Traséen i det to dager lange Grenserittet Etappe er klar, og byr på mye flytsti i skogene på begge sider av svenskegrensa. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 3 minutter
Grenserittet, som i år feirer 20-årsjubileum med arrangementene 3. og 4. august, opplever en oppsving i interessen etter flere år med synkende påmelding.
– Vi har rundt 1600 påmeldte til årets arrangement, og det er flere enn på samme tid i fjor, sier Caroline Koren, som er daglig leder i Grenserittet.
Hun trekker fram at de siste årene har det vært stor pågang de siste ukene inn mot rittet, mens det før var slik at de store grusklassikerne ble fulltegnet mange måneder før snøen gikk.
Årets nyhet, familierittet fra Prestebakke til Festningen i Halden, har også blitt en suksess. Dette arrangementet åpner for at deltakere ned til ni år kan sykle sammen med en voksen, til bare 250 kroner i startavgift. Koren tror distansen på drøyt 36 kilometer er innen rekkevidde for mange, både voksne og barn, og at arrangementet kan være en fin introduksjon til terrengsykkelritt.
– Dette er en veldig fin familieaktivitet, og påmeldingen hittil viser at mange ønsker å gjennomføre dette. Til kun 250 kroner per person tror vi at dette kan være starten på noe stort, sier Koren, og legger til at det ikke er et krav at de påmeldte må være i slekt.
Ny start i hovedrittet Hovedrittet, det 80 kilometer lange Grenserittet fra Strömstad til Halden, får i år nytt startsted.
I stedet for start i Strömstad sentrum og defilering med mastermotorsykkel de første kilometerne, starter rittet nå på mattestarten, som fortsatt ligger der den alltid har gjort på vei 164, og uten defilering.
Saken fortsetter under
Slik blir den nye starten i Grenserittet. Illustrasjon: Grenserittet
Må knekke etapperittkoden Mens hovedrittet ligger foran skjema med hensyn til påmeldinger og det nye familierittet har funnet sin nisje, sliter Grenserittet Etappe med kun 13 påmeldte så langt. I fjor var det 44 påmeldte til rittet, som da gikk over tre dager.
I år er rittet, som går nesten utelukkende på sti, redusert til to dager, etter tilbakemeldinger fra deltakerne. Fjorårets sisteetappe som var selve Grenserittet, utgår. Det er blant annet fordi Grenserittet Etappe skal være et rent terrengritt, uten lange gruspartier.
– Vi hadde en spørreundersøkelse blant de som deltok i fjor. Flere antydet at tre dager fra torsdag til lørdag gjorde det krevende å få rittet til å passe inn i kalenderen. Derfor kuttet vi torsdagens etappe i årets utgave. Men for å kunne gjennomføre todagersrittet, må vi ha minst 50 deltakere, sier Koren.
Koren lurer på hva som gjør at stisyklistene ikke melder seg på til Grenserittet Etappe, når både UltraBirken og Trans-Østerdalen 3-dagers trekker hundrevis av stisyklister, og fjorårets premiereutgave høstet bøttevis med kudos for både løypetrasé, konsept og gjennomføring.
– De som var med i fjor, synes konseptet var attraktivt og at stiene var magiske, så vi sliter med å skjønne hva det er som mangler, sier Koren, som undres om folk vegrer seg for å sykle på GPS-spor i stedet for i merket løype.
– Noen er skeptiske til å kjøre på GPS-spor, men tilbakemeldingene etter rittet i fjor var at selv førstegangsdeltakere syns det gikk greit å laste ned og følge sporet. Det er et system som er ganske utbredt i rittsammenheng nedover i Europa, blant annet i Trans Portugal som vi har hatt mye kontakt med. De bruker også handicapsystemet med en klasse uavhengig av alder og kjønn, sier Koren.
Marius Bekkevold underveis på sti som inngår i årets utgave av Grenserittet Etappe. Foto: Kristoffer Kippernes
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.