Gunn-Rita Dahle Flesjå har mer å utrette som aktiv før hun eventuelt kan være klar for Mesternes Mester. Foto: Merida
Lesetid: 4 minutter
– Jeg kommer ikke til å bli med på Mesternes Mester før kanskje etter at jeg har lagt opp, svarte terrengdronninga, som nylig ble europamester i maraton.
Lørdag kom Gunn-Rita Dahle Flesjå på vårsamlinga til Merida Grassroot for å fortelle om hvordan hun er kommet dit hun er i dag.
At veteranen, som er den mestvinnende terrengsyklisten i verden, fortsatt har status i miljøet er det ingen tvil om.
– Hun holdt et foredrag på nesten en time, og det var ikke antydning til småprat blant ungdommen mens hun snakket. Da vet du at hun fascinerer dem, sier Beitmyren.
Dahle Flesjå fortalte om hvordan hun trente og hva hun gjorde da hun var på deres alder, og hvilke valg hun mener har vært utslagsgivende. Hun snakket om det å tenke langsiktig og hva som er lurt å prioritere hvis en skal satse mot å bli best som senior, at det er viktig å ikke spesialisere seg for tidlig, og å huske å ha det gøy.
Saken fortsetter under
Gunn-Rita Dahle Flesjå hadde ungdommens udelte oppmerksomhet da hun fortalte om hva hun har gjort for å komme dit hun er. Foto: Merida
Etter innlegget åpnet Dahle Flesjå for spørsmål og svar. I tillegg til detaljer rundt sykler og utstyr, trening og forberedelser, ville ungdommene vite om hun skal være med på Mesternes Mester. Men det ligger altså ikke i kortene før eventuelt etter at hun har lagt opp.
Se filmen fra Gunn-Ritas gull-ritt på maraton-EM 22. april 2018: (Saken fortsetter under)
Framtidas mestere Samlingen, som var lagt til Hoxmark gård i Ås, trakk drøyt 50 unge ryttere fra 12 til 17 år.
I løpet av de to dagene samlingen varte, ble det kjørt både intervalløkter, teknikkøkter og mekkekurs, i tillegg til Dahle Flesjås seminar på lørdag ettermiddag. Det er tredje året at Merida Grassroot legger vårsamlingen til Hoxmark.
– Her har vi veldig bra fasiliteter. De har bygget opp en vanvittig flott terrengpark, med alle de elementene en møter i rundbane. Her er det dropp og hopp og rockgardens, doserte svinger og pumptrack. Det er varianter helt fra det svært enkle som alle mestrer, til dropp på ti meter og veldig avanserte steinpartier, slik at vi kan tilpasse øktene til utøvere på ulike nivåer, forklarer Beitmyren.
Han legger til at det er stor forskjell på hvor mye rytterne har fått syklet.
– Mange av ungdommene driver også aktivt med ski om vinteren. For noen var dette første turen på barmark denne sesongen, og det krever alltid litt å få på plass sjøltilliten igjen, sier Beitmyren.
Gunn-Rita Dahle Flesjå fulgte nøye med på teknikkøkta, som blant annet gikk gjennom rock garden i terrengparken på Hoxmark gård. Foto: Merida
Fellesskap og miljø Merida Grassroot er et tilbud til ungdom som ønsker å satse på terrengsykkel. I år er det 68 ryttere på laget. Beitmyren tror det sosiale og fellesskapet er vel så viktig som tilbudsavtale på sykler og utstyr.
– Mange av rytterne våre kommer fra klubber med små miljøer, men gjennom Grassrootlaget treffer de andre unge som også satser. De treffes først på samlingene vi arrangerer på høsten, vinteren og våren, og så treffes de igjen på ritt utover sesongen. Teltet vi har på rittene blir da et naturlig samlingspunkt og en positiv sosial arena, sier han.
De beste er nysgjerrige Landslagsrytterne Petter Fagerhaug, Martin Siggerud og Erik Hægstad er noen av de som har kommet opp gjennom Grassrootlaget. Felles for alle de som blir skikkelig gode, er at de er nysgjerrige. Det er ofte den egenskapen som skiller de aller beste fra de gode, sier Beitmyren. Han håper
– De som blir aller best er nysgjerrige på hva andre gjør, hvordan de trener og hvordan de forbereder seg. Det er mange veier til toppen, men vi håper Merida Grassroot kan være en arena for tips og råd og et sosialt møtested, sier Beitmyren.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.