Siden rittet ble etablert i 2010 har Deør Challenge blitt en årlig fest for stientusiastene, og har fått tradisjon for å bidra til miljøet i distriktet på flere plan. I år går inntektene til ALS Norsk støttegruppe via Brynjar Gulliksen.
– I 2012 mistet ”stiklanen” i Son en god venn som var en sentral person i miljøet og ikke minst i Deør Challenge. I 2013 oppfordret arrangøren derfor publikum om å betale litt for mat og drikke, og de satte startkontingenten til hunder kroner. Alle inntektene gikk uavkortet til utdannings stipendet til jentene til Bjørn Egil, forteller Arild Vegstø, som er en av ildsjelene bak Deør Challenge.
– I år har vi en ny versjon av triste nyheter. Det er vår gode venn Brynjar Gulliksen som har fått den forferdelige diagnosen ALS. Alle inntekter i år går derfor uavkortet til stiftelsen ALS Norge i år. Saken med Brynjar har vært mye i media, og med hans pågangsmot og inspirasjon ovenfor andre, så håper jeg årets arrangement blir stort, sier Vegstø, og legger til at normalt trekker rittet rundt 50 deltakere.
LES OGSÅ: Brynjar sykler for livet.
Miljø som stiller opp
Vegstø er imponert over Gulliksens enorme engasjement for rittet til tross for at helsa skranter.
– Brynjar tar selv del i mange av forberedelsene, men kan være oppgavene blir noe annerledes for han i år. Derfor blir årets arrangement kalt “Deør Ice Bucket Challenge,” forklarer Vegstø, med referanse til Ice Bucket Challenge-prosjektet som har spredd seg som ild i tørt gress i år.
Og Gulliksen på sin side er rørt over engasjementet.
– Jeg er stolt over den gjengen jeg har rundt meg, og hva de gjør, og gleder meg stort til året ritt. Jeg håper mange kommer, selv om de ikke skal sykle, og at vi får samlet inn mye penger, sier Gulliksen, som til tross for diagnosen bidrar aktivt med alt rundt rittet.
Bli med Arild Vegstø og Brynjar Gulliksen på tur i Deør-skogen:
Full fart i mange runder
Men mest av alt er rittet en sykkelfest for de stifrelste. Vegstø kom med ideen om å arrangere et stisykkelritt med mye fart og fres i 2010, og dermed var Deør Challenge født. Siden har han arrangert rittet med hjelp fra “stiklanen” i Son.
Rittet er lagt opp som en fastride-løype, og er smekkfull av snadder. Idealtid ligger som regel mellom 4-6 minutter per runde, litt avhengig av nøyaktig hvilke stier som benyttes.
– Dette er en konkurranseform som gir ryttere og publikum et lite kick, sier Vegstø ivrig.
– Mange av de vanlige elementene er med, og dessuten skal vi ned et fjell vi aldri har hatt med før, sier han.
Fokus på festen
– Deør Challenge startet som et nullkost arrangement, det vil si at alt var gratis, slik at fokuset var på å kose seg i skogen, og kjøpepresset ikke slapp å bli med, sier Gulliksen.
Derfor har pølser, vafler, kaker, kaffe og kakao alltid vært gratis. Dette har arrangøren i alle år fått sponset fra sin lokale Kiwi-butikk i Son, samt ivrige kakebakere.
Betaling for mat og drikke skjer på eget initiativ fra publikum. Det blir plassert ut en postkasse der alle kan legge oppi det beløpet de måtte ønske.
– Ingen skal føle seg “gniene” om de legger oppi tjue kroner og spiser for en hundrelapp. Men selvfølgelig setter vi stor pris på om folk tenker på hva pengene går til, sier Vegstø.
– Jeg har bestemt meg for at Deør Challenge hvert år i fremtiden bevilger inntektene sine til gode formål, sier Vegstø, som er opptatt av å beholde feel-good-atmosfæren rundt rittet.
Og for ordens skyld, iskaldt vann er valgfritt.
– Ingen må ta noen ”isbøtte” over hodet under årets arrangement, men kan være noen av arrangørene gjør det, sier Vegstø.