Hei!
Jeg heter Kristoffer, og jeg jobber med å skrive om- og ta bilder av sykling. Forhåpentligvis kjenner du til noe av arbeidet mitt fra før. Jeg har holdt på med dette i noen år nå, og det som kanskje er mest givende med jobben, er å møte, se og observere mennesker.
Året vi nettopp la bak oss, har vært minst like begivenhetsrikt som året før. Og året før der. Jeg har fotografert syklister i alle mulige situasjoner, og opplevd mange sterke øyeblikk som fotograf. Felles for alle disse menneskene, er at de utstråler- og uttrykker en sterk lidenskap for sporten, idretten eller fritidsaktiviteten terrengsykling. Her er noen av øyeblikkene- og folkene jeg husker godt fra 2014.
1. Vinnerskallen
Nino Schurter er en syklist jeg alltid har hatt sansen for. Plettfri teknikk, ekstrem fysikk, og et konkurranseinnstinkt få kan matche. Før starten i herrenes rundbaneritt på Hafjell var han preget av alvoret. Det er fascinerende å se hvordan ryttere går inn i en helt egen boble de siste minuttene før start, og gjør sine ritualer og tankesett før startskuddet går. Nino gikk helt taus og uttrykksløs frem til startstreken, og slo seg selv på brystet. Kort tid etter var det ringreven Julien Absalon som skulle ta hjem VM-gullet. Skuffelsen til Nino var dårlig kamuflert når han stod på pallen.
Les også: Herreduellen i bilder
Mot i brøstet: Nino Schurter midt i sine mentale forberedelser før starten i rundbane-VM i Hafjell.
2. Livsnyteren
Under arbeidet med boka Stisykling i Norge traff jeg Sture Pettersen i Narvik. Stisyklingsmiljøet er lite, men entusiasmen er stor. Gjennom sin turblogg har Sture selv inspirert andre til å sjekke ut nordnorsk natur på to hjul. De tre dagene med sykling i Narvik var intense, slik det ofte er på reportasjetur. Vi sykla fra morgen til kveld hver dag, og Sture gjorde en plettfri jobb som guide. Humoren satt løst på turene, og vi lo så tårene trillet innimellom. Det toppet seg dog da Sture skulle dra på litt ekstra ved svabergene i Skjomdalen, og kom litt for nære vanndammen han skulle sykle rundt. Han havnet i stedet oppi, og måtte legge alt av klær til tørk på svaberget. Imens tok han likegodt noen runder på sykkelen for maks effektiv klestørk.
Ute til tørk: Sture Pettersen sykler seg tørr etter en liten fuktig velt.
3. Fjordingen
Lidenskap kommer til uttrykk på så mange måter. Noen skriker, noen skråler, noen gestikulerer. Og noen sier ikke så veldig mye, slik som Halvard Avdem. Luringen fra Lierne i Nord-Trøndelag har flyttet til Nordfjord, hvor han fråtser i hittil ganske ukjente og sinnsyke stisykkelmuligheter. Heldigvis tok han på seg å vise meg rundt da jeg var på besøk, og da han smile lurt og sa stille at "deinn her e bra", så skjønte jeg etterhvert at det var mye bra i vente.
Instafacechatsnap: Halvard Avdem, Sigleif Myklebust og Øyvind Østvedt sørger for å henge opplevelsene på de riktige emneknaggene.
4. Setebyggeren
Som selverklært kunstnersjel og tidligere frilanser syns jeg det er utrolig morsomt å se folk leve ut sine største interesser og drømmer. Utenfor Oslo bor en slik type. Man kan trygt si at Otto Jæger har funnet sin nisje i å produsere karbonseter på bestilling for syklister som er over gjennomsnittet opptatt av utstyr. Jeg ble fascinert av hvordan han glødet av entusiasme da han snakket om faget sitt, og syklingen.
Fibermannen: Otto Jæger har gjort levebrød av karbonseteproduksjon for kresne bakender.
5. Supermosjonisten
United Bakeries-cup, Norgescup, turritt, Norgesmesterskap, Verdensmesterskap, you name it. Johan Jørgen Lindgaard Strømberg har de siste årene dukket opp på hvert eneste ritt jeg har fotografert. Det føles hvertfall sånn. Den blide 41-åringen er ikke redd for å sette verken andre raske mosjonister eller norgeseliten på plass.
