TEKNISK OG SLEIPT: Tom Pidcock valgte konsekvent A-linja, og dro sakte ifra konkurrentene sine. Det var ekstremt krevende forhold i den nye rundbaneløypa i sveitsiske Crans Montana. FOTO: Red Bull Contentpool
Lesetid: 5 minutter
– Jeg gjorde det ikke enkelt for meg, det er i hvert fall sikkert, uttalte Tom Pidcock til Discovery etter lørdagens kortbaneritt i Crans Montana.
24-åringen klikket nemlig ut av pedalen i starten, og ble dermed liggende helt sist i køen av samtlige startende på vei ut på førsterunden. Det skulle også gå enda verre, da han faktisk ble kjørt av i den første bakken da det ble gitt full spiker i front av feltet.
I beste «Pidcock-stil» klarte han imidlertid å få kontakt med tetgruppa med to runder igjen. Derfra valgte han å holde tempoet oppe, og endte opp med å kjøre ifra blant andre Julian Schelb og Luca Bradiot takket være sine eminente utforegenskaper i en glatt og uforutsigbar løype.
Lørdag var også Knut Røhme i høyeste grad med på moroa. Romerikingen holdt seg stort sett innafor de to første gruppene, og lå lenge et godt stykke foran blant andre Pidcock. Røhme kom i mål 13 sekunder bak Luca Schwarzbauer og ble nummer 13.
Foran ham på listene var det omtrent bare vel-etablerte MTB-stjerner:
– Det var en beinhard kortbane i noe som minnet mer om en kort rundbane enn et vanlig kortbaneritt. Jeg gjennomførte et solid ritt med et veldig godt disponert løp. Jeg får vist fram god form og føler den virkelig begynner å komme, oppsummerer Røhme overfor Terrengsykkel.
Røhme skuffet seg selv
Tross karrierebeste i kortbane, skulle søndagen bli en aldri så liten nedtur for vårt OL-håp.
Som i Nove Mesto slapp han løs i en gylden startposisjon. På tross av at sola gjorde seg gjeldende, var det fremdeles veldig gjørmete og sleipt ute i skogen.
Røhme forteller at han stort sett kjempet med ryggen mot veggen hele veien. Til slutt ble han bare nummer 47 – 8 plasseringer bak Mats Tubaas Glende.
– En enormt tung dag, oppsummerer han.
– Det var null trøkk og jeg måtte bare krige meg igjennom et langt ritt. Jeg hadde et kjempeutgangspunkt med start i 2. rekke, men jeg klarte ikke å utnytte muligheten. Jeg er veldig skuffet over dagens ritt, lyder den brutalt ærlige dommen fra Røhme.
Tour de France i bakhodet
I stedet ble denne dagen også sterkt knyttet til Pidcocks navn. Denne gangen fikk han en mer strømlinjeformet vei til sin andre triumf på to dager.
– Starten var litt bedre, men det var veldig tricky på de første to rundene. Jeg slet med å finne rytmen. Vi havnet litt i veien for hverandre, noe som medførte til at vi gjorde feil. Det var litt frustrerende, egentlig. Så fikk jeg en luke og prøvde å slappe av. Jeg gjorde to-tre feil på den runden der jeg veltet. Jeg var nødt til å konsentrere meg.
– Jeg har noen store ting som venter, så jeg kunne ikke ødelegge for det som venter der. Jeg tror ikke laget eller lagkameratene mine hadde vært så glade om jeg kjørte meg i senk i dag.
«Utvalget har unngått å involvere sentrale fagmiljøer i terrengsykkelbransjen», påpeker Opplysningskontoret for terrengsykling i en uttalelse.
Som vi var inne på innledningsvis, gjør denne mannen ting svært få andre innenfor grenen verken kan – eller kanskje også vil – kombinere. Han kom så å si rett fra WorldTour-rittet Tour de Suisse på landeveien, og det skal ikke forundre oss om pulsen til noen av lederne i Ineos Grenadiers slo litt raskere da han veltet fra front underveis i rittet.
Neste stopp er nemlig Tour de France. I etterkant av treukers-rittet skal han så forsvare OL-tittelen fra Tokyo i terrenget.
En poeng kommentatorene hos Discovery også plukket opp underveis:
– Jeg lurer på hva han gjør i Tour de France?
– De gir ham sikkert terrengsykkelen og lar det stå til.
– Ja, men tar han den med dit og kjører litt på den innimellom? På hviledagen, kanskje?
– Hvis det er dette han gjør for å slappe av …, sa den ene kommentatoren med bildet av Pidcock i skogsløypa på skjermen.
– Mentalt hardkjør
Samtidig er de stadige skiftene mellom landevei og terreng en balansegang som neppe hadde passet for alle:
– Pidcock kan helt klart forsvare OL-tittelen fra Tokyo. Han er bunnsolid og et naturtalent på sykkelen, så alt er egentlig mulig for ham. I helgen viste han hvordan smart og aggressiv sykling med god form gjør at alt er mulig, sier Knut Røhme.
Knut Røhme er klar for OL i Paris. – Det var planke, sier landslagssjefen.
Mens nordmannen nå skal hjem og hvile litt, kjøre NM og trene seg i form til OL i Paris – skal altså briten gjennom det som kanskje er det mest brutale av alle rittene på landeveien.
– Hvordan hadde du sett på å kjøre Tour de France som et ledd i OL-oppkjøringen?
– Det ryktes jo å gi en solid superkompensasjon, men høres også beinhardt ut mentalt med tur rett videre til OL. Men det er liten tvil om at hvis noen kan gjøre det, så er det Tom Pidcock, påpeker Røhme.
Etter søndagens triumf inntok Pidcock for øvrig scenen sammen med sine to «grevlinghunder». Begge iført verdensmesterstripene.
Ja, for han er jo selvsagt regjerende mester i terrenget og ...
PS: Det var også andre som presterte godt av de norske i Crans Montana i helga. Under fredagens kortbaneritt var Martin Farstadvoll helt oppe på 15.-plass. Der ble også William Handley nummer 19. U23-guttene fikk det tøft i lørdagens rundbaneritt, men Oda Laforce slo til med 19.-plass da jentene var i aksjon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.