Hardrocx-ABAX
Består av fire ryttere i 2015: Greg Saw, Bersvenn Støen, Jarle Fredriksen, Thomas Engelsgjerd
Hovedfokus: Maratonklassikerne (blant annet Birken, Grenserittet og Helterittet), Norgescup Maraton og NM Maraton (Femundrittet)
Birken, Grenserittet og Helterittet er viktige ritt for Team Hardrocx-ABAX denne sesongen, i tillegg til NM og Norgescup.
– Birken er den eneste pallen i Norge jeg ikke har vært på, sier Greg Saw, som har ambisjoner om å endelig endre på den statistikken i år.
– Dette er karer jeg kunne bodd ti dager på en ettroms hybel med, og kameratskapet er viktig for å få laget til å fungere, sier Saw.
Han er både glad for og stolt over at de alle tre kontaktet ham for å bli med på prosjektet.
– At de kommer til meg og vil være med på dette sier meg at de er tente på å gjøre en god jobb.
Bersvenn Støen, som kommer til Hardrocx-ABAX fra Team Helios-DBS (nå Team Trek Mesterhus), og Fredriksen er ryttere Saw kjenner fra tida på landeveien. Støen var stadig i brudd sammen med Saw, og i slike sammenhenger får man fort et inntrykk av hva slags folk man har med å gjøre, forklarer Saw.
Støen er definitivt en mann Saw stoler på og gjerne vil jobbe videre med. 32-åringen fra Nord-Østerdalen har flere sesonger bak seg på landeveien, og har blant annet syklet for det italienske laget Gruppo Sportivo Mastromarco.
Jarle Fredriksen er en moden mann fra Sandefjord. 40-åringen er godt kjent i sitt lokalmiljø og tukter gjerne ungdommen når sjansen byr seg.
– Han vet hva som skal til for å vinne ritt. Han har slått utallige kontinentallagsryttere og vinner aldersklassen sin i flere av de store rittene. Dessuten er han populær lokalt og en flott ambassadør for Hardrocx i et område som er viktig for oss, sier Saw, som har stor tro på Fredriksen.
– Og så har han spurt meg i to år om mulighetene til å bli med på Hardrocx-ABAX. Nå får han det.
Thomas Engelsgjerd er med sine 21 år lagets yngste. Engelsgjerd kom til Hardrocx-ABAX i fjor, men fikk en trøblete 2014-sesong preget av skader og benbrudd.
– Til tross for at han brakk beinet i fjor og ikke fikk med seg høydepunktene i sesongen, så stilte han opp for laget og kjørte taxi for oss andre under Birken, og var en fantastisk servicemann, sier Saw, som er overbevist om at Halden-gutten vil komme sterkere tilbake i år.
– Jeg var sjøl ute i over 10 uker, men greide å komme tilbake på slutten av sesongen og overrasket både meg sjøl og feltet med seier i Australia, sier Saw.
Les mer om Saws eventyr i Australia: Tuktet både planter og dyr
Som lag har Hardrocx-ABAX strategien klar: Det handler rett og slett om å tråkke fortest mulig.
– Men for all del, man må jo utnytte de situasjonene som byr seg underveis, sier Saw, som er tilhenger av å se an hvordan rittet utvikler seg i stedet for å kjøre blindt på en forhåndsbestemt strategi.
– Det er sjelden vi snakker mye om strategi i laget på forhånd. Det er ofte bedre å bare vente og se. Terrengsykling er ærlig. Den sterkeste rytteren vinner, sier Saw.
– Samtidig er det jo slik at det er styrke i flokken, og det skal vi benytte oss av. Håkon Austad er for eksempel taktisk veldig smart, men når det kommer to av meg så blir jobben hans dobbelt så tøff, sier Saw.
Når det er sagt, forventer Saw også at lagkameratene oppfører seg ordentlig i feltet.
– Jeg syns alle skal kjøre for seg selv, men du jakter ikke på en lagkamerat for å slå ham, hvis det betyr at ryttere fra andre lag tar pallen, sier Saw.
– Men disse gutta er modne nok til å skjønne dette. Vi har en gentleman’s kontrakt.
Rytterne får drakter, hjelm, hansker, briller, sko og utstyr, samt kostnader til ritt og treningssamlinger dekkes av laget. Sykler får de basert på innsats.
– De får tilbake basert på hva de leverer. Forutsetningen for å få sykkel fra oss er at de sykler minst seks eliteritt i sesongen. Vinner de ritt så vanker det bonuser, men de må jobbe for sykkelen, forklarer Saw, som har vært manager på laget i en årrekke.
SAWs MENN: Fra venstre Greg Saw, Thomas Engelsgjerd, Jarle Fredriksen og Bersvenn Støen. Foto: Privat