheten att bli utsedd till årets cyklist och stipendiat från SCF/POC. Efter VM så diskuteras frågan inte mer från min sida. 
Under hösten får jag höra ord som sagts under året från SCF sida. -Emil, Alexandra och Jenny behövs inte. Vi klarar oss utan dem… 
I vintras får vi landslagsaktuella ett mail med ett nytt avtal. Där står att vi måste köra full POC utrustning annars är vi ej aktuella för kommande uppdrag. Inga undantag! I detta avtal finns ej något angående ev bonus eller liknande slutet 2016. Jag påpekar även detta och får till svar att det ej existerar någon sådan för 2017.Striden står om landslagskontrakten mellom syklistene og SCF som også inkluderer en sponsoravtale med det svenske hjelm- og klesmerket POC. Avtalen med SCF krever at alle på et svensk sykkellandslag skal sykle med hjelmer, klær og briller fra Poc i internasjonale mesterskap. 

Vi tok en telefon til laglederen i Scott-Sram, Jenny Rissveds arbeidsgiver de siste fem årene, Thomas Frischknecht, for å høre hvorfor situasjonen var så låst. 

Hvorfor kan dere ikke bare gå med på at Jenny Rissveds kan sykle VM med Poc-hjelm?

– Bildet er litt mer komplisert enn at vi bare kan la Jenny sykle med POC-hjelm i VM. Kontrakten med SCF gir SCF fullstendige rettigheter på alt av Jennys utstyr i alle mesterskap. Vi ser dette som et første steg mot at nasjonale forbund selger sponsoravtaler på mer utstyr, som sko og sykler. I løpet av de siste 50 årene har det vært sedvane at de nasjonale forbundene kan selge sponsorer på draktene, men ikke mer. I UCI-reglene er rider's kit, ordene som blir brukt. Det er dette Bromée i SCF tolker til å inkludere hjelm, hansker og briller. For oss så handler dette om at SCF tvinger Jenny Rissveds til å bryte med en allerede inngått kontrakt, sier Frischknecht. 

Ny kommentar fra Frischknecht onsdag ettermiddag: 

– Jeg har prøvd å forhandle med SCF i de siste 16 månedene. Forrige uke gikk vi rett til POC for å forhandle med dem direkte. De virket helt overrasket over problemstillingen. Det Svenske Cykelforbundet har holdt denne saken skjult og ikke fortalt POC om problemene de har hatt med å få syklistene til å signere landslagskontrakten. POC CEO Jonas Sjögren sa da at Jenny Rissveds kunne sykle VM uten POC-hjelm og briller for å løse problemet. Jeg respekterer denne avgjørelsen om samarbeid for fremtiden i stedet for å jobbe mot hverandre. Jeg vet at Jenny gjerne vil sykle med landslagsdrakten som POC tilbyr. Hvis SCF hadde spurt POC tidligere hadde vi unngått hele styret. Men hele denne saken handler mindre om rettigheter og kontrakter og mer om stolthet og frykt for å tape ansikt for mannen i SC, legger Frischknecht til. 

– For oss er dette en viktig prinsippsak og handler om mye mer enn å bare la Jenny få sykle i POC-hjelm i VM. Slipper vi opp for dette er vi redd for hva som blir neste steg. Forhåpentligvis kommer UCI med et klart vedtak angående dette. Bestemmer de at nasjonale forbund kan selge sponsorkontrakter for hjelmer så vil vi akseptere det, men nå kan vi ikke akseptere at Jenny må skrive under på en kontrakt som strider mot en kontrakt hun allerede har med oss. For oss er det klart at et bilde av Jenny fra VM med POC-hjelm vil være verdiløst. Vi vil ikke engang bruke et sånt bilde i markedsføringen vår. Vi frykter at dette kan være første steg mot en situasjon der nasjonale forbund kan selve sponsorrater for alt syklistene bruker i mesterskap. Hele finansieringen av sykkelsporten vil kollapse hvis nasjonale forbund kan se bort i fra personlige kontrakter og profflagenes kontrakter med syklistene. Hvis syklistene plutselig forplikter seg til å bruke egne landslagssko, og landslagssykler ved å delta i mesterskap, vil det å drive et profflag bli vesentlig mindre attraktivt. Dette vil bare slå tilbake på syklistene og sporten, sier Frischknecht. 

LAGLEDER: Thomas Frischknecht er sjef for Scott-Sram, og tidligere verdenscupvinner, verdensmester og OL-medaljør i terrengsykling. Foto: Scott
LAGLEDER: Thomas Frischknecht er sjef for Scott-Sram, og tidligere verdenscupvinner, verdensmester og OL-medaljør i terrengsykling. Foto: Scott

LAGLEDER: Thomas Frischknecht er selv tre ganger verdensmester i terrengsykling, inkludert XCO-gull fra sist gang VM gikk i Cairns i 1996.
De siste fem årene har han vært Jenny Rissveds team-sjef. Foto: Scott

Anders Bromée i det svenske Cykelforbundet mener dere kunne ha justert Rissveds kontrakt etter fjoråret, og at det var naturlig at dette ble gjort etter at dere hadde blitt informert om SCFs avtale med POC. Kunne dere ikke gjort dette? 