Alltid med: Om det er et lite ritt i distriktet, eller VM i terrengsykling, Johan Jørgen Lindgaard Strømberg er med.
6. Sykkeltesteren
Gaute Reitan har testa sykler siden jeg selv gikk i bleier. OK, så ille er det kanskje ikke, men Terrengsykkels frilanser fra Mjøndalen/Krokstadelva/Drammen/sammadet har vært med i mange år, og hjelper oss med utstyrstesting. Våren 2014 tok jeg turen til Krokstadelva for å teste sykler på hans "hjemmebane". Gaute er av den typen som er irriterende god teknisk. De få gangene jeg klarer å holde hjulet hans, føler jeg likevel at han sykler silkemykt, mens min egen sykkel høres ut som en kasse med krystallglass som sparkes bortover stien.
Testpiloten: Gaute Reitan har prøvd mer utstyr enn de fleste, og er en viktig ressurs for bladet.
7. Ildsjelen
For Gjertrud Bø virker det som om sykling handler om mer enn bare ritt. Hun virker genuint opptatt av sykkelglede, og å dele gleden. Det være seg gjennom bilder fra sykkelferier, eller som mentor for de unge i Son Sykkelklubb. Som en kjent figur i rittmiljøet var hun selvfølgelig også å finne når det ble arrangert fatbikeritt på Lygna.
Ildsjelen: Gjertrud Bø er kanskje en av landets mest lidenskapelige syklister.
8. Turkameraten
Per-Eivind Syvertsen har jeg kjent til via felles sykkelvenner gjennom flere år, men det var først i 2014 at vi fikk syklet sammen. Først i Kongsberg hvor han bor, og hvor han guidet meg til bokprosjektet mitt. Han overbeviste med både teknikk, fart, og stil på bilder, så jeg inviterte han likegodt med til Narvik bare en måned senere. Vi rundet av året med en tur til Torsby i Sverige, hvor han var med for å teste tjukksykler. Før turen var han skeptisk til hele konseptet, men bare måneder etterpå var sykkelboden utstyrt med en tjukkas.
Kamelsvelgeren: Per-Eivind Syvertsen anno høsten 2014 skulle definitivt ikke ha fatbike. Per-Eivind Syvertsen anno julen 2014 var helfrelst på fatbike.
9. Talentet
Det kom ikke som en bombe på noen av oss. Med klatreegenskaper i norsk særklasse, ville det vært merkelig om ikke Carl Fredrik Hagen ville utforske hvor langt han kan nå med smale dekk og asfalt. Den sympatiske syklisten fra Oppegård blir nok å se på et terrengritt eller to, men vil i 2015 først og fremst satse på Landevei. Lykke til!
Klatreren: Mot slutten av 2014 skjedde som mange hadde forventet. Et av våre største talenter på terrengsykkelsiden de siste årene, Carl Fredrik Hagen erklærte sin overgang til landeveien.
10. Braaapern
Er det noen som utmerket seg ved å la syklinga stå for snakket i 2014, må det være Ove Grøndal. Den lavmælte karen jeg møtte i Nesbyen snakket ikke unødig, men lot heller støvet stå bak seg i utforkjøringene. Som primus motor for Nesbyen Freeride og bygging av stier, har han gjort mye for miljøet både lokalt og nasjonalt.
Braaap: Ove Grøndal har bosatt seg i enduro-paradiset Nesbyen, hvor han bygger, vedlikeholder og sykler stier.
11. Ingeniøren
Det er godt og vel fem år siden jeg og Mathias dro på første tur med Terrengsykkel sammen. Jeg som fotograf og sykkeltester, og han som sykkeltester. Da han omtrent samtidig flyttet til Trondheim, betydde det at vi utgjorde distriktskontoret til Terrengsykkel i noen år. Mathias har imponert meg gang etter gang med sin utrettelige arbeidsvilje, øye for både detaljer og det store bildet, og ikke minst turselskap.
Ingeniøren: Mathias Marley har gjennom en årrekke bidratt med kunnskap og innsikt til Terrengsykkel.
