TILBAKE: Grenserittet måtte avlyse arrangementet i fjor, men grusklassikeren fra Strömstad til Halden er tilbake på terminlista i år med dato 21. august 2021. Foto: Snorre Veggan
Lesetid: 5 minutter
Etter flere år med nedgang i antall deltakere hadde Grenserittet lagt opp til flere endringer for arrangementet i 2020, da rittet måtte avlyses for første gang i arrangementets over 20 år lange historie.
I stedet ble det i fjor kjørt en forkortet versjon, Grenserittet Light, for 200 deltakere første helga i september.
Nå gleder daglig leder i Grenserittet Vegard Halvorsen seg til å arrangere Grenserittet igjen, og har både plan A og B klar for årets utgave av det 80 kilometer lange terrengsykkelrittet mellom Strömstad og Halden.
– Blir det ritt i 2021? – Ja. Første pri er å arrangere Grenserittet som vanlig, fra Strømstad til Halden. Det er det vi går for og det vi håper på, men det forutsetter åpne grenser.
– Må dere gjøre noen tilpasninger i Grenserittet for å ivareta smittevernhensyn? – Å gjennomføre Grenserittet på normalt vis forutsetter at grensa er åpen. Men er den det, så kan vi tilpasse rittavviklingen for å få det til innenfor de smittevernhensyn og restriksjonene som måtte gjelde, enten det gjelder antall deltakere i puljene eller tidsintervall mellom puljene. Vi gode og store områder for å få til både på start og i mål. Men det er vanskelig å vite nå hva de vil være i august.
– Hvis grensa fortsatt er stengt i august, hva er alternativet? – Vi planlegger for å kunne gjennomføre Grenserittet med start og mål i Norge.
I fjor la Grenserittet om rittdatoen og flyttet arrangementet to uker senere, til midten av august. Det videreføres nå, og i år arrangeres Grenserittet 21. august.
Måtte avlyse rittet som første arbeidsoppgave Grenserittet startet 2020 med å ansette Halvorsen som ny daglig leder med tiltredelse 1. mai i fjor. Halvorsen fikk med det en spesiell start på karrieren.
– Jeg begynte i jobben med å avlyse Grenserittet på min første arbeidsdag. Så i stedet for å planlegge for ritt i august, har jeg brukt året til å jobbe med planlegging og å skape et bedre arrangement for deltakerne, slik at rittet skal bli enda bedre i 2021, sier Halvorsen.
Ny lagkonkurranse på sikt I tillegg til nettsider og videreutvikling av det tradisjonelle Grenserittet i 2021, har Halvorsen jobbet med et nytt konsept med lagkonkurranse for bedrifter, lag og foreninger eller vennegjenger. Disse er imidlertid på vent siden det fortsatt er uklart hvilke restriksjoner som vil gjelde i forhold til smittevern og nærkontakt.
– Her må vi bare se an hva som skjer med restriksjoner framover, så dette er ikke noe vi markedsfører foreløpig.
Regnskap i null Til tross for at Halvorsen måtte starte jobben med å avlyse rittet og refundere startkontingenten til de som var forhåndspåmeldt og Grenserittet knapt hadde noen inntekter i fjor, har Grenserittet klart å levere et nullregnskap for 2020.
– Vi fikk ikke all verden i inntekter i 2020, og vi mistet alle inntekter fra betalende deltakere. Men vi fikk 1.250 millioner kroner støtte fra koronakompensasjonsordningen på linje med Birken og andre idrettsarrangementer. Det var med å redde regnskapet i 2020, og gjør at vi startet 2021 med blanke ark, sier Halvorsen.
– Hva har koronaåret gjort med Grenserittet som organisasjon? – Det er bare jeg som er ansatt på full tid, og et par som jobber deltid med rittet rundt arrangementet. Så det har ikke påvirket oss så mye.
– Har dere måttet nedbemanne? – Nei. Det er bare jeg som jobber fast i organisasjonen. Siden jeg var ny i jobben da vi måtte avlyse, valgte vi å ikke permittere meg. De som jobber i forbindelse med rittet trengte vi ikke å leie inn i fjor.
Han legger likevel ikke skjul på at det har vært et krevende år, og at Grenserittet har vært nødt til å snu på skillingen alle steder det har vært mulig.
– Hvilke økonomiske konsekvenser har koronaåret hatt for Grenserittet? – Vi har måttet kutte kostnader på driften. Det har vi gjort ved å være fornuftige i de valgene vi har tatt gjennom året. Vi har for eksempel nesten ikke brukt penger på markedsføring, i og med at alt har vært så usikkert, sier Halvorsen.
Han trekker også fram at siden Grenserittet ble avlyst i fjor, er det mye av det de hadde kjøpt inn og bestilt for 2020 som kan brukes i år.
– De premiene vi bestilte for 2020 var laget uten årstall. Det betyr at vi kan bruke dem i år i stedet, og at vi ikke får nye kostnader der, sier Halvorsen.
Gleder seg til å skape sykkelfest Etter et år uten arrangementer håper Halvorsen at syklistene er gira på ritt igjen.
– Jeg gleder meg til å stå på festningen i Halden og ta imot glade deltakere. Det er ikke bare for egen del, men jeg tror folk har godt av å komme seg ut igjen og delta på arrangementer. Det trenger vi etter et slikt år, sier han.
I tillegg til det 80 kilometer lange hovedrittet, er det også satt opp tre kortere ritt: Grenserittet MIDT, Grenserittet UNG for deltakere mellom 13 og 16 år, og Grenserittet FAMILIE. Disse er alle på 36 kilometer med start i Prestebakke og målgang på Fredriksten festning i Halden, og arrangeres parallelt med hovedrittet. Det arrangeres det også barneritt for deltakere opp til 12 år på Fredriksten festning fredag 20. august.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.