– Vår avtale med Jenny for 2017 og 2018 ble underskrevet i januar 2016. Før avtalen mellom SCF og POC ble inngått. Jenny ønsket dette for å ha trygghet og ro rundt OL-satsingen. I kontrakten tok vi høyde for at hun kunne vinne VM-gull, OL-gull og verdenscupen i beregningen av en eventuell lønnsøkning for 2017 og 2018. Jenny makset ut alt i 2016 og det var ikke noe behov for å reforhandle kontrakten etter OL-gullet. Jenny er en profesjonell syklist og hun har signert kontrakter som binder henne til hjelm og briller allerede. Hun kan derfor ikke underskrive en ny kontrakt med forbundet som krever at hun bruker POC-hjelm og briller i VM og EM. Det er fint at forbund kan inngå avtaler med merker som POC, men de bør gjøre unntak for de syklistene som er på profflag, og som er avhengig av profflagene økonomisk. Vi betaler for Jenny hele året. 90 prosent av pengene som brukes på Jennys satsing kommer fra oss. Hun kan ikke konkurrere i verdenscupen med det svenske landslaget. Alt SCF gjør er å gi henne et opplegg for VM og EM. Det er vi som betaler for at hun skal samle UCI-poeng året rundt slik at hun kan kvalifisere Sverige til OL. Hvis hun nå ikke kan delta i VM fører det til at det blir vanskeligere for henne og samle nok poeng til å kvalifisere Sverige til OL. Jeg vet ikke engang om Bromée tenker til 2019 og Tokyo i 2020, men hvis ikke Jenny deltar i VM og EM så blir det vanskeligere for Sverige å komme til OL.

Hvordan har dialogen vært mellom dere og Anders Bromée?

– Vi har prøvd å finne løsninger med SCF på en veldig diplomatisk måte. Det ville vært enkelt for oss å gå til rettslige skritt her. SCF kan ikke presse Jenny til å bryte en gjeldende kontrakt ved å skrive under på en annen. Det strider mot europeiske lover å tvinge noen til å bryte en arbeidskontrakt. Det er SCF som bryter en uskrevet, eller fra UCI, en uklar regel. Vi har ikke ønsket å gå til full konfrontasjon med SCF. Det er uansett SCF som bestemmer hvem som blir tatt ut til VM og vi har vært redde for at de vil kunne ødelegge for våre syklister i fremtiden hvis vi går for hardt til verks.

– Anders Bromée prøver å skylde på at vi som profflag kan vike her, men det er bare én person som har skylden her og det er Anders Bromée og avtalen han har inngått med POC. Jenny var i en posisjon etter OL der hun var en stolt svensk utøver som ikke lenger ønsket å konkurrere for Sverige på grunn av Anders Bromée. Hele denne striden er en del av problemet som har gjort at Jenny ikke har klart å konkurrere i år. Det er synd at én person kan skape en sånn situasjon. Jeg håper at noen i Sverige våkner nå og ser at Anders Bromée ødelegger fremtiden ikke bare for Jenny Rissveds men også for svensk sykkelsport. For Jenny er det nå et stort handicap å være svensk. Hun blir så frustrert over denne situasjonen når hun ser hvordan andre forbund støtter sine syklister, sier Frischknecht uten å legge noe særlig i mellom.

GENERALSEKTRETÆR: Anders Bromée er generalsektretær i Svenska Cykelforbundet.
GENERALSEKTRETÆR: Anders Bromée er generalsektretær i Svenska Cykelforbundet.

GENERALSEKRETÆR: Anders Bromée er generalsektretær i Svenska CykelForbundet

Anders Bromée i Svenska Cykelforbundet mener han har oppdaget en mulighet i UCIs regelverk når det kommer til landslag, og at deres avtale med POC ikke er i strid med reglene, men snarere nyskapning når det kommer til nasjonale forbunds økonomiske situasjon. 

– Alt vi som forbund tjener går tilbake til syklistene. Det er ingen som får bonuser her hos oss, sier generalsekretær i det Svenske Cykelforbundet Anders Bromée til Terrengsykkel på telefon.

– Det er de store ressursterke teamene som legger press på syklistene her. Lagene har ikke den juridiske retten på sin side, sier generalsekretær i det Svenske Cykelforbundet Anders Bromée til Terrengsykkel på telefon.