12. Programmereren
Friluftsliv er mer digitalt enn noen gang før, og alle opplevelser skal deles, likes, kommenteres og diskuteres. Minst like viktig som alle skrytemulighetene i etterkant av turene, er muligheten til å finne ut hvor turene skal gå. Når jeg var i Hallingdal for å jobbe med Stisykling i Norge, traff jeg Bjørn Jarle Kvande, som må sies å være i samme bransje. Gjennom trailguide.no jobber han for at andre skal kunne finne turer rundt om i Norge.
Programmereren: Bjørn Jarle Kvande utretter mye godt for terrengsykkel-Norge fra kontoret sitt på Gol.
13. Løypebyggeren
Det var et begivenhetsrikt år for sykkeldestinasjonen Hafjell. VM i august og september er det største som har skjedd i Norsk terrengsykkelhistorie. Men året startet på ingen måte lett, da nyheten om at Hafjells Bike Parks framtid stod i fare. Sykkelparken, og dens gudfar Snorre Pedersen
Løypebyggeren: Etter mange års hardt arbeid, takket Snorre Pedersen for seg i Hafjell Bike Park. Sykkelmiljøet engasjerte seg heftig da nyheten kom.
14. Junioren
Det virker som en evighet siden at Erik N. Resell kjøpte en brukt sykkel av broren min. Den lille pjokken gikk gradene i moderklubben TVK, og utviklet seg raskt. Fra Trøndercup, til Norgescup, og helt til VM i Hafjell hvor han syklet inn til sitt livs beste resultat med en 13.plass. Det blir spennende å følge Erik videre i 2015!
Les også: Gutten som ble voksen i Hafjell
Ungdommen: Etter å ha fulgt Erik Nordsæter Resell fra barns ben av, var det utrolig morsomt å se han prestere på hjemmebane under VM på Hafjell.
15. Inspirasjonskilden
Våren 2014 fikk jeg en mail med et lesertips, slik jeg ofte får. Men dette var noe annerledes. "Denne mannen bør du prate med". Mannen var Brynjar Gulliksen. Han hadde fått diagnosen ALS, men fortsatte å sykle, og dette gjorde inntrykk på de som møtte han. Når jeg fikk høre om Brynjar, tenkte jeg bare at dette må jeg gjøre. Det var spesielt å sitte hos Brynjar i den varme vårsola og prate om livet, døden og syklinga. Brynjar må kanskje være en av de mest lidenskapelige syklistene jeg har møtt i mitt liv, og jeg er takknemlig for at jeg fikk bli med han på stitur i nærområdet. Den turen endret mye av måten jeg selv nyter sykkelturene mine.
Les også: Brynjar Gulliksen sykler for livet
Se video fra en av Brynjars nylige sykkelturer her!
Motivatoren: Brynjar Gulliksen viste en livsglød, positivitet og sykkellidenskap jeg sjelden har sett maken til da jeg besøkte han i slutten av mai.
16. Grunnleggeren
Det er ikke alle man får syklet med så ofte som man gjerne vil. Men Trond Vidar er en sånn type som jeg kan dra på tur med uten å ha møtt han på seks måneder, og det er som om vi syklet i går. En tvers gjennom kjernekar, og lidenskapelig stisyklist.
Grunnleggeren: Trond Vidar Storhaug Kjellén var med å starte magasinet Terrengsykkel for flere år siden.
17. Oslolosen
En ting er å bli kjent i Oslo by som nyinnflytta trønder, men å bli kjent i Oslomarka er et helt annet kapittel. Godt var det at en av mine beste venner gjennom årene, Øyvind Gjermshus hadde tid til å bli med meg rundt for å vise meg stiene. Øyvind var i sin tid med å starte opp nettstedet du leser denne artikkelen på, og vi har syklet sammen siden 2004.
Oslolos: Øyvind Gjermshus var en av bidragsyterne til terrengsykkel.no i sin spede barndom.
18. Trønderkameraten
Å flytte fra Trondheim til Oslo medførte også at det skulle bli lengre mellom hver gang jeg og Arne Radmann fikk syklet sammen. Arne har styles for miles på sykkelen, og har vært min go-to sykkel"modell" i Barteby. Det var hyggelig å møtes igjen under Utflukt i Trysil, og få sykla sammen og fotografert litt igjen.
Hjulmann: Arne Radmann utforsker fine skogsstier i Rörbäcksnäs.