Femundrittet legges ned etter åtte år. Foto: Kent Murdoch
Lesetid: 3 minutter
I fjor ble Femundrittet avlyst grunnet for liten påmelding og interesse. Nå legges rittet ned på ubestemt tid, blant annet på grunn av de nye kravene til formell opplæring av løypevakter i alle sykkelritt.
– De nye reglene til opplæring av løypevakter var en betydelig faktor for oss da vi besluttet å legge ned rittet, bekrefter rittleder Odd Magnar Opgård i Femundrittet.
Saken fortsetter under
Eirik Bruland og Martin Andersen under Femundrittet 2016, da rittet fungerte som NM maraton. Foto: Kent Murdoch
Regelverket gjør at frivillige vegrer seg mer Opgård forklarer at med de nye kravene til opplæring av løypevakter ble det for vanskelig å arrangere ritt for en liten klubb i en grisgrendt kommune der det allerede var krevende å finne nok frivillige til å bemanne alle postene i det drøyt åtte mil lange rittet i Engerdal.
– Jeg kan til en viss grad skjønne behovet for slike regler for landeveisritt, men de nye kravene til løypevakter er håpløse for terrengritt, sier han.
Femundrittet gikk hovedsakelig i terreng og på grusvei, men benyttet områder på begge sider av to hovedveier, slik at traséen måtte krysse bilvei flere ganger.
– Vår løypetrasé utløser krav om veldig mange vakter som har opplæring. Men selv om vi sender folk på kurs nå i vår, er det ingen garanti for at de faktisk kan stille opp når rittet går eller at vi har dem igjen neste år. Det er jo mye som kan komme i veien for folk, og med slike krav vegrer folk seg mer for å si ja til å være frivillig, forklarer Opgård.
Engerdal SK er ikke alene om å legge ned ritt på grunn av de nye kravene om opplæring av løypevakter.
Dyrt å arrangere Det var ikke bare kravene til opplæring som gjorde at Engerdal sykkelklubb så seg nødt til å legge ned Femundrittet. Det var heller ikke økonomi i å arrangere et så omfattende ritt for såpass få deltakere.
– Det hadde vært annerledes om det var hundrevis av deltakere hvert år. Det hadde bare da vi hadde NM i 2016. Da var det opp mot 500 ryttere med, og det var skikkelig moro, sier Opgård.
Spurtoppgjør mellom Eskil Evensen-Lie og Eirik Bruland, som tok bronsen på målstreken under NM i 2016. Foto: Kent Murdoch
Etterlyser svenskene Med en løypetrasé som går tett inntil svenskegrensa og bare tre mil fra Dalarnas sykkelparadis Idre, synes Opgård det er snodig at det sjelden kom svenske ryttere til Femundrittet.
– Mens mange norske ritt sliter, fylles de svenske terrengsykkelrittene til randen, og interessen for ritt der stiger. Cykelvasan er jo mye mer populær enn Birkebeinerrittet nå, og det er masse norske syklister som deltar der. Så det er jo litt rart at svenskene i så liten grad deltar i norske ritt, sier Opgård.
– Vi synes jo det er synd å legge ned etter åtte år, men det er ikke noe nederlag heller. Den generelle oppslutningen om sykkelritt har jo gått opp og ned før også, og kanskje er det interesse for å arrangere et ritt her igjen senere. Nå frigjør vi ressurser til å gjøre mer av andre ting, arrangere flere klubbritt og interne aktiviteter, sier han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.