– Vi har over 100 syklister på forskjellige landslag og det er bare tre av disse som ikke vil underskrive kontrakten. Ingen av landeveisyklistene har protestert. Både Emilia Fahlin (Wiggle-Honda) og Tobias Ludvigsson (Ag2r) har skrevet under uten å protestere, sier generalsekretæren.

– Jeg har hittil ikke sett et eneste profflag som driver med ungdomsarbeid. Det er vi som forbund som administrerer hele sporten. Det er vi som har mekanikere til VM for alle syklistene ikke bare proffene, sier han.

– POC har vist seg som en fabelaktig samarbeidspartner for oss. De er villige til å strekke seg langt for at syklistene skal være fornøyde. De spesialtilpasser drakter til våre para-utøvere, og de er veldig opptatt av å tilby de svenske syklistene de beste produktene på markedet når det kommer til aerodynamikk og sikkerhet. 

Anders Bromée kom til SCF fra skisporten og satte seg ned og leste reglene til det internasjonale sykkelforbundet, UCI da han kom til SCF. I det internasjonale sykkelforbundets regelverk står det at nasjonale forbund kan selge sponsorrater på «rider's kit» i forbindelse med mesterskap. Anders Bromée har tolket dette til å gjelde mer enn bare selve landslagsdrakten. 

– At ingen andre landslag har solgt rettighetene til hjelm, briller og hansker før betyr ikke at vi ikke kan gjøre det når reglene åpner for det, sier han om konflikten som nå har oppstått der SCF krever at svenske syklister skriver under på en landslagskontrakt som forplikter deres syklister til å bruke POC hjelm, briller og hansker i tillegg til landslagsdrakten, når de sykler i VM og EM. Kontrakten er den samme både for landeveissyklister og terrengsyklister.

De tre som ikke ønsker å skrive under på landslagskontrakten er den regjerende olympiske mesteren i terrengsykling, Jenny Rissveds, jr-verdensmesteren fra 2016, Ida Jansson, og tidligere dobbel verdensmester i terrengsykkelsprint Alexandra Engen. Alle tre har i utgangspunktet gode muligheter til topp plasseringer i årets VM i Cairns i Australia, men de har nå nektet å underskrive landslagskontrakten. Rissveds sykler for Scott-SRAM, Alexandra Engen for Ghost, og Ida Jansson for Specialized til daglig.

­– Jeg tolker det som at det er team-sjefene deres som ikke lar dem skrive under på kontrakten. De store teamene er redde for at flere forbund kommer til å gjøre som oss i fremtiden, sier Bromée.

Han tror SCF har oppdaget en åpning i UCIs regelverk som flere forbund vil utnytte fremover.

– Jeg visste at det å selge hjelmer og briller som en del av landslagsantrekket ikke var vanlig, men vi prata med veldig mange før vi gjorde det. Vi ante at teamene kom til å protestere, men vi trodde ikke de skulle bli så redde. I fjor hadde vi noen unntak så alle kunne tilpasse seg, men i år har vi ønsket at alle skulle skrive under på den samme kontrakten. Vi har fått retten til å selge hansker, hjelm og briller fra UCI, det er ikke vår feil at andre forbund ikke har gjort dette tidligere sier Anders Broméen hos SCF.

Tidligere i dag skrev Jenny Rissveds følgende på Facebook. 

BEKLAGER: Jenny Rissveds er lei seg for situasjonen som har oppstått, men står på sitt om å ikke undertegne SCFs landslagskontrakt.
BEKLAGER: Jenny Rissveds er lei seg for situasjonen som har oppstått, men står på sitt om å ikke undertegne SCFs landslagskontrakt.

BEKLAGER: Jenny Rissveds er lei seg for situasjonen som har oppstått, men står på sitt om å ikke undertegne SCFs landslagskontrakt. 

 

Jonas Sjøgren er CEO hos POC - Han har lagt ut følgende uttalelse på POC sine nettsider. 

«Contracts are a complicated, but necessary, part of sport. However, if there is a willingness to discuss and find a solution to a particular problem, from all parties involved, then we are always willing to be as open and flexible to ensure that our national athletes get to compete at the highest level.»

«We have shown our flexibility and willingness to find the best solution for all, most recently by agreeing that some athletes at the Olympics could chose to use their team sponsors equipment, instead of POC. Without hesitation we are willing to consider all possibilities and avenues to ensure that Jenny Rissveds and other athletes are free to compete at the Championships and welcome the chance to support our athletes

 

Terrengsykkel har også kontaktet Alexandra Engen for en kommentar. Hun har svart oss følgende: 

«Jag önskar att inte ge någon kommentar och koncentrerar mig istället på träningen och den sista världscupen.»

Verdenscupfinalen i terrengsykkel rundbane foregår i Val di Sole i Italia helgen 25.- 26. august, to uker før VM i Cairns. 

Publisert 16. august 2017 kl 12.00
Sist oppdatert 16. august 2017 kl 23.08

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen