Historisk Minnaar

Tøffe forhold preget utforklassikeren i skotske Fort William. Det skulle gjøre sitt til at rutine virkelig kom til sin rett.

Sist oppdatert: 8. juni 2015 kl 10.42
TIDENES BESTE: Nå står både Greg Minnaar og Steve Peat med 17 verdenscupseiere i herreutfor hver. Flest noensinne. Minnaar kan godt ta flere i løpet av året. Foto: Øyvind Aas
TIDENES BESTE: Nå står både Greg Minnaar og Steve Peat med 17 verdenscupseiere i herreutfor hver. Flest noensinne. Minnaar kan godt ta flere i løpet av året. Foto: Øyvind Aas
Lesetid: 6 minutter

– Du kan aldri avskrive Greg Minnaar. Red Bull-TVs kommentator Rob Warner kjenner utforsyklistene bedre enn de fleste, men alle som har fulgt sporten en stund vet at Sør-Afrikanske Minnaar har noe helt spesielt.

SPESIELL: Greg Minnaar vant VM på hjemmebane i Pietermaritzbourg i 2013. Foto Gary Perkin
SPESIELL: Greg Minnaar vant VM på hjemmebane i Pietermaritzbourg i 2013. Foto Gary Perkin

SPESIELL: Greg Minnaar vant VM på hjemmebane i Pietermaritzbourg i 2013. Foto Gary Perkin 

I fjor høst opererte han kneet. Tidlig i vår måtte tommelen til kirurgen. En dårlig oppskrift på suksess i sesongens tøffeste utforkonkurranse. 34-år gamle Minnaar er ikke en som følger vanlige oppskrifter.

 Les Kaja Marienborgs reisebrev fra Lourdes. 

Det var vinneren av verdenscupåpningen i Lourdes, Aaron Gwin som først satte standarden i Fort William. California-mannen hadde en av sine gode dager på sykkelen. En slik dag da løypa ser mye enklere ut for ham enn for de fleste andre. En dag der hans finale-run bragte ham i ledelsen med nesten sju sekunder. Et Stillehav i internasjonal utforsport. New Zealandske George Brannigan måtte finne seg i å overlate ledertronen til Gwin.

Hadde Gwin gjort det igjen? Hadde han igjen funnet spor som ingen andre hadde sett og klart å flyte der alle andre bremset?

Vi fikk svaret allerede da nestemann satte utfor.

Colombianske Marcelo Gutierrez har hatt flere topp plasseringer i det siste, men både pall og scene har vært et stykke unna. I Fort William fikk han det meste til å stemme og passerte den andre mellomtiden bare tre sekunder bak Gwin. Fortsatt ganske mye, men likevel et tegn på at Gwins løp ikke var av den Gwinske, overmenneskelige typen. Da Gutierrez i tillegg klarte å ta inn noen tideler på Gwin mot slutten var det et tegn på at Gwin denne gangen kanskje kunne slås. Ikke som i sesongåpningen i Lourdes der han var i en egen klasse.

Gutierrez tok en bunnsolid andreplass i mål. Mindre enn tre sekunder bak Gwin. Hvor god var tiden til colombianeren? Kanskje var det han som hadde prestert abnormalt?

 

Den ene favoritten etter den andre kom ned etter Gutierrez. Kanadiske Steve Smith var første utfordrer, men han viste at han ikke har formen helt inne ennå, til tross for en god kvalik. To langvarige skadeavbrekk har satt verdenscupvinneren fra 2013 godt tilbake.

Alltid solide Gee Atherton var neste mann. Briten misser sjelden, og har vært på pallen i Fort William hvert av de siste ti årene. Gee leverte varene denne gangen også, men var det ikke litt nøling og stanging gjennom det utrolig vanskelige skogspartiet?

Tredje plass i mål – to tideler bak Gutierrez. Ikke det Atherton håpet på. Han ville nok heller hatt plasseringen som lillesøster Rachel hadde fått tidligere på dagen. Den øverst på pallen.

Remi Thirion kom gjennom gjørmesklia i skogen løpende med sykkelen mellom beina. Ikke en effektiv utforteknikk når tideler og sekunder teller. Han var ute av kampen. Hanskeløse Sam Blenkinsop var neste mann. Han syklet på omtrent akkurat samme tid som i kvaliken. 4.53.043 – 8 tideler raskere enn i kvaliken. Da holdt det til sjette plass. Nå gikk Blenki inn på fjerde, drøye sekundet bak Gee.

Skulle Gwins tid holde likevel.

Superveteranen Minnaar var neste mann. Sør-Afrikaneren jaktet sin 17. verdenscupseier. En seier som ville gjøre at han tangerte lagkompisen Steve Peat i flest verdenscupseiere i karrieren. Minnaar tok sin første i 2001. Da var han 20 år.

