Grenserittet kjøres etter handikap

I Grenserittets nye 3-dagers får alle deltakere et handikap basert på alder og kjønn, og startposisjon utfra dette.

Sist oppdatert: 16. januar 2017 kl 18.45
Når alle får startposisjon basert på handikap, blir det første rytter i mål som vinner Grenserittets nye 3-dagers. Foto: Grenserittet
Når alle får startposisjon basert på handikap, blir det første rytter i mål som vinner Grenserittets nye 3-dagers. Foto: Grenserittet
Lesetid: 3 minutter

Dermed stiller alle i teorien likt. Og ettersom alle deltakerne har like forutsetninger når handikapet benyttes, blir det bare en resultatliste for rittet, og første rytter i mål vinner.

– Handikapet er basert utelukkende på alder og kjønn, ikke på ferdighet, sier Thor Fagereng til Terrengsykkel.

– Grenserittet som arrangør ønsker med dette å stimulere begge kjønn og alle aldersgrupper til å delta. Fellesskapsfølelsen tror vi vil styrke opplevelsen og bidra til mangfoldighet i deltakergruppen, sier han.

Fagereng forklarer at handikapformelen er basert på mange års erfaring og er grundig utprøvd i andre sammenhenger.

Les også: Grenserittet 3-dagers blir GPS-ritt

Kan slå veldig skjevt ut
Thomas Engelsgjerd er usikker på hvordan et slikt helt teoretisk konsept vil slå ut i praksis.

– Skal man bruke handikap må man i hvert fall kjøre en prolog eller noe slikt først og basere handicapet på det. Ellers kan det slå veldig rart ut, sier han.

Engelsgjerd frykter at en del av eliterytterne og lagene som sykler for å vinne, vil droppe rittet dersom det skal kjøres etter en teoretisk utregnet formel utelukkende basert på kjønn og alder.

– Ta for eksempel en kar som Stefan Repshus. Han har jo bikka 50 og ville fått et heftig handikap, men han er jo allerede så godt trent at han er vond å hanskes med som det er, sier han.

Saken fortsetter under

Steffan Hartz Repshus - Murdoch 1400x933
Stefan Repshus kan bli ekstra seig i Grenserittet 3-dagers dersom 50-åringen får startposisjon utfra aldershandikap. Foto: Kent Murdoch

Stefan Repshus kan bli ekstra seig i Grenserittet 3-dagers dersom 50-åringen får startposisjon utfra aldershandikap. Foto: Kent Murdoch

Les også: Repshus og Aamodt raskest i Trans-Østerdalen 

Snu resultatlista i stedet
Engelsgjerd trekker fram at det er andre tiltak som er mer rettferdige dersom formålet er å skape mer fellesskap og stemning i rittet.

Han mener det ville vært mer hensiktsmessig å kjøre første etappe som ordinært ritt med fellesstart, og deretter snu startrekkefølgen for andre etappe basert på resultatet av første etappe. Da ville de som kom sist i mål på første dag starte først på andre etappe, og feltet totalt ville få en mer samlet målgang på andre etappe. Så får samlet tid over alle etappene avgjøre hvem som vinner rittet for damer og herrer, sier han.

– Jeg syns absolutt det er riktig på slike turritt at feltet kommer mest mulig samlet i mål. At folk blir ferdig omtrent samtidig gir en større fellesskapsfølelse og mer stemning enn om eliten kommer i mål tre timer før folk flest og dermed har gått hjem før de andre er ferdige, og det er viktig på slike arrangementer, sier Engelsgjerd.

Les også: Satser alt mot VM 2017

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 16. januar 2017 kl 18.45
Sist oppdatert 16. januar 2017 kl 18.45

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen