BORGHILD LØVSET
Fødselsdato: 3.desember 1980
Klubb: Orkla CK
Sivilstatus: Samboer med Kristian Tokle
Jobb: Bilselger, utdannet lærer
Hjemmeside: Borghildlovset.no
Meritter:
Vinner Birkebeinerrittet 2013, 2014
NM gull terrengmaraton 2011, 2012, 2013, 2014
Vinner etapperittene Transalp og Bike4peaks 2013
Vinner Norgescupen sammenlagt Terrengmaraton 2012
NM, EM og VM gull individuelt i Vintertriathlon
Løyperekord Nibberittet satt i 2013
3. plass i EM terrengmaraton 2014, 6.plass i 2013
Den finske jenta, som la opp etter sesongen 2012, vant Birken i 2010, 2011 og 2012. Løvset vant Birken i 2013 og 2014.
Men Borghild Løvset ikke hatt noen optimal start på sesongen med mye sjukdom og mangel på overskudd. Hun måtte stå over både EM og VM, og har ikke nådd helt opp på de rittene hun har stilt opp i. Løvset jobber fulltid som barneskolelærer, og merker at jobben krever sitt. I år har det vært ekstra tungt.
Les også: Løvset mister marathon-VM
– Jeg har jo vært innom tanken om hva jeg skal gjøre videre. Jeg vil jo vise at det går an å både jobbe og satse, men har kanskje følt litt at jeg har mislykkes med det, sier Løvset.
Men samtidig har motgangen også gjort henne mer motivert til å klinke til på grusklassikerne. En tredje seier i det prestisjefulle rittet ville gjort seg.
– Jeg er veldig usikker på denne sesongen. En seier på Birken i år hadde betydd veldig mye for meg personlig, sier Løvset.
Utpå forsommeren løsnet det imidlertid litt for Løvset. Hun vant både Skjebergrittet, satte ny løyperekord i Trysilrittet og tok seieren i Topprittet 1132 i Trysil dagen etter.
Les også: Borghild back in business
Saken fortsetter under
Borghild Løvset vant Birkebeinerrittet for første gang i 2013, da etter en grisete tur over fjellet. Foto: Ingeborg Scheve
Det sitter i hodet
Nå har Løvset lagt den tunge våren bak seg. Birken har hun vunnet to år på rad nå, og den koden er knekt.
– Det gjelder å finne fram det jeg vet jeg kan. Jeg har vunnet Birken to ganger før. Jeg må tenke på det og gjøre mine oppgaver. Du får ikke gjort noe med hva de andre gjør, sier Løvset.
Les også: Landeveisgutta preger Birken
Trener lite, men relevant
Inn mot Birken i år akter hun å gjøre akkurat det som har fungert før. For henne betyr det mindre mengde, relevante økter, mer kvalitet og mer overskudd.
– Det blir mest rene O2-økter, men siste uka før rittet kjører jeg vare en intervall, sier Løvset.
– Birken er et grusritt, og grusritt er mer fart. Da sitter jeg ikke å tramper timevis på stier. Det har jeg ikke bruk for i Birken, sier hun.
Løvset bruker også tid på å tenke gjennom hvordan hun vil disponere rittet.
– Det er viktig å kjenne løypa og vite hvor en skal bruke kreftene.
Les også: – Ikke tilfeldig hvem som vinner Birken
Men selv om det er krevende å få trent nok med fulltids jobb, har jobben også bidratt til å redde overskuddet inn mot Birken. Siden 10. august har Løvset jobbet som bilselger fra 8-17 hver dag, og arbeidstida gjør at hun ikke kan male på med lange og harde økter som krever mye restitusjon og stjeler overskudd.
– At jeg jobber fulltid inn mot Birken har hjulpet meg til å ture å hvile mer, sier Løvset.
Saken fortsetter under
Borghild Løvset hadde en tung vår. Seieren i Skjebergrittet i juni var første tegn på at trenden snudde. Foto: Snorre Veggan
Spiller på sine styrker
– Jeg er seig. Jeg har mye kraft i tråkket og har noe å kjøre med på de lange strekkene i Birken, sier Løvset, og legger til at i det første terrengpartiet skjer det mye.
– Jeg er sterk oppover, og de siste åra har feltet blitt splittet allerede før Skramstad, så strategien er å holde den luka helt inn til mål, sier hun.
Respekt men ikke frykt
Løvset vet at det blir mange om beinet i Birken, men av de tradisjonelle rivalene er Hildegunn Gjertrud Hovdenak en hun har stor respekt for. Det ryktes også at svenske Jenny Stenerhaug vil kjøre Birken i år, og Løvset har fått pisken av henne før, blant annet på CykelVasan og i Grenserittet, som er blant Løvets faste oppkjøringsritt inn mot Birken.
– Både Hildegunn og Jenny er gode til å sette seg i felt og bite seg fast, sier Løvset.
– Hildegunn er sterk i år. Hun har en vanvittig kraft i bena, hun er god i halvlange bakker, og hun tar knekken på meg med støting. Hun er god til å surne konkurrentene sine med det, sier Løvset.
– Hildegunn gir seg aldri, og er god til å motivere seg selv. Om du sykler fra henne en stund, så kommer hun plutselig igjen. Hun er skummel sånn sett, sier Løvset.
Les også: Noe mer enn bare grus