Nå 34-år-gamle, 190 høye, og nypoererte Minnar har vunnet i Fort William tre ganger før. Inger har flere seiere der enn ham. Taklet han årets gjørmeføre også?
Selvfølgelig gjorde han det. Den moderne utforsportens beste mann takler alle forhold. Han er også en mester til å sykle med skader og til å komme tilbake fra skadeopphold. Han fant flyten i vinden på toppen. Sparte på tråkkene. Brukte kreftene når de best kom til sin rett. Traff på rennelinja gjennom gjørmesklia og holdt et tettere spor fra den høye droppen inn i doseringen enn noen andre. Ville han ha fysikken som trengtes på slutten?

Minnaar er sterk som en afrikansk løve. Også etter skade. Og han er en mester til å trille og til å få med seg fart over de siste hoppene i Fort William. På strekningen de kaller The Motorway er høy fart alt. Minnaar tok en frekk linje også her. Hoppet over en ny innersving og fikk en rettere linje i en ny dosering. Holdt seg nede i svingene med svinglinjer som Sam Hill kunne ha kalt sine egne.

Minnaar tråkket hele veien til linja og forstod med en gang at dette var et bra run. Hans 17. vinnerrun?

LEGENDE: Med 17 verdenscupseiere i utfor er Greg Minnaar nå tidenes mestvinnende i verdenscupen i utfor, sammen med lagkamerat Steve Peat. Foto: Sven Martin fra Hafjell.
LEGENDE: Med 17 verdenscupseiere i utfor er Greg Minnaar nå tidenes mestvinnende i verdenscupen i utfor, sammen med lagkamerat Steve Peat. Foto: Sven Martin fra Hafjell.

LEGENDE: Med 17 verdenscupseiere i utfor er Greg Minnaar nå tidenes mestvinnende i verdenscupen i utfor, sammen med lagkamerat Steve Peat. Foto: Sven Martin fra Hafjell. 

 

Fire syklister stod igjen på toppen. Fjorårsvinner i Fort William, Troy Brosnan var første utfordrer. Minnaars rake motsetning, bittelille Brosnan sparte også krefter på toppen, men han knotet det litt til i gjørma i skogen og fikk ikke opp samme maksfart mot slutten. Sjette plass.

Danny Hart var neste. Kjent fra det legendariske gjørmeracet i VM i Champery i 2011. Skulle Mondraker-syklisten levere et av sine magiske løp?

Over ett sekund bak på første mellomtid tydet ikke på det. Men Hart har gjort utrolige ting i gjørma før, men denne gangen ble det med et løp på det jevne. Sjuende plass.

Relativt uerfarne Mick Jones stod på start. I årets sesong har han virkelig tatt steget opp i toppen, men kunne han matche Minnaar og Gwin?

Over to sekunder bak på første mellomtid. Det kunne ikke gå. Selv med bra treff i skogen kom han nesten ti sekunder bak Minnaar i mål. Ti sekunder! Det holdt likevel til 11.

Bare unge Loic Bruni stod igjen på toppen. Det har han gjort ofte i det siste. Franskmannen har blitt spesialist på å vinne kvaliken, noe som gjør at han ledet verdenscupen tross andreplass i verdenscupåpningen i Lourdes.

Bruni er en av dem med evner utover det vanlige. Om noen kunne matche Minnaar så kunne det være Bruni.
21-år gamle Bruni har vokst opp med plakater av Minnaar på veggen hjemme. Han oppgir Minnaar som sin store helt i ungdommen. Kunne han forhindre Minnaars historiske 17. seier? På første mellomtid var han bare en tidel bak. Bruni jaktet sin første verdenscupseier. Minnaar satt og håpet på sin 17.

Men også Lapierre-syklisten mistet flyten i skogen. På den andre mellomtiden hadde han tapt sju sekunder til forbildet. I mål visste han det. Han pekte på Minnaar i det han passerte målstreken. Tok av seg hjelmen. Ble den første til å gratulere den historiske seierherren. Ungdommen slått av rutinen. Minnaar er tilbake, igjen. Ingen blir overrasket hvis han allerede denne sesongen går fra Steve Peat i antallet verdenscupseiere. Årets sesong har bare akkurat begynt og Greg Minnaar er sulten på mer.

Loic Bruni sikret en sjuende plass i mål. Ikke bra nok til å beholde sammenlagtledelsen i verdenscupen. Den overtok Gwin. Minnars seier tok ham opp til tredjeplass i sammendraget. Blir det en duell mellom Gwin og Minnaar i år?

 

Norges nye enduro-konge, Zakarias Blom Johansen var eneste nordmann i finalen. Zakka syklet til en 69. plass i de vanskelig forholdene.

Se resultatene fra konkurransen her:  

Oppdatert sammenlagtliste for verdenscupen finner du her:

Publisert 8. juni 2015 kl 10.42
Sist oppdatert 8. juni 2015 kl 10.42

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen